Otevření obchodů se blíží: 5 tipů, jak minimalizovat dopad nákupního šílenství a nedovolit průvan v peněžence

Už brzy se život v Česku snad začne vracet do normálu a do života se nám vrátí možnost nakupovat v běžných kamenných obchodech. A přiznejme si – je to věc, která nám často chybí víc, než si dokážeme přiznat. Češi, kteří navíc začali odkládat v době koronavirové epidemie peníze na horší časy, mají naspořeno nejvíc za poslední roky. A to znamená jediné – jakmile se otevřou dveře obchodních center a obchodů, budou peníze z peněženek létat samy. A nedělejme si iluze, že tomu obchodníci nepůjdou naproti.
Jak tedy zabránit tomu, aby náš první výlet do obchodu po lockdownu neskončil obřím průvanem v peněžence a horou dobře míněných, ale špatně nakoupených zbytečností?

Připravte si seznam i rozpočet

Na nákup se seznamem? Tahle metoda se vám vyplatí nejen u potravin. Vyrazit do obchodu naslepo totiž většinou končí nepromyšleným nákupem, zvlášť po dlouhé době, kdy jsme do obchodu nemohli a vše kupovali online. Před premiérovou „postcovidovou“ návštěvou si proto ujasněte, pro co do obchodu jdete, a klidně si to poznamenejte. Zároveň si stanovte rozpočet, který při nakupování nechcete překročit, a držte se ho.

„A není třeba držet se jen tužky nebo papíru, můžete využít celou řadu volně dostupných aplikací – třeba Google Keep, Listonic nebo si vyměnit položky s rodinou pomocí WhatsApp či jiného messengeru,“ uvádí Adam Kolesa, CEO MALL Pay.

Vyhněte se nákupním špičkám

Baví vás nakupovat v tlačenici a nervózní atmosféře? Ne? Pak si dejte pozor na to, kdy do obchodů vyrazíte. Vezměte jed na to, že do nejoblíbenějších obchodních center se první dny po uvolnění restrikcí sjedou lidé ze širokého okolí. Nákupy v přeplněném obchodě, odkud máte tendenci co nejrychleji zmizet, přitom vedou k jedinému – rozhodujeme se rychleji, než bychom sami chtěli. A nákupní taška věcí, ze kterých po návratu domů nebudeme mít nakonec radost, je na světě.

„Než vyrazíte do obchodu, koukněte se například na informace o počtu návštěvníků, které udává na základě informací z mobilních telefonů Google. Budete ihned vědět, jestli se nevyplatí nakupování odložit na nějakou rozumnější dobu,“ doporučuje Kolesa.

Nakupujte sami, kamarádku vezměte radši do kavárny

V posledních měsících jsme sociální kontakty omezili na minimum a představa odpoledne stráveného nakupováním s kamarádkou dlouho zněla jako naprostá utopie. Zkuste ale na první společné setkání vyrazit mimo obchodní centrum, třeba do kavárny nebo na procházku a radost si udělejte spíše skvělým dortem nebo dobrou kávou. Návštěva obchodu se totiž snadno zvrhne v nákupní orgie, podpořené spřízněnou duší, která mnohé odsouhlasí, a euforií z možnosti opět nakupovat „offline“.
„A pokud si chcete udělat při nakupování společnou radost, dejte si jasný limit, kolik můžete prohýřit. A protože lépe chutná zakázané ovoce než přiznaná volnost, možná budete překvapeni, že nakonec nebudete mít chuť utratit celou částku,“ uvádí Kolesa.

Přiznejte si, že možná nakoupíte impulsivně, a buďte na to připraveni

Buďme však upřímní – nikdo z nás není svatý a impulsivnímu nakupování se asi jen tak nevyhneme. V takovém případě je rozumné uvažovat o minimalizaci dopadů. Jednou z cest může být například pořízení skipovací platební karty. Umožní vám za zboží zaplatit později a pokud budete třeba nepadnoucí oblečení nebo unáhlený nákup vracet nebo reklamovat, z vaší kapsy nepůjde nic. Přehled o svých výdajích a splatnosti nákupů budete mít k dispozici v jednoduché aplikaci.

„Skipovací karta je skvělý společník pro všechny, kteří rádi nakupují. Díky ní můžete za zboží zaplatit vždy až ve chvíli, kdy víte, že si ho ponecháte. A pokud jste to s nakupováním přehnali, pomůže vám s odložením platby minimálně do nejbližší výplaty,“ doplňuje Kolesa.

Slevy nemusí být vždy slevy

Cenový krach. Doprodej. 3+1 zdarma. Spousta vykřičníků a slevy, které vyráží dech. Nenechte se však opít rohlíkem. Přestože se jedná o nezákonnou praktiku, některé obchody se stále snaží v zákaznících vytvořit dojem, že jim předkládají nabídku, která se nebude opakovat. Opak však občas bývá pravdou a obezřetnost je na místě.

„Časopis dTest, který do schránky zdarma dostává každý držitel skipovací karty MALL Pay, doporučuje prohledat rychle zboží v nabídce internetových obchodů a porovnat slevu s tou, která je běžně dostupná na internetu. Často vás může zaskočit, že deklarovaná cena po slevě je v obchodě ve skutečnosti vyšší než ta běžná online,“ zmiňuje Kolesa.