Pod skořápkou: Vyznejte se ve vejcích

Podestýlka, halový chov, bio či farmářské. Vyznat se v druzích vajec není jednoduché. Kromě původu byste však měli dobře vědět také to, jak vejce správně skladovat. V době, kdy jejich ceny rostou do závratných výšek, tak můžete ušetřit nemalou částku z nákupního rozpočtu. A to se vzhledem k blížícím se Velikonocům bude rozhodně hodit.

Vejce pro zdraví

Vejce jsou důležitou součástí jídelníčku a našemu tělu přinášejí řadu prospěšných látek. Především jsou skvělým zdrojem bílkovin a esenciálních aminokyselin, které si náš organismus neumí sám vyrobit, a také mastných kyselin, pomáhajících v prevenci kardiovaskulárních chorob. Najdeme v nich vitaminy B, A, D, E, a K a také minerální látky jako fosfor, draslík, zinek, selen a železo. Již dávno tak neplatí dříve hojně rozšířené tvrzení, že konzumace vajec je obecně nezdravá a zvyšuje hladinu cholesterolu.

„Vaječný žloutek sice obsahuje cholesterol, nicméně ten přijímaný ze stravy zásadně nezvyšuje hladinu krevního cholesterolu. Vliv má na něj spíše to, jaké tuky a v jakém množství konzumujeme. Samozřejmě je třeba jíst s rozumem – udělat si ráno horu smažených vajíček s porcí křupavé slaniny našemu tělu příliš neprospěje, ovšem příjem jednoho až dvou vajec denně je naprosto v pořádku, pokud je to spojeno s vhodnou úpravou a vyváženou stravou,“ dodává Jan Kovář, specialista na Vejce a chlazené potraviny z online supermarketu Košík.cz.

Jak na nákup

Ceny vajec rostou, ovšem ušetřit můžeme již při nákupu – prvním krokem je nezbytná vizuální kontrola vajec. Krabičku ještě v regále otevřete a každé vejce zkontrolujte – pokud má jakkoliv porušenou skořápku, vejce nekupujte. A jak je to s trvanlivostí? Od data snůšky mají vejce minimální trvanlivost 28 dní. Jejich kvalitu a vlastnosti však může ovlivnit řada věcí – velkou roli hraje především střídání teplot, které životnost vajec zkracuje.

Po nákupu vejce nikdy neomývejte, narušili byste tím ochranný film na skořápce. Umístěte je do lednice špičkou dolů a hlídejte spotřebu. Zvlášť ve chvíli, kdy vejce neskladujeme v původním obalu, můžeme totiž lehce ztratit přehled o trvanlivosti.

Tip: Víte, jak poznat, která vejce jsou čerstvější?
– ponořte vejce do sklenice s vodou. To čerstvější klesne ke dnu. Pokud vyplave na hladinu, vyhoďte ho.
– nikdy vejce nerozklepávejte hned do těsta či jiného pokrmu. Použijte misku, abyste si nejdřív ověřili, že je v pořádku.
– ve zkaženém vejci se smísí bílek se žloutkem a nedrží tvar, což můžete poznat i zatřesením

Od farmáře nebo z haly?

Od roku 2027 bude i v Česku platit zákaz klecových chovů a životní podmínky nosnic by se tak měly zlepšit. Zatím však při nákupu můžeme narazit na čtyři druhy číselného označení. Pod trojkou se skrývají právě vejce z klecových chovů, dvojka pak označuje nosnice v halách a pod jedničkou najdeme vejce od slepic žijících ve volném výběhu. 0 pak znamená vejce z ekologického zemědělství, kde může být maximálně šest nosnic na 1 m2 a krmivo musí pocházet z ekologického zemědělství.

„Při nákupu bychom si měli dát pozor na nejrůznější ‚vějičky‘ v podobě vajec označených jako farmářská, případně krabiček v barvách a designu evokujícím bio chov. Pojem ‚farmářský‘ totiž není v legislativě nijak ukotven a můžou se pod ním skrývat klidně i vejce z velkochovu. Správně nás tak navede skutečně jen kód na vajíčku,“ upozorňuje Jan Kovář z Košík.cz.

Nakupujte chytře

Pokud není váš soused chovatel slepic nebo nemáte babičku, která by vás zásobovala, pravděpodobně vás současné ceny vajec nepotěší. A vzhledem k tomu, že se blíží Velikonoce, hledá řada z nás možnosti, jak na jejich nákupu ušetřit a neslevit z kvality.

Jednou z možností je vytipovat si lokálního zemědělce, který prodává vejce „ze dvora“ – většinou je třeba trochu pátrat a ptát se, protože na internetu tyto prodejce většinou nenajdete. Na druhou stranu u nich nakoupíte vejce za výrazně nižší cenu a s možností si na vlastní oči ověřit, že nejde o nosnice chované ve špatných podmínkách.

Pokud žijete ve městě a o lokální produkci si můžete nechat jen zdát, vyzkoušejte nabídku online prodejců, kteří farmářským a lokálním produktům věnují vlastní sekce – na Košík.cz najdete taková vejce pod značkou Authentic. Když nákup spojíte s registrací ve věrnostním klubu, jako je třeba Benjamínek pro rodiče s dětmi, můžete nejen na Velikonoce nakoupit vše, co potřebujete, s dopravou zdarma a cashbackem za nákup.

Vejce jsou tradičním symbolem Velikonoc, nového života i zrození a vzkříšení, které tyto hlavní křesťanské svátky symbolizují. Zdobení vajec, které je oblíbenou činností už po staletí, má přitom své kořeny desítky tisíc let zpětně. Vejce zdobili již staří Egypťané a Sumeřané, a první dochované obarvené vejce bylo nalezeno v Africe a je datováno do doby před 60 000 lety!

Barvení vajec však mělo i praktický důvod – v době půstu se tak odlišily jednotlivé snůšky a jejich trvanlivost. A co v historii symbolizovaly první barvy na vejci? Červená krev Ježíše Krista, zlatá či žlutá pak připomíná legendu, podle které měnil Kristus skořápku obyčejného vejce ve zlatou. Modrá barva symbolizuje naději a víru a zelená pak zrození, život i přírodu.