Od přebujelé zeleně po zrezlý zámek: Jaké chyby v zabezpečení děláte vy?

Patříte mezi ty, kteří před odchodem z domu třikrát kontrolují zavřené dveře a okna, nebo jste spíše ve skupině „snad jsem zamknul“? Chyby v zabezpečení dělá občas asi každý, a o řadě z nich možná ani nevíte. Pojďte se podívat na nejčastější omyly, kterých se při zabezpečování majetku dopouštíme.

Spoléhat se na zámek instalovaný před 15 lety a to, že se ve vašem bydlišti přece nekrade, není ideální cestou, jak mít majetek pod kontrolou. Za loňský rok způsobili zloději vloupáním do domů a bytů škodu přesahující 270 milionů, a ačkoliv povědomí o správném zabezpečení roste, stále se opakují stejné chyby. „Obecně můžeme říct, že investice do ochrany majetku stále nedosahují optimální výše – v ideálním případě bychom se měli pohybovat okolo 5 % hodnoty chráněného majetku. A na takovou částku se dostane málokdo,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Sedmero častých zabezpečovacích prohřešků:

Zapomínáme na další vchody

Bytelný zámek, který jste zodpovědně vybrali po poradě s odborníkem, nepatří jen na vchodové dveře. Zloději velmi často využívají zadní a boční dveře nebo propojení z garáže či sklepa – právě tato místa jsou totiž obvykle zabezpečená hůře. A proč se trápit s certifikovanou bezpečnostní vložkou, když vzadu chrání dveře dvacet let starý obyčejný zámek?

Řešení: Zabezpečte všechny vchodu do domu či bytu kvalitním zámkem v alespoň III. třídě odolnosti. Nemusíte se bát, že vás to zruinuje – zámek pořídíte již v ceně okolo jednoho tisíce korun.

Nezabezpečujeme věci uvnitř

Spoléháte na to, že zámky jsou dostatečným řešením? Představte si situaci, kdy se zloději přece jen podaří je překonat. Proč mu ulehčovat práci tím, že cennosti najde v první skřínce a nářadí v garáži leží hned po ruce. Naučte se využívat i sekundární a terciární zabezpečení, trezory či bezpečnostní bedny.

Řešení: Cennosti v domě či bytě schovejte do trezoru nebo sejfu, v garáži či sklepě využijte některý z bezpečnostních systémů, jako je třeba X Safety Box nebo bezpečnostní bedna od Tokozu…

Chlubíme se na sítích

Nový kávovar, televize nebo vymazlená motorka? Kdo by neměl z takového přírůstku do rodiny radost. A co teprve zloději, kteří už se naučili vytipovávat si vhodné objekty právě v online prostředí. Spoléhat se na to, že fotky sdílíte jen v úzkém kruhu nebo skupině, je totiž velmi ošemetné – na sítích zpravidla žijí vlastním životem.

Řešení: Naučte se sdílet fotky domova jen s minimem informací, které by pomáhaly určit, kde bydlíte. Pokud jedete na dovolenou, odpusťte si „stories“ z cesty a zážitky se pochlubte až po příjezdu.

Nedbáme o okolí domu

Připomíná okolí vašeho domu spíše džungli? Bujnou zeleň ocení nejen děti při svých hrách, ale také zloději. Mohou se totiž nepozorovaně dostat až k domu a nerušeně se pokusit o překonání dveří nebo uvolnění okna, které často řada lidí ponechává otevřené na ventilaci.

Řešení: Projděte se po zahradě a kritickým okem se podívejte, zda by nezasloužily některé keře trochu probrat. A při té příležitosti odkliďte válející se dřevo, nářadí nebo cokoliv jiného, co by mohl zloděj použít k proniknutí dovnitř.

Nekontrolujeme zámky

Na zámky nepůsobí jen čas a mechanické opotřebení, ale také rozmary počasí jako prudké výkyvy teplot či déšť a mráz. Obzvlášť méně často používané zámky tak mohou trpět, postupně se zasekávat nebo zreznout. „Jakmile se zámková vložka jednou zasekne, je dobré ji vyměnit. Je totiž velmi pravděpodobné, že už dobře neplní funkci. Problém představují hlavně zámky, které nejsou určené do extrémních podmínek,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Řešení: Alespoň dvakrát za rok projděte všechny zámky, závory a petlice, zkontrolujte funkčnost a podle potřeby je promažte speciálním mazadlem určeným na ochranu zámků. Nefunkční zámky co nejdříve nahraďte takovými, které zvládnou výkyvy počasí.

Neznáme sousedy

Dobré sousedské vztahy nejsou i z pohledu zabezpečení vůbec na škodu. Jsou to právě sousedé, kteří vás mohou upozornit, když se v okolí vašeho domu nebo bytu děje něco podezřelého – a nemusí jít jen o pokus o vloupání. Sousedé vám mohou pomoci i s poštou nebo občasným zalitím zahrádky.

Tip: Vyměňte si se sousedy telefonní čísla, abyste si mohli vzájemně dát v případě potřeby vědět. Nezapomeňte je upozornit, když jedete na delší dobu pryč, a laskavost v podobě dozoru nad domem jim nezapomeňte někdy vrátit.

Bráníme se technologiím

Že dobrý zámek stačí? Na běžného zloděje ano. Pokud ale chcete povýšit zabezpečení na další úroveň nebo mít opravdu jistotu, kdo se u vás doma pohybuje, využijte i moderní technologie. Na trhu naleznete řadu elektronických zabezpečovacích systémů, kamer a čidel, díky kterým máte přehled o dění doma, ať jste kdykoliv.

Tip: Mějte na paměti, že kamera sama o sobě zloději v krádeži nezabrání a může pomoci až s jeho hledáním. Zkuste proto zkombinovat klasické mechanické zabezpečení s elektronikou. Chytré mechatronické systémy, jaké nabízí třeba žďárský Tokoz, umožňují mít domácí zabezpečení plně pod kontrolou.

Tipy:

Tokoz X Safety Box III

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Uzamykatelný mechanismus certifikovaný ve 3. bezpečnostní třídě je vhodný pro zabezpečení větších objektů ve sklepě. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

Cylindrická vložka Tokoz Pro 300

http://eshop.tokoz.cz/Cylindricka-vlozka-TOKOZ-PRO-300-_d157252444_11047.aspx

Vložka Tokoz Pro 300 je certifikovaná ve 3. bezpečnostní třídě a odolá planžetování, bumpingu i odvrtání, navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří. Funguje i v extrémních klimatických podmínkách.

Mazivo 3 v 1

https://eshop.tokoz.cz/Mazivo-3v1-_d582843727_11047.aspx

Mazivo na bázi ethanolové směsi s polárními a glycerinovými aditivy si poradí se zamrzlým zámkem a hodí se i na běžnou údržbu v průběhu celého roku.

Bezpečnostní bedna Tokoz

https://eshop.tokoz.cz/Skrin-na-akumulatory-_d156496665_11047.aspx

Bedna z ocelového plechu se hodí na zabezpečení nářadí, součástek a dalšího vybavení. Speciální konstrukce bedny brání vyklopení víka i po odstranění pantů.