Ryby v našem jídelníčku

Dopřejete si rybu jednou v roce na Vánoce, nebo naopak nesmí chybět na vašem jídelníčku celoročně? Zorientovat se v široké nabídce a vybrat si rybu, která bude chutnat právě vám nebo rodině, není jednoduché. Byla by ale škoda se o zdravé rybí maso ochuzovat – ať už sáhnete po lososovi nebo vyhraje tradiční kapr. Na co si dát při výběru pozor a na jakých druzích ryb si můžete pochutnat?

Ryby jako balzám na zdraví

Snad žádné jiné maso se v souvislosti se zdravým životním stylem neskloňuje tak často jako rybí. Má to své opodstatnění, rybí maso je nabité vitamíny a zdraví prospěšnými látkami. Jde o výborný zdroj bílkovin a zdraví prospěšných tuků včetně omega-3 mastných kyselin, především u tučnějších druhů ryb, jako je třeba losos. Ryby obsahují také vitaminy A a D, jód, zinek, fosfor a selen.

Konzumace rybího masa má na náš organismus blahodárné účinky. Působí jako vhodná prevence kardiovaskulárních chorob a snižuje riziko vzniku chronických autoimunitních onemocnění. Omega-3 mastné kyseliny pozitivně ovlivňují vzhled pokožky, stav vlasů a nehtů, zlepšují spánek a pomáhají chránit náš zrak.

Mořské nebo sladkovodní?

Ať už vybereme na náš stůl mořskou či sladkovodní rybu, vždy dostaneme kvalitní porci bílkovin, mořské ryby však obsahují také více omega-3 mastných kyselin a jódu. „Konkrétní složení živin se odvíjí od toho, jaký druh ryby konzumujeme, z jakého prostředí pochází a čím se živila – i proto stále více zákazníků klade důraz na ověřitelné neznečištěné prostředí chovu,“ doplňuje Tomáš Balent, specialista na maso z Košík.cz.

Z drobnějších mořských ryb jsou nejvyužívanější sleďovité ryby, které často známe v konzervované úpravě, případně v podobě nejrůznějších past. Oblíbenou mořskou rybou je i tuňák, z něhož připravíte výborné steaky. Pokud hledáme rybu, která bude chutnat i dětem, je volbou na jistotu treska – hodí se na rybí filety a často se z ní vyrábí surimi, pasta z rozdrceného rybího masa. Milovníci mořských ryb na talíři ocení také halibuta, chutnou pražmu, morčáka či tilápii. Ze sladkovodních ryb se vyplatí sáhnout po pstruhovi, u nějž lze dobře ohlídat kvalitu a původ chovu. Pstruh také obsahuje více omega-3 kyselin než například kapr či sumec. Jednou z nejoblíbenějších ryb je rozhodně losos, který se díky vysokému obsahu tuku a omega-3 mastných kyselin drží na vrcholu žebříčku nejčastěji konzumovaných ryb. I zde je však třeba hlídat původ ryby a dát přednost lososům z volné přírody oproti umělému chovu. 

Kupujeme rybu

Nejlepší ryby jsou samozřejmě ty čerstvé, bezprostředně po výlovu. Čerstvost je u rybího masa klíčová – velmi rychle totiž podléhá zkáze. Sladkovodní ryby, vylovené v ČR, si můžeme nakoupit v nejbližších sádkách nebo specializovaných obchodech. Mořské ryby si čerstvě ulovené dopřejeme spíše na letní dovolené u moře, přes rok se musíme spokojit s mraženými. Pokud kupujeme chlazené mořské ryby, je třeba pečlivě hlídat jejich čerstvost.

„Čerstvá ryba má lesklou a napjatou kůži, která se po stlačení rychle vrací do původní podoby, a nezakalené, vypouklé oči. Žábry musí být načervenalé – jestliže jsou našedlé, rybu nekupujeme,“ doplňuje Tomáš Balent, specialista na maso z Košík.cz. „U nákupu mražených ryb bychom měli pečlivě sledovat především obsah vody, který musí být na obalu přesně uveden. Pokud je v balení větší obsah ledu, je možné, že došlo k narušení chladicího řetězce a ryba už byla částečně rozmrazená.“

Zpracování ryb

Pokud se na Vánoce držíte tradice kupování živé ryby, měli byste ji umět i správně zabít a vykuchat. Pokud se na to necítíte, kupujte raději ryby usmrcené a vykuchané, ideálně v podobě filet, které lze v kuchyni hned zpracovat. Využít se ovšem dá s přehledem celá ryba – což si můžeme ukázat právě na tradičním kaprovi. Kapra porcujeme na podkovy, které jsou pro domácí použití nejpraktičtější. Z podkov pak odřízneme větší kosti a připravíme si filety, se kterými lze dále pracovat. Hlava, ploutve, ocas i vnitřnosti poslouží na výbornou silnou rybí polévku, kterou si nemusíte dopřát jen na svátky, obrané maso se hodí do salátů či rosolů. A pokud jste se pustili do porcování celé ryby se šupinami, nezapomeňte si jich pár nechat pod talíř na štědrovečerní večeři!

Možností, jak ryby v kuchyni upravit, je nespočet – můžete je vařit, dusit, zapékat, smažit i marinovat. Obecně ale platí, že rybám sluší co nejkratší a nejmírnější tepelná úprava a minimum dochucovadel. Jídla z ryb doplní především bylinky jako rozmarýn, šalvěj či tymián, a samozřejmě nesmí chybět sůl a citron. Pokud tápete, jaké jídlo z ryb připravit, zkuste oprášit staré kuchařky po babičkách i prababičkách, které mívaly na stole ryby mnohem častěji než my. 

Tipy:
Čerstvé a chlazené ryby skladujeme v lednici maximálně 48 hodin
Pokud se chceme zbavit rybího zápachu, naložíme rybí maso do mléka nebo rybu zakápneme citronem
Mražené ryby uchováváme maximálně tři měsíce
Rybu smažíme vždy nejprve kůží dolů, aby se nepřichytila
Maso solíme a kořeníme až na závěr přípravy