Seznam věcí, které nesmí chybět na fesťák

Festivalová sezóna je v plném proudu. Rock for People, Colours of Ostrava, slovenská Pohoda i obří Glastonbury už jsou za námi, Sázavafest, Brutal Assault, Trutnoff, Hip Hop Kemp, Keltská noc, České hrady, Mácháč nebo maďarský Sziget festival nás ještě čekají.

Hipíci, pankáči, folkaři, hipsteři nebo staří rockeři, ti všichni se každoročně těší na festivalovou sezónu. Pokud jezdíte každý rok na stejné místo, nejspíš už přesně víte co a jak, co zabalit, co nezapomenout a co se dá popřípadě sehnat na místě. Pokud ale zkoušíte něco nového, zamyslete se, co by se vám z následujících věcí mohlo hodit.

Tanec v blátě

I sebelepší line-up a přípravu organizátorů může narušit nepřízeň počasí (a že se to v letních měsících děje celkem často a dost nepředvídatelně) a i vám to může nabourat jinak celkem pěkně naplánovaný týden. Ačkoliv s jedním tričkem můžete vydržet i několik dní, s promočenými ponožkami a deštěm nacucanými botami si už pohodlně nezatančíte.

Takže móda stranou a gumáky do kufru! Žádné zbytečné místo v tašce vám nezaberou, neboť do každé boty se dá bezpečně uložit jedna lahev něčeho dobrého. Zbytek boty dovycpěte náhradními ponožkami a spojíte tak příjemné s užitečným.

holinky

Zabezpečit stan

Mít stan ve stanovém městečku je většinou nejlevnější a nejběžnější řešení. Kdo ale nikdy nehledal ve tři ráno vlastní příbytek mezi dalšími několika stovkami stanů, neví, co je zoufalství. Pokud přijedete pozdě na to, zvolit pro stan nějakou strategickou pozici u vchodu, podél plotu, nebo u trčícího stromu, zkuste si na něj alespoň sami připevnit nějakou z dálky viditelnou vlaječku.

Abyste ve stanu měli dost místa a nemuseli se v něm mačkat s někým, kdo už prostě jen vzdal hledání vlastního a vlezl si do spacáku k vám, nezapomeňte si venkovní zip secvaknout zámečkem. Aby nedošlo ke ztrátě klíčku, zkuste raději nějaký s otočným kódem. Kód si ale někam zapište. 🙂

zamek

Prachy v suchu

Bez peněz se na fesťáku neobejdete, větší sumy peněz s sebou ale raději netahejte. Pár stovek na pivo a bagety po kapsách jsou samozřejmě zapotřebí, pro větší výdaje je bezpečnější použít bezhotovostní transakce. Ideální je například mobilní aplikace propojená s platební kartou, ke které není potřeba vést žádný bankovní účet a její případná ztráta nebo zneužití tolik nebolí. Pokud v areálu festivalu není dostatek stánků s platebním terminálem, není nic jednoduššího než skočit si do nejbližšího města vybrat z bankomatu. Se zmíněnou Napkou si můžete také jednoduše a zdarma posílat či půjčovat peníze na pivo mezi přáteli, a to v řádu několika vteřin, maximálně minut. A to se hodí. Kde kartu sehnat zjistíte na www.napka.cz.

karta

Signál ano, baterka ne

Abyste se neztratili v davu a nesešli se s přáteli až při cestě domů, musíte udržet v pohotovosti svůj chytrý telefon. Volnými zásuvkami se ale festivaly nehemží, takže je dobré mít po ruce nějakou externí baterii. Ta se svými rozměry vejde do kapsy nebo baťůžku a podle kapacity dokáže nabít váš telefon i několikrát za sebou. To se hodí, ne?

Kompilace

Ticho léčí

Pokud se ocitnete ve stanovém městečku a máte potřebu si odpočinout, může vám vaše jinak oblíbená kapela, která je stále na doslech, lézt dost na nervy. Takže si rozhodně nezapomeňte špunty do uší! Vypadá to jako maličkost, ale jedná se o nezbytnost. Ono se totiž může stát, že je budete potřebovat i kvůli společensky unavenějšímu spolunocležníkovi.

spunty

Přejeme šťastnou cestu a hezké počasí!

———————————————

festival_2

Zdroj fotografie Jaroslav Vančata

 

festival_3

Zdroj fotografie Jaroslav Vančata

festival_4

Zdroj fotografie Jaroslav Vančata

festival_1

Zdroj fotografie Jaroslav Vančata