Pro uchování cenných foto vzpomínek nespoléhejte na instagram nebo facebook

Pro uchování krásných vzpomínek slouží především fotografie. Moc dobře to ví i Facebook, který připomíná svým uživatelům výročí sdílených událostí a obrázků. Doba tištěných fotek se ještě nedávno zdála být v moderním digitálním věku nenávratně pryč – vytištěné fotografie začaly v domácnostech nahrazovat populární fotorámečky a společnosti zabývající se profesionálně tiskem fotografií registrovaly výrazně snížený zájem ze strany zákazníků.

Emoce vložené do skutečných hmatatelných fotografií se však vracejí do obliby a nemalou zásluhu za tom mají fotoknihy. Uživatelé si svoji fotoknihu vytvoří podle vlastního uvážení – jedna kniha může být průřezem celého roku nebo může zahrnovat události z jednoho jediného slavnostního dne.

Jak uchovávat fotografie v kvalitě vhodné pro tisk

Pravidlo číslo jedna zní – uchovávejte fotografie v plné kvalitě tak, jak byly pořízeny fotoaparátem nebo mobilním telefonem. Populární služby, jako Facebook nebo Instagram jsou vhodné pro zobrazení fotografií na displeji telefonu nebo počítače, ale kvalita obrázků, které do nich uložíte, je zpravidla zásadně snížena. Pokud budete chtít z těchto zdrojů zpětně využít fotografii pro tisk, zejména pak na větší formát papíru, budete výsledkem zklamáni. Všechny tyto služby totiž výrazně snižují kvalitu už při nahrání fotek. Facebook sice umožňuje uložit fotografie ve „vysoké kvalitě“, málokdo však toto speciální nastavení využívá, nehledě k tomu, že i v tomto případě dochází ke kompresi původního obrázku, což snadno poznáte po jejím zpětném stažení a porovnání datové velikosti s původním obrázkem z fotoaparátu.

Kolik stojí bezpečné uložení vzpomínek

Pravdou je, že jak se paměť mobilních telefonů nebo kapacita karty ve fotoaparátu plní, je třeba ji čistit. Procházejte proto průběžně fotografie, nepovedené mažte a pravidelně zálohujte, a to nejlépe na dvě různá místa. Při dlouhodobé archivaci nespoléhejte na křehké paměťové karty ani snadno zranitelné mobilní telefony nebo notebooky. V ideálním případě zkombinujte jedno pevné úložiště (pevný disk) s cloudovou službou pro ukládání dat.

Chcete-li namítnout, že nezálohujete kvůli vysokým nákladům, pojďme si spočítat, kolik stojí zálohování. Pro přehlednost a zjednodušeně řečeno (toto počítání není matematicky zcela přesné, ale pro naši úvahu postačí) pojme pevný disk s kapacitou 2 Terabyte přibližně půl milionu fotek z fotoaparátu ve smartphonu se 13 megapixely (počítáme průměrnou velikost fotografie 4MB). Pokud jako prototyp disku vezmeme malý přenosný disk Toshiba Canvio ALU, který se v této kapacitě dá koupit za 2 799 Kč, vychází nám, že prostor pro uložení jednoho tisíce fotek vyjde přibližně na 5,5 Kč.

Ať už se rozhodnete někdy v budoucnu fotky tisknout, nebo budete chtít darovat někomu blízkému fotoknihu, uchovávejte je v plné kvalitě. Připomenou vám vzpomínky, které se už nikdy nebudou opakovat.

 

infografika_zalohovani_fotek