Sedmero rad, jak připravit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku už zvládli zloději napáchat v rekreačních objektech škody za více než 18 milionů korun. S blížícím se koncem letních dnů je proto nejvyšší čas začít myslet na zabezpečení chaty či chalupy před zimou. Ochránit majetek vám kromě dobrého zámku mohou pomoci i jednoduché, avšak osvědčené rady a tipy, které nic nestojí.

Využijte ochotné sousedy

Mnoho chalup se nachází v osadách či koloniích, kde i přes zimu někteří majitelé zůstávají. Pokud máte se sousedy dobré vztahy, poproste je o pomoc. Mohou příležitostně vaši chalupu zkontrolovat, vybrat schránku nebo se projít sněhem ke dveřím a podpořit tak zdání, že chalupa není dlouhodobě opuštěná. Nezapomeňte sousedům nechat kontakt na vás pro případ, že by se kolem chalupy dělo cokoliv podezřelého, byť to budou třeba jen stopy od neznámého člověka.

Cennosti na chalupu nepatří

Přes léto se určitému „navážení“ věcí na chalupu nevyhneme, před zimou bychom však měli co nejvíce z nich opět odvézt. Platí to především pro elektroniku, nářadí a sezónní vybavení. Právě to jsou věci, které zloději rychle a bez problémů zpeněží v nejbližším bazaru či zastavárně. Odvoz cenných věcí nenechávejte na poslední chvíli – zkušenější zloději nečekají na zimu a vyrážejí během posledních podzimních víkendů, protože vědí, že majitelé už nejezdí na chalupu pravidelně.

V kůži zloděje

Zkuste se na vaši chalupu podívat očima zloděje. Projděte si možné přístupové cesty a zkontrolujte jejich zabezpečení, protože zloděj bude pravděpodobně zkoušet různé možnosti vniknutí. Začněte od vrat či brány, pokračujte vchodovými dveřmi, bočním či zadním vstupem, garáží, sklepem a okny. Jsou všechna tato místa dobře zabezpečená? Pokud ne, napravte to. Na vrata či garáž patří petlice a kvalitní visací zámek, dveře by měly být vybavené bezpečnostní cylindrickou vložkou. Okna pomůže ochránit bezpečnostní folie, která zabrání jednoduchému rozbití.

Nezamykejte vnitřní dveře

Ačkoliv na první pohled zní tato rada nelogicky, má své opodstatnění. „Z našich zkušeností vyplývá, že pokud zloděj vnikne do objektu, vnitřní dveře už ho nezastaví. Jestliže by jejich poškozením vznikla škoda větší než hodnota majetku, který je za nimi, nemá smysl je zamykat,“ vysvětluje Petr Neuvirt, obchodní ředitel ze společnosti Tokoz. Klíčové je ovšem perimetrické neboli obvodové a přístupové   zabezpečení objektu – tedy kvalitní bezpečnostní, a hlavně certifikovaný zámek u vchodových dveří, který zloděj jednoduše nepřekoná. „Mluvíme o tzv. pravidlu třech až pěti minut – pokud se do této doby zloděj nedostane dovnitř, je velká šance, že pokus vzdá,“ doplňuje Neuvirt. Použití certifikovaných produktů je pak mnohdy podmínkou pro bezproblémové a adekvátní plnění pojišťoven v případě, že už ke krádeži dojde.

Chraňte věci uvnitř

Cennosti, které z chalupy nemůžete odvézt, ukryjte mimo dohled zvědavých očí. Můžete je dát pod okno ke zdi, přehodit přes ně deku nebo je uzamknout – mluvíme o tzv. terciárním zabezpečení, které se týká právě jednotlivých věcí v domě. Využijte ho také pro bezpečné uchovávání věcí v dílně nebo garáži, které bývají oblíbeným terčem zlodějů. Použít můžete uzamykací mechanismy typu X SAFETY box, které se připevní ke stěně, podlaze či stropu a amatérský zloděj je nemá šanci s běžným vybavením překonat.

 Spolupracujte s obcí

V případě, že v chatové oblasti nebo v obci jako takové dojde k vloupání, jsou občané většinou informovaní pomocí obecního rozhlasu, ten však zastihne jen místní. Domluvte se proto na obecním úřadě, aby vás kontaktoval, kdyby se cokoliv dělo. Pokud obec využívá moderní komunikační prostředky jako mobilní rozhlas, přidejte se mezi jeho odběratele, aby vám případné varování neuniklo.

Simulujte přítomnost

Zloději si objekty k vyloupení předem vytipovávají a dlouhodobě opuštěné chalupy patří mezi jejich hlavní cíle. Zkuste je zmást tím, že budete svou přítomnost simulovat. Na trhu existuje množství časových spínačů, které můžete nastavit v nepravidelných intervalech. Zapínat lze nejen vnitřní či venkovní světla, ale třeba i televizi v obytné místnosti, a tím zloděje znejistět. Pokud je to možné, občas na chalupu i během zimy zajeďte – zkontrolujte ji ze všech stran, odházejte sníh a prověřte všechny zámky.

 

 

Tokoz X Safety Box III

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů ve sklepě. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu. Nabízí vysoký stupeň zabezpečení.

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

4_X BOX III bedna, kolecko a michacka_lr x box III PRO s poh xbox_v_pouziti

Visací zámek Tokoz Gama 40

Zámek má masivní lité těleso odolné proti hrubému násilí a uražení. Krytý kalený oblouk se vyznačuje zvýšenou odolností vůči přestřihnutí, přeřezání a vypáčení. Mechanismus ZÁMKU je uzamčen pomocí otočných stavítek a je tak zabezpečen proti bumpingu, vyhmatání a odvrtání a zaručuje spolehlivost v extrémních klimatických podmínkách.

https://eshop.tokoz.cz/Gama-PRO-40-OS-TOKOZ-blistr-a-12-_d317307322_11047.aspx

TOKOZ_GAMA_40 visaci_zamek_Gama 40_lr

Cylindrická vložka Tokoz Pro

Certifikovaná bezpečnostní vložka je 100% odolná vůči planžetování a bumpingu. Je spolehlivá i náročných klimatických podmínkách a je kompatibilní se všemi standardními typy kování.

https://eshop.tokoz.cz/Cylindricke-vlozky-_g56062435_11047.aspx

tokoz_pro_400_oliva_2

zlodej4 zlodej