Přichází vhodný čas na nákup chalupy

Češi jsou národem chatařů a chalupářů. Pokud byste chtěli jejich řady rozšířit, je právě teď vhodná doba na rozhlédnutí se po realitním trhu. Ty nejlepší rekreační objekty k prodeji totiž mizí téměř okamžitě a poptávka navíc výrazně převyšuje nabídku. Jak uspět v hledání vysněné chalupy?

Na samotě, nebo u města?

Než začnete obvolávat první nabídky, ujasněte si, co od vaší budoucí chalupy očekáváte. Hledáte místo, odkud budete vyrážet v zimě na hory, klid a ticho samoty uprostřed přírody, nebo chatu v zahrádkářské kolonii, kde budete pěstovat zeleninu? Počítejte s tím, že dojíždění vám může zabrat hodně času a budete mu muset přizpůsobit svůj týdenní rozvrh. Pokud máte děti, zvažte, zda budou chtít trávit čas na chalupě s vámi, nebo se spíš věnovat zájmovým aktivitám. Podle toho vybírejte i chalupu – zvlášť u větších měst můžete sehnat rekreační objekt v dojezdu třiceti minut a vyhnout se tak pátečním a nedělním dvouhodinovým cestám tam a zpět.

Počítejte s výdaji

Při koupi chalupy musíme být připraveni na to, že do ní vložíme nějaké finance navíc. Pokud se nejedná o nový rekreační objekt v perfektním stavu, téměř jistě se investicím nevyhneme. Překvapit nás můžou špatné rozvody, nefungující kanalizace nebo zatékající střecha. Nemalou položkou budou i úpravy interiéru včetně vybavení chalupy podle našich představ. Proto si nezapomeneme vytvořit dostatečnou finanční rezervu, do které můžeme sáhnout. Ušetřit můžeme také nákupem nemovitosti přímo od majitele, kdy nebudeme muset platit provizi realitní kanceláři. Uspořené peníze vložíme do chalupy a vyhneme se tak dlouhodobému bydlení v podmínkách, které měly být provizorní.

Buďte ve střehu

Pěkná chalupa v atraktivní lokalitě je vysoce nedostatkové zboží. V době, kdy se ekonomice daří a platy rostou, to platí dvojnásobně. Protože každý nemá čas trávit denně desítky minut hledáním inzerátů, vyplatí se sáhnout po pomocnících. Nové inzeráty vám do mailu snadno zašle služba hlídacího psa, která vyfiltruje jen ty nabídky, které splňují vámi zadaná kritéria. Sáhnout můžete i po mobilní aplikaci, jakou nabízí například portál Bezrealitky, který zprostředkovává přímý prodej nemovitostí. Výhodou aplikace je přehledné informování o inzerátech, a především pak přímé spojení s majitelem nemovitosti.
„S aplikací Bezrealitky v telefonu se navíc můžete porozhlédnout po okolí vždy, když jste na místě, které vás zaujme. Přehledně vám nabídku chat a chalup na prodej vykreslí přímo do mapy,“ zmiňuje chytrou funkci Hendrik Meyer, šéf Bezrealitky.

Chalupářem na zkoušku

Láká vás představa chalupy uprostřed přírody, ale nejste ještě pevně rozhodnutí o nákupu? V tom případě je ideálním řešením si pobyt na chalupě vyzkoušet formou pronájmu. Nabídka rekreačních nemovitostí ke krátkým pobytům je poměrně obsáhlá a vybere si z ní každý. Myslete jen na včasnou rezervaci, protože zájem o dovolenou v České republice v posledních letech výrazně roste.

Jaké lokality jsou podle Bezrealitky v kurzu?

  • Lipno a okolí – ceny všech rekreačních nemovitostí v této lokalitě budou stoupat
  • Pálava – ideální pro rodiny s velkým potenciálem pro další pronajímání
  • Krkonoše – místní chalupy se dobře pronajímají v létě i zimě
  • Jizerské hory – pro nádherné výlety
  • Kokořínsko – klidné místo, kde se zastavil čas a nemovitosti se dají stále sehnat velice levně
  • Krušné hory – velká řada levných nemovitostí ve stále nedoceněné divoké krajině
  • Posázaví – starší generace majitelů se zbavuje chat ze sedmdesátých let

OLYMPUS DIGITAL CAMERA