S jakým knižním dárkem rozhodně neuděláte chybu?Top knihy podle žebříčku největšího knižního secondhandu

Knižní novinky se na nás z knihkupectví před Vánoci jen sypou. Jak ale poznat kvalitu? Často ji prověří čas a čtenáři. Teprve po několika měsících můžeme sledovat jaký má kniha obrat a úspěch, aniž by jej ovlivnila reklama a předvánoční nákupní horečka. O titulech, po kterých je mezi lidmi největší zájem, má skvělý přehled knižní secondhand Knihobot. Za tento rok totiž rozeslal do nových rukou už 350 tisíc knih. „Ačkoliv nabídka knih je opravdu široká, lidé nejvíce kupují ověřené autory.”, říká Kristýna Hladíková z Knihobotu. „Každý si raději koupíme titul, na který máme recenze nebo nám ho doporučí známí. Knihu prověří roky. Pokud se dokáže udržet na trhu, ačkoliv není novinkou, je to ukázka její kvality.”

A jakými tituly rozhodně nešlápnete vedle? Vybrali jsme pro Vás 5 tipů z první desítky nejprodávanějších knih. Všechny zmíněné knihy snadno nakoupíte přímo na Knihobotu. A že je dárek z druhé ruky? Není se za co stydět. „Za kvalitu knih ručíme. Dokonce čím dál častěji k nám přichází knihy v tak skvělém stavu, že jsme k nim začali uvádět poznámku “jako nová”, potvrzuje Hladíková. „Takové knihy jsou od těch z knihkupectví téměř k nerozeznání.”

Tipy z první desítky nejprodávanějších knih:

Tip č.1 – Patrik Hartl

Tohoto autora má snad každý spojeného s nezaměnitelným smíchem. A stejně tak tím, že jeho knihy pravidelně získávají titul Český bestseller. Jeho knihy Nejlepší víkend a Okamžiky štěstí, jsou nejprodávanějšími tituly. Pozadu nezůstává ani jeho první román Prvok, Šampón, tečka a Karel, který letos šel do kin. Pokud jeho knihu ještě nemáte, určitě si o ni napište Ježíškovi.

Tip č. 2 – Stoletý stařík

Zfilmovat úspěšnou knihu tak, aby dokázala zaujmout i jako film není jednoduché. Čtenáři často bývají k filmovým adaptacím skeptičtí. Stoletý stařík patří ale jak ke skvělým knižním příběhům, tak i těm filmovým. Hrdina se rozhodne, že nechce strávit zbytek života v domově důchodců a vydá se za dobrodružstvím do světa. Tento humoristický román švédského spisovatele Jonase Jonassona z roku 2009 si získá každého a jeho umístění v první pětce v prodejích Knihobotu to jen potvrzuje. 

Tip č.3 – Konec prokrastinace

Kdo z nás nemá problém s odkládáním povinností a úkolů? Než se pustíme do úklidu, stihneme alespoň tři díly seriálu. A boj s prokrastinací je pro nás boj s větrnými mlýny. Kniha Konec prokrastinace ale mnoha lidem dokázala opravdu pomoci. V jednoduchých krocích a pomocí obrázků vám pomůže zefektivnit nejen plnění pracovních povinností. Takže, neodkládejte nákup dárků na den před Štědrým dnem a začněte včas.

Tip č.4 – Poslední aristokratka

Série knih o mladé “aristokratce”, jejíž rodina zdědí v restituci chátrající zámek je už klasikou. Je ideálním dárkem pro maminku i babičku. Příběh plný veselý příhod a ikonických postav, jakou je třeba rázná paní kuchařka, která nešetří v žádném receptu ořechovkou, přečtou jedním dechem. A pokud se jim příběh bude líbit, mohou sáhnout hned po dalších třech volných pokračováních.

Tip č.5 – Šifra mistra Leonarda

Jedna z nejprodávanějších knih světa a nezpochybnitelný bestseller je dobrodružný román amerického spisovatele Dana Browna, který vyvolal kritiku v církevních i historických kruzích, je jako příběh strhující. Hledání bájného svatého grálu vás provede Paříží i Londýnem, pátrat budete po stopách obsažených přímo v díle geniálního Leonarda da Vinciho. Kniha o více než 400 stranách, na Knihobotu druhá nejprodávanější kniha, by neměla chybět v žádné knihovně.