Silvestrovské zabezpečení: Jak si užít oslavy konce roku v klidu

Letošní Silvestr bude první prožitý naplno po několika předchozích, které byly omezené dopady pandemie. A dá se proto očekávat, že kromě vyššího počtu akcí a oslav přibude i počet vloupání. Právě poslední den v roce nabízí zlodějům řadu příležitostí. Zabezpečte svůj dům či byt tak, aby byla novoroční překvapení jen příjemná.

Hluk mají zloději rádi

Silvestrovské oslavy nemají rádi introverti ani zvířata, ovšem zloději je milují. A potvrzují to i statistiky, v nichž patří prosinec k měsícům s nejvyšším počtem krádeží – vloni jich bylo víc než 400. Zábava do pozdních nočních hodin, hodně lidí v ulicích, opilecké výtržnosti a ohňostroje totiž vytvářejí ideální kulisu k vloupání. „Pokud zloděj nepřekoná zámek běžnými tichými metodami, často odchází, protože se nechce vystavovat riziku dopadení. Zvuky vrtačky, kladiva či páčidla, které by v běžné noci přilákaly pozornost, se ovšem na Silvestra ztratí a nenechavci tak mají příležitost se dostat dovnitř i za použití destruktivnější metod,“ upozorňuje na rizika oslav Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Před odjezdem vše zkontrolujte

Pokud se chystáte strávit konec roku mimo domov, věnujte před odjezdem poctivě pár minut času kontrole zabezpečení. Ujistěte se, že všechny zámky fungují a jsou pevně zamčené, projděte také zahradu a sklep. Obvyklým slabým místem v domácím zabezpečení jsou staré petlice a závory – zkontrolujte, zda doléhají, nevisí na starých prknech a nejsou zaseklé. U všech zámků byste měli volit takové, které splňují alespoň 3. třídu odolnosti a odolají pokusům amatérských zlodějů.

Nezapomeňte zabezpečit také spojovací vstupy z garáže do domu a zavřete všechna okna. Na ta ve sklepě či garáži můžete instalovat bezpečnostní folii, která zabrání jednoduchému rozbití, a navíc zamezí průhledu dovnitř.

Cennosti uschovejte

Zloději si kořist rádi vytipují předem a většinou nechodí naslepo. Proto je zbytečně nelákejte – cennosti schovejte z dohledu, okna zastiňte roletami nebo okenicemi. Peníze, důležité listiny či větší objem šperků byste měli uložit do kvalitního trezoru. K uzamčení můžete využít i bezpečnostní bednu, se kterou si zloděj neporadí. Větší věci typu sportovního vybavení nebo dražšího nářadí v garáži zabezpečte některým z bezpečnostních systémů typu XSafety box, který se jednoduše připevní na strop, dveře nebo podlahu.

Zapojte sousedy

Proč nevyužít dobré sousedské vztahy? Pokud vaši sousedi na Silvestra neodjíždějí, zkuste je požádat, aby příležitostně očima zkontrolovali, zda se u vás nic neděje. Odjíždíte-li na delší dobu, mohou také vybrat poštu, zdatnější jedinci prohrnou i sníh před brankou, aby nasimulovali vaši přítomnost. A vy jim to samozřejmě nezapomenete oplatit, až pojedou třeba na letní dovolenou.

Nechlubte se

Fotky z bujarého večírku zkuste letos sdílet, až když budete opět v teple domova. Jednak si možná ušetříte řadu trapných chvilek, jednak snížíte riziko, že vás někdo o Silvestru „navštíví“. Zloději rádi loví na sociálních sítích a každý post??? ze zimního týdne na horách a oslavě na druhé straně republiky jim nahrává do karet. Zkrátka – sdílejte, ale s rozvahou.

Tipy:

Cylindrická vložka Tokoz Pro 400

Vložka Tokoz Pro 400 certifikovaná ve 3. bezpečnostní třídě odolá planžetování, bumpingu i odvrtání, navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří.

http://eshop.tokoz.cz/Cyl-vlozka-TOKOZ-PRO-400-s-olivou-_d306578838_11047.aspx

Tokoz X Safety Box III

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů ve sklepě. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.