Od studny po zahradní domek: Zabezpečujeme zahradu

Zahrada je pro drtivou většinu z nás místem aktivního odpočinku a relaxace. V domcích a kůlnách se nám tak postupně hromadí poměrně cenné vybavení a nářadí, bez kterého se na zahradě neobejdeme. Jak vše zabezpečit, aby se nám ze zahrady nic neztratilo a zároveň byla bezpečným místem i pro děti a domácí mazlíčky?

Kůlny zavřete na petlici

Ani ta nejmenší zahrada se neobejde bez zahradního domku nebo kůlny. Cena zahradního nářadí, sekačky, ale i sezonního vybavení, které uvnitř skladujeme, se může snadno vyšplhat na vyšší desítky tisíc. Hodnotě věcí bohužel často neodpovídá úroveň zabezpečení. Kůlny tak nezřídka chrání jen desítky let stará petlice nebo nevyhovující visací zámek, který zloděj bez problémů překoná. „Zloděj jde cestou nejmenšího odporu – pokud zjistí, že zahradní domek není zabezpečený a jsou v něm věci, které rychle prodá v zastavárně, nebude se ani pokoušet o vloupání do domu a spokojí se se snadnější kořistí,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Na dveře zahradního domku nebo kůlnu se vyplatí zkombinovat zabezpečení v podobě petlice či závory, doplněné visacím zámkem. Petlice musí být pevně zajištěna – pozor na ztrouchnivělá a stará prkna – aby plnila svou funkci. Zámek vyberte takový, který zvládne nejen pokusy o přeřezání či vypáčení, ale také rozmary počasí včetně teplotních výkyvů.

Máte v kůlně volně stojící předměty, třeba kola, sekačku nebo větší nářadí? Nespoléhejte jen na zámek na dveřích a zabezpečte i věci uvnitř. Vhodný je bezpečnostní systém typu X Safety box, který lze navrtat do podlahy, stropu či stěny a ocelovým lankem nebo řetězem pak uzamknout věci, které chcete mít v bezpečí. Dražší, ale menší kusy nářadí schovejte před nenechavci do bezpečnostní bedny, se kterou si běžný zloděj neporadí. Nezapomeňte prověřit také funkčnost oken, spravte uvolněné panty a pokud je to možné, dejte na okna okenice.

Pozor na studně a bazény

Bezpečná zahrada neznamená jen místo chráněné před zloději, ale i prostor, kde se mohou bez obav pohybovat děti a domácí mazlíčci. Obzvlášť starší zahrady totiž mohou skrývat „pasti“ v podobě zarostlých a nepoužívaných studen, kanálových výpustí nebo nezabezpečených jímek. Hrozbu ale představují také bazény, jejichž důkladné zabezpečení je zvlášť u rodin s malými dětmi nutností.

Studny či nádrže na dešťovou vodu nejlépe ochrání funkční poklop, ideálně vytvořený na míru. Uzamknout ho lze visacím zámkem s petlicí nebo závorou, přičemž klíče je třeba vždy uschovat mimo dosah dětí. „Pozor je třeba dát na kovové poklopy, které často lákají zloděje a může se stát, že kanál zůstane bez povšimnutí nezabezpečený. Vhodnější je poklop nahradit plastovým nebo na něj umístit speciální uzamykatelnou kanálovou kotvu,“ doplňuje Neuvirt.

Jak se vypořádat se zabezpečením bazénu? Na trhu je řada možností, například v podobě bezpečnostního alarmu či speciálních lamelových krytů a hrazení. Pokud je bazén zapuštěný, nejlepším řešením je vždy kompletní zastřešení a následné uzamčení kvalitním zámkem, kterému nevadí vlhkost. Samozřejmostí je prevence – tedy nespustit děti z očí a nenechávat je na zahradě s bazénem bez dozoru.

Tipy na zabezpečení zahrady:

Tokoz X Safety Box III

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Uzamykatelný mechanismus se hodí k zabezpečení větších věcí ve sklepě, garáži nebo kůlně. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu. Díky certifikaci v 3. třídě odolnosti odolá pokusům o odvrtání nebo oblíbeným zlodějským metodám v podobě bumpingu a planžetování.

Visací zámek Gama 50

https://eshop.tokoz.cz/Gama-PRO-50-8-CS-cerna-blistr-a-8ks-_d27928567_11047.aspx

Bezpečnostní visací zámek je certifikovaný v 3. třídě odolnosti. Zámek zvládne i náročné klimatické podmínky, takže je ideální na zajištění vrat nebo zahradních domků a kůlen. Krytý oblouk je odolný proti přestřihnutí, přeřezání a vypáčení a tělo zámku zvládne odrazit pokusy o odvrtání nebo rozbití. Tento visací zámek je plně funkční i přímém kontaktu s vodou – bylo možné ho odemknout i po třech letech, které strávil ponořené v přehradě Slapy. Více informací o tomto testu najdete tady zde.

Bezpečnostní petlice Tokoz Golem

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-BP-GOLEM-a-1-ks-K-a-_d2261680_11047.aspx

Petlice ve 4. bezpečnostní třídě z legované, povrchově cementované a kalené oceli, jištěná proti vyražení a vytržení.

Tokoz US 250

https://eshop.tokoz.cz/Seznam-zbozi.aspx?FullText=us%20250

Speciálně vyvinuté zařízení pro zabezpečení kanálů a podzemních šachet. Připevní se z vnitřní strany na poklop, vrata, dveře nebo mříže, které se tak stávají běžnými dílenskými nástroji nedostupnými. Zabraňuje nejen neoprávněným vniknutím, ale také hlučnosti nebo vyskočení poklopy např. při přejezdu vozidla. Vyrábí se v několik avariantách podle typu poklopů.

Visací zámek Record 113/50

https://eshop.tokoz.cz/113-50-RECORD-a-12-ks-Krab-6-klicu-_d132176116_11047.aspx

Motýlkový mechanismus vložky zaručuje spolehlivost v extrémních klimatických podmínkách jako je prach, voda vlhkost, sníh a další. Navíc se v něm díky odtokovým otvorům nedrží nahromaděná voda z deště. Těleso zámku odolá hrubé síle a je chráněno proti odvrtání zámku. Oblouk má vysokou odolnost proti vytržení, přeřezání či vytržení.

Bezpečnostní bedna TOKOZ

https://eshop.tokoz.cz/Skrin-na-akumulatory-_d156496665_11047.aspx

Bedna z ocelového plechu se hodí na zabezpečení nářadí a dalšího vybavení. Speciální konstrukce bedny brání vyklopení víka i po odstranění pantů. Uvnitř bedny je visací zámek pro vyšší zabezpečení.