Petlice nebo závora? Doplňte své domácí zabezpečení

Petlice a závory dlouhodobě patří k slabým místům domácího zabezpečení. A zatímco dobrý a kvalitní zámek už je ve většině domácností standardem, na doplňkové uzamykací mechanismy se často zapomíná. Správně zvolená petlice přitom dokáže skvěle ochránit místa, kde normální zámkovou vložku nemůžeme použít – třeba garáže, kůlny či vrata a brány. Jak si vybrat správnou a na co si dát pozor?

Petlici obvykle tvoří tělo z odolné kalené oceli, které se připevní pomocí upevňovacích šroubů na objekt, který chceme zajistit. Petlice jsou velmi variabilní, mohou chránit jedno i dvoukřídlé dveře, brány či vrata a pokud sáhneme po variantě s více klouby, tak také tvarově složitější objekty. Standardem by měly být čepy petlice chráněné proti vyražení, které zlodějům znesnadňují pokus o překonání. Některé bezpečnostní petlice jsou navíc vybaveny protiplechy, které znemožňují vypáčení a vytržení. Cena základních petlic se pohybuje v řádu stokorun, u bezpečnostních si připravte částku kolem dvou tisíc korun.

Pokud chceme spolehlivě uzavřít garážová vrata či bránu, můžeme sáhnout také po závoře. Tu většinou tvoří výlisek z odolného ocelového plechu, ramena, která se upevní na dveře a vložený zamykací mechanismus. Závory slouží k uzamknutí dvoukřídlých vrat, ale můžete zvolit i variantu pro jednokřídlá. Pokud chcete zajistit maximální zabezpečení vyberte si závoru s kvalitním zámkem, který zvládne výkyvy počasí a odolá pokusům o překonání. Za bezpečnostní závoru zaplatíte částku okolo jednoho tisíce korun.

Kde je využít?

Petlice a závory jsou velmi variabilní a využijete je jak doma v domě či bytě, tak na chalupě. Poslouží k bezpečnému uzamčení sklepních prostor a kójí v obytných domech, zabezpečí vjezdovou bránu či vchodovou branku. Pokud máte na zahradě kůlnu či domek na nářadí, je petlice ideální volbou.

Při výběru nekupujte naslepo, ale řiďte se tím, jaký typ dveří či vrat potřebujete zabezpečit, a podle toho zvolte u závory pravé či levé provedení. Nezapomeňte také na vlastnosti a certifikace. Petlice i závora, která bude venku, by měla zvládat náročné klimatické podmínky a odolat výkyvům počasí. Pokud sáhnete po bezpečnostní variantě, zkontrolujte třídu, ve které je petlice certifikovaná. Pojišťovny totiž mohou při pojistném plnění přihlédnout také k tomu, jaká byla úroveň zabezpečení.

Revize petlicí

Teplé počasí je ideální příležitost zkontrolovat stav petlic a závor. Právě na ně totiž většina z nás zapomíná a výjimkou pak nejsou ani desítky let staré zrezlé petlice, které na vratech a dveřích kůlen spíše visí. Věnujte proto několik minut jednoduché kontrole:

– ověřte kvalitu prken, na kterých je petlice nebo závora připevněná. Stará a shnilá prkna vyměňte!

– zkuste odemykání zámku – jestli se zasekává nebo drhne, je třeba dát místo něj nový.

– výměnu si zaslouží i zrezlá, částečně odlomená nebo jinak poškozená petlice.

– na závěr nezapomeňte zámek promazat, aby sloužil bez problémů i další sezonu.

Tipy:

Tokoz P 110

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-P-110-II-205-a-1-ks-S-_d2261716_11047.aspx

Petlice z ocelového plechu s čepy zajištěnými proti vyražení. Větší počet otočných kloubů umožňuje zajistit i složitější objekty a jedno i dvoukřídlé dveře.

Bezpečnostní závora Tokoz UZ Pro 240+

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-240-a-1-ks-_d798771283_11047.aspx

Bezpečnostní závora certifikovaná v II. třídě odolnosti. Prodloužená ramena zvyšují pevnost uchycení závory. Odolná proti bumpingu a vyhmatání, zvládne i náročné klimatické podmínky.

Tokoz Golem

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-BP-GOLEM-a-1-ks-K-a-_d2261680_11047.aspx

Petlice ve 4. bezpečnostní třídě z legované, povrchově cementované a kalené oceli, jištěná proti vyražení a vytržení.