Přepuštěné máslo na smažení, pečení i do studené kuchyně

O značce České ghíčko už jste možná slyšeli. Dvě kamarádky z Vysokého Mýta před pěti lety nadchnulo přepuštěné máslo natolik, že se rozhodly ho začít vyrábět ve velkém. Z trhů a festivalů se jejich ghí brzy dostalo i na pulty obchodů. Čistý máselný tuk nejvyšší kvality má v kuchyni doslova univerzální využití, a ne nadarmo se řadí mezi tzv. superpotraviny.

Výraz ghí pochází ze sánskrtu a přepuštěné máslo se využívá mimo jiné v tradiční indické medicíně, která ho považuje za elixír života. V ghí totiž najdeme řadu prospěšných látek včetně vitamínů A, D, E a K a také antioxidantů. Ghí zlepšuje trávení a činnost střev a působí protizánětlivě. Navíc neobsahuje mléčnou bílkovinu, což ocení lidé s intolerancí kaseinu a laktózy.

Přepuštěné máslo mělo pevné místo už v jídelníčku našich babiček, které si jej vyráběly doma a zužitkovávaly tak přebytečné máslo, aby se nezkazilo. Využijete ho všude tam, kde běžný tuk – je skvělé na smažení, protože se nepřepaluje, dochutí omáčky, polévky i dušená jídla. Nahradíte jím veškeré tuky využívané při pečení a své uplatnění najde i ve studené kuchyni – můžete si ho totiž s klidem namazat na krajíc chleba. Ghí si můžete spolu s dalším nákupem zakoupit na e-shopu Košík.cz.

Ghí od značky České ghíčko (různá balení) si můžete koupit na e-shopu Košík.cz za cenu od 239,90 Kč.