Nezapomeňte před dovolenou na kontrolu vodotěsnosti hodinek

Dovolená je radostným obdobím plným nových nezapomenutelných zážitků. Nezapomeňte si před dny strávenými u moře, bazénu nebo na jachtě nechat prověřit u svých hodinek vodotěsnost a další důležité vlastnosti.

Nezapomeňte, že stejně jako kožené boty vyžadují péči, je zapotřebí věnovat pravidelnou a pečlivou pozornost i vašim hodinkám. Pokud si mají zachovat svoji hodnotu, užitné vlastnosti a chcete, aby vám vydržely dlouho, nezapomeňte nejlépe před dovolenou nechat prověřit jejich stav. Pravidelný servis hodinek se rozhodně vyplatí.

U hodinek je obecně doporučeno kontrolovat jejich voděodolné vlastnosti pravidelně, a to nejméně jednou za dva roky nebo v závislosti na používání, případně vždy po jejich otevření či výměně baterie. Kompletní servis mechanických hodinek je doporučován v intervalu čtyř až šesti let. Těmito kroky předejdete nepříjemnému zklamání, které by vás ještě dlouho mrzelo.

„Kontrola vodotěsnosti je základní a poměrně jednoduchý úkon, na který byste před dovolenou neměli zapomenout. Přesto ho doporučuji svěřit pouze ověřeným značkovým servisům. Důsledným servisem předejdete mnohdy velmi vysokým nákladům na opravu,“ říká nejznámější český mistr hodinář Vladimír Bechyně. „Během mého života mi prošly rukama desítky nádherných hodinářských skvostů znehodnocených tím, že do jejich strojku vnikla voda. Při pohledu na takovou škodu srdce hodináře zapláče.“

Kontrola vodotěsnosti hodinek rozhodně není rizikovou záležitostí. Provádí se buď v tlakové komoře suchou cestou, která vyhodnocuje deformace pouzdra, skla i víčka hodinek, anebo mokrou cestou (pouze u hodinek od 10 ATM výše). Při této zkoušce se ale strojek musí z pouzdra vyjmout.

Pokud je zjištěna nedokonalost v těsnosti, je součástí základního doporučeného servisu kompletní přetěsnění pouzdra hodinek. To zahrnuje především výměnu všech těsnicích prvků v pouzdře a na hodinkách, popřípadě ještě výměnu těsnění víčka, skla, korunky, tlačítek. Některé hodinky jsou vybaveny heliovým ventilem pro vyrovnání tlaku v pouzdře, který je během servisu rovněž potřeba prověřit a případně vyměnit za nový.

Nikdy zbytečně nezkoušejte, zda hodinky vydrží v podmínkách, které označuje stupeň jejich vodotěsnosti. Pokud je na víčku nebo číselníku uvedeno označení 5 ATM = 50 m, znamená to, že není možné vystavit hodinky tlaku většímu než 5 atmosfér, což odpovídá např. běžnému plavání (na hladině). Během uplynulého roku totiž mohlo dojít nárazem nebo působením jiných vlivů k narušení těsnicích prvků hodinek. Navíc, v kritickém zatížení může malá mechanická rána narušit jejich odolnost a hodinky mohou především ve slané vodě utrpět nevratné poškození.

Základní pravidla při používání hodinek ve vodě

  • Nikdy nemanipulujte pod vodou s korunkou nebo tlačítky hodinek
  • Nezkoušejte hodinky v hloubce odpovídající limitu jejich voděodolnosti
  • Vyvarujte se dalšího mechanického namáhání, především úderů do pouzdra hodinek
  • Vyvarujte se prudké změny teplot (např. z rozpálené pláže pod studenou sprchu s hodinkami na zápěstí)
  • Hodinkám není blízká slaná voda, a proto po plavání dopřejte nejen svému tělu sprchu sladkou vodou

 

Zajímavosti

První vodotěsné hodinky, které byly skutečně vhodné pro potápěče, vyrobila již v roce 1926 společnost Rolex. Do názvu jim dala přízvisko Oyster, což v překladu znamená ústřice. Toto označení používá Rolex dodnes. Klíčovým patentem bylo použití šroubovací korunky, krčku a víčka, které jednak poskytují mnohem větší vodotěsnost a zároveň jsou preventivním opatřením před nechtěnou manipulací s korunkou.

V lednu 1960 podnikli švýcarský oceánograf Jacques Piccard a nadporučík amerického námořnictva Don Walsh ve 150tunovém batyskafu jako první lidé na světě pilotovanou cestu do Challenger Deep, nejhlubšího místa na zemském povrchu nacházejícího se v Mariánském příkopu v Tichém oceánu.

Model Sea-Dweller, představený poprvé v roce 1967, posunul hodnotu hranice vodotěsnosti hodinek Rolex na 610 metrů (2000 stop).

V roce 1978 představil Rolex model Oyster Sea-Dweller s vodotěsností 600 m, který byl vybaven heliovým ventilem pro vyrovnávání tlaku v pouzdře. Ventilem je vybavena většina profesionálních potápěčských hodinek určených do hloubky 60 metrů a více, kdy se mění chemické složení vzduchu, které by mohlo hodinky poškodit. V roce 1992 se hodinky Rolex Sea-Dweller 16600 zúčastnily rekordu, v té době největší dosažené hloubky člověkem v přetlakové komoře, kdy Theo Mavrostomos, potápěč společnosti COMEX, pokořil hranici simulující 701 metrů.

Dne 26. března 2012 doprovázely hodinky Rolex průzkumníka a filmaře Jamese Camerona (Titanic, Avatar) během jeho rekordního ponoru na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu. Cameron dosáhl v tomto místě zvaném Challenger Deep hloubky 10 908 metrů (35 787 stop). V srpnu 2014 uvedl James Cameron dokumentární film DEEPSEA CHALLENGE 3D, který sleduje expedici od počátku až do posledního ponoru v Tichém oceánu. Lidstvo toho ví o největších hloubkách oceánů méně než o povrchu Měsíce a Cameronův film, podobně jako expedice, nám tak připomíná, kolik toho na naší planetě zůstává neprobádáno.

Zatím poslední novinkou potápěčských hodinek Rolex se staly Rolex Deepsea D-Blue s vodotěsností 3900 m, které byly hodinářskému světu představeny v roce 2014. Číselník hodinek přechází z blankytně modré barvy až po uhlově černou a na počest výrazně zelené barvy ponorky Jamesona Camerona je i název modelu hodinek proveden na číselníku v barvě zelené.


Rolex_Deepsea_heliovy ventil

Hodinky Rolex Deepsea D-Blue s vodotěsností 3900 m a heliovým ventilem.