Rolex představil novou generaci „prezidentských hodinek“ Day-Date

Legendární hodinky Rolex Oyster Perpetual Day-Date, jejichž první představený model slaví letos 60 let, vstupují do nové éry. Společnost Rolex uvádí model Oyster Perpetual Day-Date 40 vybavený novým strojkem – kalibrem 3255.

Srdcem nových luxusních hodinek Oyster Perpetual Day-Date 40 je jejich inovovaný strojek, který nese označení 3255. Vývoj tohoto chronometru vzala společnost Rolex skutečně od základu – přepracováno bylo 90 % všech jeho součástí. Výsledkem je kalibr, který dvojnásobně převyšuje nároky na přesnost stanovené oficiálním švýcarským institutem pro testování chronometrů (COSC). Pečlivé testy prokázaly udržení denní variace přesnosti v rozpětí +/- 2 vteřiny. Nový, oficiálními institucemi dosud nestanovený certifikát přesnosti byl označen jako Rolex Superlative Chronometer Certification (RSCC) a dokládá ho zelená pečeť dodávaná ke každému kusu hodinek Day-Date 40.

Zásadní novinkou zapracovanou do nového in house strojku je patent zvaný Chronergy, který přispěl ke zvýšené účinnosti celého kalibru. Použitím speciálního parachromového vlásku ze slitiny niobu a zirkonia se chronometr 3255 stal odolným proti magnetismu a oproti hodinkám využívajícím tradiční vlásek je až desetinásobně přesnější při změnách teplot. V novém strojku bylo použito celkem 14 patentů, které společně zajišťují rezervu chodu až 70 hodin, lepší odolnost vůči otřesům a vyšší spolehlivost.

„Z uvedení nových modelů s kalibrem 3255, kde je inovace skryta de-facto v milimetrech, máme nesmírnou radost. Hodinky z řady Day-Date jsou pro Rolex totiž jedny z nejikoničtějších“, uvádí mistr hodinář Vladimír Bechyně.

Testování těchto hodinek neprobíhá tradičním způsobem, kdy se přesnost ověřuje na samotném hodinovém strojku. V případě modelu Oyster Perpetual Day-Date 40 probíhají testy až na zkompletovaném výrobku, což zajišťuje ty nejpřesnější výsledky dosažené v reálných podmínkách.

Nekompromisně luxusní provedení

Hodinky Rolex Oyster Perpetual Day-Date 40 jsou zasazeny do luxusního pouzdra z platiny nebo žlutého či růžového 18karátového zlata vyráběného ve vlastních slévárnách firmy Rolex s odpovídajícím náramkem z drahých kovů. Design náramku pro „prezidentské hodinky“ s korunkou Rolex byl vytvořen již v roce 1956 a dodnes si zachovává své specifické znaky a provedení. Výjimečnost nové generace hodinek zrcadlí také číselník, který nese typické rysy hodinek Day-Date. U hodinek Rolex Oyster Perpetual Day-Date 40 číselník dokonale ladí s pouzdrem a k dispozici je v několika provedeních – zlaté, stříbrné, ledově modré a černé barvě.

Typické znaky hodinek Day-Date zachovány

Hodinky Rolex Day-Date jsou na první pohled rozeznatelné třemi specifickými znaky – prvním je ukazatel pořadí dne v kalendářním měsíci na pozici 3, který následně převzala řada výrobců. Nad tímto polem je do safírového sklíčka zakomponována Kyklopova čočka, která zajišťuje dobrou viditelnost tohoto údaje a je druhým rozpoznávacím rysem. Třetím, nejvýraznějším znakem hodinek Day-Date, je způsob zobrazení dne v týdnu na pozici 12. Rolex dodává hodinky s názvy dnů v celkem 26 světových jazycích. Patentovaný mechanismus, který posune oba časové údaje přesně o půlnoci o jednu pozici vpřed během několika tisícin vteřiny, je označován jako „půlnoční zázrak“.