S houbami rostl zájem i o atlasy. Češi nezanevřeli na knížky do kapsy

Podle informací Ministerstva zemědělství chodí sedm Čechů z deseti alespoň jednou ročně sbírat houby. Jedna domácnost jich domů přinese ročně více než 8 kilogramů a v přepočtu na tržní ceny plodů Češi každoročně přinesou z lesa houby za několik miliard. Záliba se každoročně projeví i na knižním trhu, kde skupují mykologickou literaturu. Potvrzuje to i knižní secondhand Knihobot, na kterém zájem o atlasy a knížky o houbách vyrostl letos pětinásobně.

Nejvíce se prodávaly předrevoluční knížky za pár desetikorun – zájem byl především o starší vydání někdejšího Státního pedagogického nakladatelství. Rostl však zájem také o kompletní encyklopedie za stokoruny. Přitom do knižních second handů chodí nejčastěji mladí lidé do 35 let.

“Knižní kapesní atlasy tu mají tak hlubokou tradici, že i u mladých lidí zdatně konkurují specializovaným aplikacím pro smartphony. Navíc stále platí, že když už jdeme do lesa, radši koukáme na papír než do displeje telefonu,” uvádí za knižní second hand Knihobot Kristýna Hladíková. “V minulosti se navíc vydalo velké množství kvalitní mykologické literatury, že je dodnes nenahraditelná. Vycházela v takových nákladech, že si ji může dovolit skutečně každý. Průměrná cena kapesního atlasu se na Knihobotu pohybuje jen kolem 80 korun.”

Rostl však zájem také o drahé encyklopedie nebo velkoformátové atlasy hub. Za ně jsou Češi ochotni utrácet i několik stokorun. Nabídka secondhandů je i v této kategorii široká a velice často je v ní možné najít tituly, které se ještě prodávají v knihkupectvích nebo na e-shopech jako nové.

“Atlasy hub bych v Česku přirovnala například k atlasům vín ve Francii. Za fotografické nebo bohatě ilustrované atlasy o mnoha stovkách stran jsou domácnosti ochotné zaplatit i několik stokorun,” vysvětluje Hladíková. “Například na Knihobotu nyní prodáváme v podstatě nové encyklopedie, které jsou ještě na pultech knihkupectví. Jen je máme o čtvrtinu až polovinu levněji. Zájem je vysoký a z nabídky mizí opravdu rychle.”

Knihy o houbách však nejsou jedinou odbornou literaturou, která se s příchodem podzimu dostává na výsluní. V secondhandech poskočila poptávka také po somelierských manuálech nebo kuchařky specializující se na zpracování ovoce. A Češi si je rádi spolu s dalšími knížkami nechávají kurýrem přivést až domů.