Počet vloupání do chat roste: Škody za loňský rok přesáhly 27 milionů. Jak jim předcházet?

České chaty a chalupy jsou stále oblíbenějším cílem zlodějů. Během posledních dvou let si z nich řada z nás totiž postupně vytvořila druhý domov nebo vzdálené pracoviště – samozřejmě s odpovídající výbavou. Odpovídající zabezpečení ovšem na spoustě chat stále chybí. Jak je na tom ta vaše?

Už žádné zaprášené zavařovačky, nepotřebná stará kuchyňská výbava a oblečení „na dotrhání“. Vybavení českých chalup se během covidu proměnilo a trend práce z domova to ještě urychlil. Chalupy tak nyní ukrývají i hodnotnou elektroniku, špičkové kuchyňské přístroje nebo třeba nejnovější sportovní potřeby. Zloději tak jdou najisto a škody rostou – vloni přesáhly 27 milionů, o sedm milionů více než v roce předchozím.

„Češi se zvolna učí zabezpečovat své byty a domy, ovšem chalupy jsou stále opomíjené. Mnohde najdeme přes dvacet let staré visací zámky, rozviklané dveře, okenice, na které stačí lehce zatlačit. A zloději samozřejmě dají přednost vloupání do místa, kde se příliš nenadřou,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. „I u rekreačních objektů přitom platí, že do zabezpečení bychom měli vložit cca 3 % hodnoty majetku, který má chránit.“

Prevence je základ

Při zabezpečování chalupy mějte na paměti, že zloděje chcete v první řadě odradit už od samotného pokusu o vloupání. Znamená to důkladně zvážit, jaké vybavení na chatě skutečně potřebujete, a případně ho zde nenechávat nastálo. Ano, znamená to, že budete na víkendy jezdit s plným autem, ovšem pořád je to lepší než řešit problémy s krádeží.

Pokud některé cennější věci na chalupě necháváte, ukryjte je z dohledu. Můžete přes ně přehodit deku, zasunout je pod okno nebo uzamknout do bezpečnostní bedny. Případný tipař by při obchůzce ideálně neměl vůbec vidět dovnitř, proto zavřete okenice nebo stáhněte žaluzie či rolety. Pozor na ventilaci – smiřte se raději s tím, že po příjezdu důkladně vyvětráte, a okna pevně uzavřete či uzamkněte bezpečnostními kličkami nebo uzamykatelnými okenními rozpěrami.

Zámek, který vydrží

Jak je na tom zámková vložka u vchodových dveří do chalupy? Pokud odemykáte stejný zámek už deset let nebo jste klíče dokonce „zdědili“, nastal vhodný čas na jeho výměnu. Vybírejte zámkovou vložku certifikovanou ideálně ve 4. třídě odolnosti – takovou už běžný zlodějíček tichými metodami nepřekoná a pravděpodobně se posune o dům dál. „Pozor bychom si měli dát na to, aby cylindrická vložka byla určená i do nepříznivých podmínek a také aby byla dobře zvolena její délka. Ta by neměla přesahovat o více než 3 mm celkovou tloušťku dveří a kování. U příliš dlouhé cylindrické vložky totiž hrozí její překonání odseknutím nebo vylomením.“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Prokletí petlic

Achillovou patou zabezpečení chalup ovšem nejsou vchodové dveře, ale spíše boční vchody, sklepy, a také vrata či kůlny. Všude tam totiž často používáme petlice nebo závory, a právě ty mohou být slabinou, které zloději rádi využijí. Důvodů je několik – petlice často přesluhují a už dávno neplní svou funkci, mnohdy jsou upevněné na ztrouchnivělých prknech, která nedoléhají, a zloději tak s vylomením mají minimum práce.

Jak by měla správná petlice vypadat? Základem je pevné tělo z oceli se šrouby s krytými čepy, které znesnadňují pokusy o vytržení. Petlice by měla být ideálně certifikovaná ve třetí bezpečnostní třídě a je vhodné ji doplnit také kvalitním visacím zámkem, nejlépe ze stejné produktové řady. Protože petlice a závory jsou hojně využívané především venku, je nezbytná také prokázaná odolnost vůči extrémním klimatickým podmínkám, mrazu a dešti.

Nezapomínejte na sekundární zabezpečení

Pokud jste na chalupě kvalitně zabezpečili všechny přístupové cesty, věnujte pozornost i zabezpečení věcí uvnitř. Je jedno, zda jde o sportovní výbavu, pneumatiky, zahradní nářadí či čtyřkolku v garáži. Drobné věci uschovejte do bedny, větší zajistěte některým z dostupných bezpečnostních systémů typu X Safety Box. Jejich instalace není vůbec složitá – lze je přivařit na kovové i dřevěné povrchy a připevnit je ke stropu, stěně, dveřím nebo podlaze a věci pak připevnit pomocí lanka či řetězu.

Socializujte se

Chalupa na samotě je samozřejmě pro zloděje snazším cílem než objekt v chatové osadě. I tam ale může uniknout pozornosti, pokud nebude poblíž někdo všímavý. Proto je vhodné mít po ruce – a v telefonu – kontakty na místní obecní úřad a nejbližší sousedy. Mohou vás upozornit na pohyb podezřelých osob, ale i živelní pohromy, výpadky sítí a podobně. A pokud máte vztahy nadstandardní, požádejte sousedy o občasnou vizuální kontrolu chaty a vybrání plné schránky. Laskavost jim můžete oplatit třeba zaléváním zahrádky, až pojedou na dovolenou.

Tipy:

Cylindrická vložka Tokoz Pro 400

Vložka Tokoz Pro 400 certifikovaná ve 3. bezpečnostní třídě odolá planžetování, bumpingu i odvrtání, navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří.

http://eshop.tokoz.cz/Cyl-vlozka-TOKOZ-PRO-400-s-olivou-_d306578838_11047.aspx

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů, motorek či skútrů. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Bezpečnostní bedna Tokoz

Bedna z ocelového plechu se hodí na zabezpečení nářadí, součástek a dalšího vybavení. Speciální konstrukce bedny brání vyklopení víka i po odstranění pantů.

https://eshop.tokoz.cz/Skrin-na-akumulatory-_d156496665_11047.aspx