OMV nabízí nově origin fairtrade arabiku z Guatemaly

Čerpací stanice OMV v České republice zařadily do své nabídky nápoje z jednodruhové Fairtrade kávy odrůdy Bourbon a Caturra pěstované v Guatemale v nadmořské výšce 1 500 až 1 800 metrů nad mořem. „Káva připravená z této odrůdy vyniká atraktivní a vyváženou chutí s plným tělem, střední kyselostí, lehkým nádechem citrusů a tóny sušených lískových ořechů a hořké čokolády. Pěstování na vulkanické půdě dodává guatemalské kávě unikátní bohatší chuť,“ shrnuje Ondřej Abrahámek, barista OMV Česká republika. Nová Fairtrade káva Guatemala je v nabídce u více než 90 čerpacích stanic OMV v České republice.

Káva single origin pochází z jedné lokality a chuť není, jako v případě kávy s označením blend, výsledkem míchání různých odrůd, variant ani regionů. Odrůda Bourbon získala své označení podle stejnojmenného ostrova (dnes nese však již název Réunion), kde byla pěstována již od začátku 18. století. Specifická chuť a vůně nápojů připravených z jejích středně velkých zrn vedla k rozšíření napříč zeměmi Jižní a Střední Ameriky. Cattura je mutací odrůdy Red Bourbon, která je specifická nejen nižším vzrůstem usnadňujícím sběr, ale především jasnou aciditou a jemnějším tělem. Díky tomu je žádanou volbou milovníků vyvážené chuti oproštěné od příliš výrazné kyseliny.

Zákazníci si u OMV mohou vybrat ze dvou různých Fairtade káv – nové 100% arabiky z Guatemaly a blendu s 80% podílem arabiky a 20% obsahem robusty. Při přípravě všech kávových nápojů připravených obsluhou čerpacích stanic s označením VIVA jsou používány špičkové italské kávovary La Cimbali. Aby byl chuťový zážitek z VIVA kávy maximální, jsou všechny kávovary průběžně kontrolovány a nastavovány pod dohledem profesionálního baristy, který se zároveň podílí na tvorbě receptur jednotlivých kávových nápojů.

„Nabídka kávy na čerpacích stanicích v České republice se během posledních let výrazně posunula a kávové nápoje připravené z čerstvě mletých zrn pomocí špičkových kávovarů téměř vytlačily zájem o instantní kávu z instalovaných automatů. Jsme rádi, že patříme k průkopníkům, kteří posouvají kulturu pití kávy na cestách na novou úroveň, Proto také naši nabídku neustále zlepšujeme, investujeme do nových kávovarů, spolupracujeme s profesionálním baristou a pečlivě se zaměřujeme na výběr zrn. Již od března 2016 stavíme nabídku kávy v celé Evropě výhradně na dlouhodobé spolupráci se systémem Fairtrade, který koresponduje s naší filozofií,“ shrnuje Radka Jirsová, gastro manažerka společnosti OMV Česká republika.

Společnost OMV, která je dlouhodobým významným partnerem systému Fairtrade, prodala během loňského roku jen v České republice Fairtrade kávu upraženou z více než 52 tun zelených zrn. Toto prodané množství vygenerovalo kávovým farmářům fairtradový příspěvek v celkové výši 525 000 Kč.

Základní popis single origin Guatemala na čerpacích stanicích OMV:

Oblast původu: Guatemala, Antigua
Pěstováno v nadmořské výšce: 1 500 – 1 800 metrů nad mořem
Odrůda: 100% arabica Caturra a Bourbon
Období sklizně: prosinec až duben
Proces zpracování: washed
Tělo: plné
Kyselost: střední
Chuť a vůně: vyváženou chutí s plným tělem, střední kyselostí, lehkým nádechem citrusů, tóny sušených ořechů a hořké čokolády Fairtrade certifikovaná káva

new VIVA – staff giving coffee to go hands only
new VIVA coffee
new VIVA – coffee counter