Pravá slovenská bryndza

Chov ovcí má v Červeném Kameňu na Slovensku tradici od počátků samotné obce. V roce 1927 zde vznikla 1. akciová mlékárna, která sdružovala 40 místních statkářů, a v chovu ovcí pokračovali i ostatní místní obyvatelé. Tuto tradici přerušilo až zavádění jednotných zemědělských družstev a plánovaného hospodářství. Na původní chov ovcí navazuje i Agrofarma, která vyrábí mléko a mléčné výrobky s úctou k tradičním postupům i chutím.

Tou nejikoničtější specialitou je bryndza, kterou v Červeném Kameňu vyrábí tradičním způsobem z ovčího a kravského sýra, přičemž ovčí je zastoupen minimálně v polovině výrobku. Sýr z kravského mléka je pasterován a ovčí sýr se vyrábí spojením jak pasterovaného, tak i nepasterovaného mléka. Spojením obou sýrů vzniká tradiční a chutná bryndza, která je lehce roztíratelná, má zrnitou strukturu, lehce pikantní chuť po ovčím sýru a příjemnou vůni. Bryndza je ideální do studené a teplé kuchyně, do zeleninových, těstovinových a bramborových jídel, ale i jako delikatesa na chuťovky podávané k pivu a vínu. Pravou slovenskou bryndzu z Agrofarmy v Červeném Kameňu si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Košík.cz.

Plnotučnou bryndzu od Agrofarmy (125 g) si můžete objednat na e-shopu Košík.cz za cenu 39,90 Kč.

kosik_bryndza_agrofarma