Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

Dánové si během staletí zvykli využívat lokální suroviny, které jsou ovlivněné chladnějším počasím a kratším létem. Kuchyni tak vévodí pokrmy z masa a ryb, mezi kterými nechybí třeba typické masové koule, jídla z vepřového a také klobásy. Na talířích se hojně objevuje také zelenina a mléčné výrobky. Spolu s tím dánskou kuchyni oživuje nádech exotiky v podobě koření, jakým je kardamon či skořice, které sem už ve středověku dovezli kupci. Novou dobu dánské kuchyně pak reprezentuje michelinskou hvězdou ověnčená restaurace Noma v Kodani, která se stala symbolem nového pojetí dánské gastronomie.

Stegt flæsk

Národním pokrmem Dánska je bezpochyby stegt flæsk – ostatně si ho za něj zvolili sami Dánové v roce 2014. Za poněkud krkolomným názvem se skrývají smažené křupavé kousky vepřového masa, které se podávají s vařenými bramborami a petrželovou omáčkou. Toto jídlo rozhodně není dietní, ale nemělo by při seznamování s dánskou kuchyní chybět.

Frikadeller

Švédové možná mají své kuličky, ale ani Dánové nejsou pozadu. Smažené karbanátky z mletého masa nebo ryb se podávají většinou se zelím, řepou nebo bramborami. Patří mezi nejoblíbenější dánská jídla a Dánové si je dopřávají k obědu nebo večeři, obměňují jen typ a velikost přílohy.

Smørrebrød

Jedním z typických dánských jídel je smørrebrød. Jde vlastně o druh sendviče, který připomíná český chlebíček. Jeho základ tvoří tmavý živný chléb. Zdobí se nepřebernými variacemi oblohy, mezi nimiž nechybí různé druhy masa, mořské plody, sýry, nakládaná zelenina a omáčky. Ačkoliv se jeho původ datuje až do 19. století, momentálně zažívá svůj obří boom a je trendy jídlem číslo jedna.

Rød pølse

Typická červená klobása z vepřového masa se podává nejčastěji s chlebem, hořčicí, kečupem a smaženou cibulí. Červenou barvu dodává koření – muškátový oříšek, pepř a kardamon. Některé stánky nabízejí i variantu „do ruky“ pod názvem pølser, kde klobásu doplňuje remuláda a nakládané okurky. Dánové ho často volí jako variantu rychlého oběda.

Wienerbrød

Tohle sladké dánské pečivo si získalo oblibu po celém světě, a i když pochází z Vídně, proslavili ho právě Dánové. A není se čemu divit – kdo by odolal plundrovému těstu se spoustou másla, krémové náplni a sladké polevě. V Dánsku lze vyzkoušet různé variace tohoto oblíbeného dezertu, který je sice kalorickou bombou, ale ochutnat by ho tu měl každý.

Porridge

Porridge je typickou teplou snídaní nejen v Dánsku, ale i v jiných severských a přímořských zemích. Ovesná kaše se tu připravuje na sto způsobů a jako výživnou snídani si ji můžete dát doslova na každém rohu, nebo zajít přímo do některého z porridge barů a vyzkoušet kaši s neobvyklými příchutěmi.

Akvavit

Mezi typickými jídly nesmí chybět ani typický dánský nápoj akvavit. Jde o bylinkový destilát z brambor a obilovin, ochucený koprem a kmínem. V Dánsku se vyrábí už od 15. století a jeho jméno by se dalo volně přeložit jako živá voda. Ten nejlepší dozrává v sudech po sherry na lodích plujících z Norska. Dánové si ho nejčastěji dopřávají ledově vychlazený k obědu v období vánočních svátků.

Porridge Smørrebrød Wienerbrød akvavit