Popelnice a kontejnery na odpad pod zámkem: Jaký vybrat a na co si dát pozor

Platby za odpad, který někdo vhodil do vašich popelnic a kontejnerů, rozsypané a vyházené odpadky, zničená víka popelnic, nebo dokonce ukradený kontejner. Obzvlášť ve městech jde o poměrně častý jev, kterému přitom lze předejít vhodně zvoleným zabezpečením. Jak zabránit vandalismu, podvodům v platbách za skutečný odpad nebo nechtěným návštěvám zvířat u popelnic?

Chraňte celý dům

Ochrana majetku v bytovém domě začíná už se vstupními dveřmi. Aby se vandal nedostal na dvůr či jiný prostor, kde se shromažďují popelnice, je tedy třeba nejdřív myslet na dobré zabezpečení vchodu do domu či prostoru, kde jsou popelnice nebo kontejnery umístěny, pokud nestojí volně na ulici. Samozřejmostí by měla být kvalitní cylindrická vložka s bezpečnostní certifikací, která odolá pokusům o vylomení a nezvanému návštěvníkovi ztíží nebo překazí jeho záměry. „Kvalitní zámek ovšem patří také na vnitřní dveře vedoucí na dvůr či do sklepa, kde jsou popelnice umístěné. Pokud dobré zámky chybí, měli by se domluvit mezi sebou vlastníci nebo nájemníci se správcem na výměně – jde o ochranu majetku v celém domě. Dobrý klíčař ochotně poradí, jaký mechanismus zvolit. Jejich prodejny poznáte tak, že jsou mnohdy označeny logem „Bezpečná země.“ Obvykle je najdete i na stránkách výrobců v kategoriích kontaktů či prodejních míst.“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Pozor na zvířata neoprávněné odhazování odpadků  

Odpadky v popelnicích lákají zvířata, především hlodavce. Jejich výskyt s sebou nese značné hygienické riziko, navíc si na přísun jídla z popelnic rychle zvyknou a mohou se rozšířit i do dalších prostor v domě. Počet zvířecích návštěvníků minimalizuje uzamykatelná popelnice.

Přístupné popelnice lákají mnohdy i firmy a občany, kteří se snaží na placení za odpad ušetřit a tím zvýšit náklady poctivým plátcům.  Zvolit můžeme některý ze speciálních zámků, které jsou určené přímo na kontejnery. Například zámky Konti od žďárské firmy Tokoz. Tento zámek má ocelový řetěz a zvládne i extrémní výkyvy teplot. Navíc ho lze sjednotit na společný uzávěr a jeden klíč. Tím pak můžete odemknout jak popelnici, tak i dveře na dvůr či do sklepa. Dovnitř se tak dostanou jak obyvatelé domu, tak i správce nebo firma zajišťující svoz odpadu.  „Musíme si uvědomit, že v dnešní době je nakládání s odpady drahou záležitostí, za kterou platí každý z nás nemalé poplatky. Proto je třeba zabránit těm, kteří si z této problematiky chtějí udělat neregulérní nebo dokonce nelegální byznys.,“ doplňuje Neuvirt.

Kontejnerový zámek Konti Pro

https://eshop.tokoz.cz/KONTI-PRO-12-a10ks-_d9366164_11047.aspx

Zámek učený k zabezpečení kontejnerů a popelnic odolá i hrubému násilí, mnohdy pokusům o odvrtání či vytržení. Zvládne výkyvy počasí včetně extrémních teplot a je možné ho přidat na společný uzávěr s dalšími výrobky sortimentu Tokoz, jako jsou cylindrické vložky, visací zámky a speciální závory.

Bezpečnostní závora TOKOZ UZ 220 +zamykatelná závora TOKOZ UZ 220 +

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-220-a-1-ks-K-_d105358972_11047.aspx

Závora UZ 220 + je ideální k uzamykání dvoukřídlových vrat. Její speciální konstrukce znesnadňuje překonání zámku hrubou silou, díky krytí zámku.

Visací zámek Tokoz Gama 40

https://eshop.tokoz.cz/Gama-PRO-40-OS-TOKOZ-blistr-a-12-_d317307322_11047.aspx

Zámek má masivní lité těleso odolné proti hrubému násilí a uražení. Krytý kalený oblouk se vyznačuje zvýšenou odolností vůči přestřihnutí, přeřezání a vypáčení. Mechanismus ZÁMKU je uzamčen pomocí otočných stavítek a je tak zabezpečen proti bumpingu, vyhmatání a odvrtání a zaručuje spolehlivost v extrémních klimatických podmínkách.

Cylindrická půlvložka vložka Tokoz Pro,Tokoz Tech, kompatibilní s Konti zámkem Tokoz

https://eshop.tokoz.cz/Cylindr-vlozka-TOKOZ-TECH-_d345446454_11047.aspx

Bezpečnostní vložka certifikovaná odolná vůči bumpingu a planžetování a ve vyšších bezpečnostních třídách i odvrtání. Zvládne i náročné klimatické podmínky a lze ji sjednotit s dalšími produkty Tokoz.

tokoz tech TOKOZ_GAMA_40 tokoz_pro_400 uz_pro220 Konti PRO konti_tech