S návratem do práce změňte věci, které vás doma dlouhodobě trápí

Každý rok je to podobné. S návratem do práce máme chuť začít dělat věci jinak. Méně času trávit tím, co nás nenaplňuje či dokonce otravuje a co bereme jen jako nutné zlo. O to více se chceme věnovat tomu, co je v životě opravdu důležité. Právě přes léto totiž více času trávíme s našimi blízkými a často si žalostně uvědomujeme, jak moc nám v běžném pracovním koloběhu chybí.

Přinášíme tři tipy, jak denně ušetřit až dvě hodiny času a zároveň mít domácnost výrazně harmoničtější. A další dva tipy, které z vaší rodiny udělají spokojený a semknutý tým.

Společné rychlé snídaně
Úspora času: 15 minut

To, po čem se vám možná bude stýskat, hned jak začne pracovní koloběh, je čas, který jste s rodinou mohli v klidu strávit u jídla. Společné stolování, ať se jedná o snídani, oběd nebo večeři, totiž dokáže vytvořit důležitou atmosféru rodinné pospolitosti, která vám lépe pomůže překonávat každodenní nástrahy. Častou překážkou však bývají hektická rána – před odchodem do zaměstnání je toho třeba stihnout tolik, že společná čtvrthodinka u stolu se brzy začne jevit jako zbytečný luxus. Jděte na to tedy chytře.

Děti naučte chystat se do školy samotné před tím, než půjdou spát. Zvládnout by měly nejen školní tašku, ale – samozřejmě podle věku – si připravit oblečení a věci na koníčky. Přípravu s nimi zkontrolujte ještě večer.

Manžela nalákejte na snídani jednoduše tím, že opustíte začarované schéma cereálií. Podobně rychle jako zalít misku s lupínky nebo vločkami mlékem totiž dokážete připravit také smoothie nebo vitaminový shake, které většině lidí chutnají o poznání lépe. Mixéry, ke kterým se dodávají také přenosné nádobky pro všechny členy rodiny, koupíte už od dvou tisíc korun. Pokud vy nebo manžel preferujete místo snídaně raději ranní kávu, můžete si své smoothie vypít po cestě do práce.

Snídani navíc pojměte jako motivační čtvrthodinku, kde se vzájemně ujistíte, že ať se přes den stane cokoli, večer si vzájemně pomůžete setřást ze sebe případné špatné nálady.

Tip: Zkuste třeba smoothie podle receptu Štěpána Anderleho, který vynalezl AnaPur.

SONY DSC

Nákup potravin během okamžiku
Úspora času: 90 minut – 120 minut

Napadlo vás, kolik času a energie vám zabere udělat velký rodinný nákup? Zajet s autem na přeplněné parkoviště, desítky minut jezdit mezi regály, vystát frontu, přeskládat těžké věci z koše do kufru, pětkrát jít od auta do kuchyně. Zjistit, na co všechno jste zapomněli. A nemít ani sílu na to naskládat potraviny do lednice nebo do spíže.

Pokud si podobné věci vyloženě neužíváte, můžete se bez nich již pohodlně obejít. Tedy pokud bydlíte v Praze nebo některém z dalších větších měst, které umožňují nechat si dovézt potraviny přímo domů.

Na webových stránkách během čtvrthodinky vyberete trvanlivé i čerstvé potraviny a necháte si je zavézt až domů – je to stejné jako nákup v e-shopu. Některé služby vám navíc potraviny dovezou zdarma a donesou je až za práh vaší kuchyně. Nemusíte se tedy bát udělat opravdu velký nákup. A svoji energii můžete věnovat tomu, co je opravdu důležité.

Tip: Zkuste třeba Kolonial.cz, potraviny vám až do kuchyně přinesou fešáčtí příručí.

KOLONIAL_STORE 07

Na úklid úplně jinak – společně, anebo bez práce
Úspora času: 45 minut – 120 minut

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak moc vás práce o domácnost stresuje? Že těch víkendů, kdy nemáte čas na sebe, protože je třeba umýt okna, podlahy, vyčistit sporák nebo udělat velké prádlo, je prostě moc?

Že vás rodina možná zná jako někoho, kdo si věčně stěžuje na nepořádek kolem, protože bohužel nevidí, že vám nejde o nic jiného než o čistou domácnost? Světe, div se, ale i úklid by vás měl bavit! Jakmile tomu tak není, stáváte se neplaceným otrokem ve vlastním domově.

Jednou cestou je udělat z úklidu povinnost pro celou rodinu, kterou si dovedete zpříjemnit. Za půlhodinku každodenní práce všech členů rodiny (těch nejmladších nevyjímaje) si můžete udělat drobnou radost – společně sníst nanukový dort, pohrát si, zajít na procházku zakončenou sklenicí malinovky. Vypěstujete tak v dětech důležité návyky a podpoříte týmovou práci uvnitř rodiny.

Občas to samozřejmě takto ideální není. V takovém případě nelámejte věc přes koleno. Vyhraďte si z rodinného rozpočtu peníze navíc na výpomoc v domácnosti. Lze ji zajistit s veškerými garancemi online, a pokud uznáte, že vaše nervy nestojí za jednu dvě stokoruny týdně, pak není co řešit.

Tip: Vyzkoušejte například službu Vykonam.cz, která dokáže zajistit výpomoc pro většinu druhů domácích prací včetně pojištění v ceně.

uklid

Společně běhejte
Lepší fyzička se okamžitě odrazí na náladě

Sportem ku zdraví! Běh je aktivita, kterou můžete provozovat bez jakékoli přípravy. Nepodléhejte dojmu, že bez běžecké uniformy a drahých bot to nepůjde, stačí kraťasy, tričko a ty nejposlednější tenisky.

Na běhu je zajímavá jedna věc. Není důležité, kolik toho uběhnete, ale že se vůbec odhodláte vyrazit ven a dát si do těla. Začněte klidně maličkými okruhy – třeba jen kolem bloků domů. Vaše nohy vyrazí vpřed samy.

A když to půjde, strhněte pro to celou rodinu nebo alespoň partnera. Díky moderním technologiím můžete sdílet své výkony, vzájemně se podporovat anebo soutěžit, podle toho, co je vám bližší. Jako jiný člověk se budete cítit již po týdnu pravidelné aktivity.

Tip: Nahrajte si do smartphonu třeba Runtastic a sdílejte své výkony na sociálních sítích!

Častěji cestujte
Společně prožité dobrodružství spojuje

Víte, z čeho se rodí nejsilnější partnerské pouto? Vědci již před určitou dobou zjistili, že za spoustu krásného může adrenalin. Nejlépe ten, který se vyplaví v blízkosti druhého.

Pokud máte být spokojenými hlavami rodiny, je třeba, abyste byli sehraný pár. A to zajistíte pouze tím, že se společně budete vrhat do neznámých vod. Vyrazit jednou za dva měsíce na „stmelovací víkend“ nemusí být drahé. I v Čechách je totiž obrovská spousta míst, která vám vyrazí dech.

Tip: Na domácí cestování se specializuje například Pepa.cz, vyberte si takový pobyt, který vás dostatečně rozmazlí.