Pro modeláře, děti i hračičky: Vyrobte si vrhací letadélko

Jaro je tady a s ním i čas vyrazit ven do přírody nebo na zahrádku. Jak ale zabavit potomky, kteří s vámi nechtějí okopávat záhony? Vyrobte jim hračku, která bude slavit úspěch nejen u dětí, ale i dospělých. Vrhací letadélko z pěny zabaví i nadšené domácí modeláře, kutily a tatínky, kteří se rádi vracejí do dětských let.

Výroba letadélka je jednoduchá a postačí na ni 3D pero nebo multitool do ruky. Ostatně 3D pero už se možná stihlo zabydlet i u vás doma – a není se čemu divit. Oproti velké 3D tiskárně je skladné, jednoduše se s ním pracuje a zvládnout ho obsluhovat i starší děti. Pero jim pomůže rozvinout představivost, naučí je trpělivosti a podpoří jemnou motoriku.

Dospělí, kteří hledají univerzálnější nástroj, mohou sáhnout po multitoolu. Tento patentovaný vynález z dílny českého startupu 3Dsimo zastoupí pomocí výměnných nástavců hned několik nástrojů – lze s ním pájet, vrtat, šroubovat, gravírovat, ale i lepit a kreslit. Multitool se hodí na drobné opravy v domácnosti a využijí ho kutilové, kreativci i modeláři – třeba právě k výrobě letadélka podle vlastních představ.

Letadlo na gumičku

Vraťte se do dětských let a dob, kdy jste trávili přestávky ve škole vyráběním papírových letadel. S 3D perem můžete zkusit lehčí vylepšení a vyrobit si pěnové letadélko, se kterým skvěle zabavíte i děti.

1. Na tvrdý papír si obkreslete šablonu letadélka z knihy šablon a vystřihněte ji pomocí řezacího nástavce, aby byly okraje ostré. Pokud chcete, můžete šablonu obkreslit rovnou na pěnu. Jako materiál můžete využít extrudovaný polypropylen (EPP) nebo Depron.

2. Když máte šablonu vystřiženou, použijte vypalovací nástavec na vytvoření otvorů podle návodu. Stejný postup využijte i k vytvoření obdélníku pro nasazení kokpitu.

3. Model slepte nebo sestavte dohromady – záleží na tom, jak moc chcete být precizní.

4. Vyztužte špičku letadla, aby zvládla tlak z gumičky a zároveň aby mělo letadélko lepší stabilitu. Použít můžete kreslicí nástavec. Podle návodu pak můžete ověřit, zda je letadélko v rovnováze, nebo budete muset ještě někde přidat trochu materiálu.

5. Hotovo. Teď už se stačí jen rozhodnout, zda budete s letadélkem házet nebo použijete k „odpalu“ gumičku. Model zvládne uletět i více než 20 metrů!

Rogalo s panáčkem

Nefandíte bezpilotním letadlům? Vyrobte si rogalo i s pilotem.

1. Vyjděte z postupu na výrobu klasického vrhacího letadélka. Šablonu na rogalo i panáčka si vystřihnete pomocí řezacího nástavce z polystyrenu o tloušťce 5 mm.

2. Konstrukci i pilota dokreslete pomocí 3D kreslicího nástavce, naneste několik vrstev.

3. Spojte části dohromady podle očíslovaného návodu.

4. Nasaďte gumičku a vyšlete pilota s rogalem na cestu.

Vrhací letadlo

Vrhací letadélka jsou velkým hitem nejen mezi dětmi. Vyrobte si své vlastní s vrtulí a jednoduchým elektrickým motorem!

1. Připravte si šablonu podle knihy šablon a jednotlivé díly vyřízněte z EPP nebo Depronu pomocí řezacího nástavce na pěnu. Na tělo letadla využijte tloušťku 5-6 mm, na ostatní části pak 3 mm.

2. Popusťte uzdu fantazii a namalujte vyříznuté části. Můžete zvolit „army“ barvy nebo zapojte děti, ať si letadlo ozdobí podle svých představ. Můžete použít permanentní popisovač, houbičku namočenou v barvě nebo barvu ve spreji.

3. Až jednotlivé části zaschnou, slepte je dohromady vhodným lepidlem (můžete sáhnout třeba po modelářském). 3D perem pak vyztužte špičku letadla, aby získalo lepší stabilitu.

4. Ověřte, zda letadlo dobře létá a nepotřebuje vyladit rovnováhu. Pokud je vše ok, můžete přejít na montáž motorku a vrtule.

5. Motor by měl být malý a lehký – například 3.3 V DC. Dále je třeba konektor a spínač, které propojíte podle návodu. Nakonec už chybí jen baterie a kondenzátor, který zajistí, že vaše letadélko neuletí pryč, ale pohon poběží vždy jen několik vteřin.

Máte vyrobeno?Ve chvíli, kdy se naučíte vytvářet vlastní vrhací letadélka a rogala, už chybí jen malý krůček k výrobě RC modelu, se kterým povýšíte venkovní hry s dětmi i bez nich na novou úroveň. Více návodů a tipů na práci s 3D perem a mulitoolem naleznete na 3Dsimo.com.

Tipy:

3D pero

3D pero Basic 2 zaujme svým ergonomickým tvarem, díky kterému padne do každé ruky a mohou ho používat i děti od 8 let. S 3D perem lze prostorově kreslit, modelovat, vyrábět drobné předměty jako hračky, ozdoby nebo třeba oblíbené akční figurky. Pro děti je pero naprosto bezpečné, protože kreslicí náplň se zahřívá na teplotu pouhých 65°, nelze se s ní popálit a kreslit můžete klidně i na vlastní kůži. Materiál náplní PCL je zdraví neškodný a přirozeně se rozloží, takže zbytečně nezatěžuje naši planetu. Pero není nutné mít zapojené v zásuvce, nabíjí se totiž na baterie a na jedno nabití vydrží až 3 hodiny aktivní práce.

3D pero Basic 2 zakoupíte na e-shopu 3Dsimo.

Multipro

3Dsimo Multipro je světový unikát české výroby. Jedná se o plně funkční dílnu do dlaně, která v jednom nástroji spojuje hned sedm funkcí. S Multipro můžete pomocí vyměnitelných nástavců kreslit ve 3D, gravírovat, vypalovat, pájet, řezat, pilovat, vrtat a šroubovat. Doma pomůže například při opravách a kutilských pracích, kdy se často stane, že nemáme potřebný nástroj po ruce, ale hodí se také na kreativní práci a tvoření.

3Dsimo Multipro 7v1 zakoupíte na e-shopu 3Dsimo.