Netradiční druhy masa ozvláštní nejen vánoční tabuli

Symbolem české štědrovečerní večeře je smažený kapr. Mezi tradiční vánoční jídla však nepatří odjakživa. Předcházela mu prostší jídla jako vinná klobása, vánočka, zelná polévka nebo houbový kuba. Kapr se na české měšťanské vánoční tabule dostal až v devatenáctém století a ke kompletnímu rozšíření do všech domácností, i těch venkovských, došlo až po první světové válce.

Ne každému však kapr vyhovuje, protože mívá svou specifickou, občas bahnitou chuť. Mnoho z nás proto hledá alternativy, ať už v jiných druzích ryb nebo v úplně jiném mase. Častou náhražkou kapra se tak stává vepřový nebo kuřecí řízek s bramborovým salátem. Česká tradiční kuchyně však nabízí rozmanitější možnosti, a pokud si chcete dopřát větší kulinářský zážitek, i s odkazem na české tradice, měli byste vyzkoušet jiné druhy masa. Zajímavou nabídku tradičního i netradičního masa nabízí e-shop s potravinami Kolonial.cz.

Zvěřina

Zvěřina byla daleko oblíbenější v dávných dobách, když si svou potravu lidé ještě sami lovili. Byla také rozšířenější, protože lesy pokrývaly daleko větší území než dnes. Nyní se zvěřina v našem jídelníčku objevuje jen vzácně, což je veliká škoda, protože je nejen chutná, ale i zdravější než běžné maso z chovů. Díky pohybu zvířat ve volné přírodě zvěřina neobsahuje téměř žádné tuky a má vysoký obsah bílkovin. Je proto vhodná i při redukční dietě. Obsahuje vitamíny A a B12, minerální látky jako železo, vápník nebo fosfor a nenasycené mastné kyseliny, které zabraňují kardiovaskulárním onemocněním.

Srna

Srnčí maso není tak známé jako maso z divočáka, ale to mu nic neubírá na jeho výborné chuti. Kromě úpravy do medailonů nebo guláše patří mezi nejlepší využití tohoto masa příprava srnčí kýty. Doporučuje se pomalé pečení na červeném víně a kořenové zelenině. Jako příloha se hodí jak upravené brambory, tak rýže nebo knedlík.

Srnčí kýtu si můžete objednat na e-shopu s potravinami Kolonial.cz za akční cenu cca 189 Kč za 400 g.

https://www.kolonial.cz/masove-speciality/srnci-kyta-bez-kosti-cca-400-gr

 Divočák

Maso z divočáka je chuťově výrazné. Jako jediný druh zvěře mívá pod srstí slabší vrstvu tuku, to ale může být při vaření spíše výhodou. Způsob přípravy tohoto masa je velice rozmanitý. Kýta je vhodná na grilování nebo na pečeni, kterou můžete podávat buď se šípkovou nebo se zelím. Můžete ji péct na pivě, smetaně nebo houbách, připravit smažené medailonky nebo z plece uvařit guláš.

divocak-kyta

Plec z divočáka si můžete objednat na e-shopu s potravinami Kolonial.cz za akční cenu cca 149 Kč za 400 g. Kýtu z divočáka zakoupíte také za akční cenu 189 Kč za cca 450 g.

https://www.kolonial.cz/masove-speciality/divocak-kyta-450-gr

https://www.kolonial.cz/masove-speciality/divocak-plec-bez-kosti-cca-400-gr

Jelen

Jelení maso se svou strukturou, vzhledem i možnostmi přípravy podobá srnčímu. Nejznámější a velice chutnou možností úpravy jeleního masa je guláš, který je potřeba pro dosažení dokonalé chuti nechat uležet. Výborný je se špekovými knedlíky.

Jelení kostky na guláš si můžete objednat na e-shopu s potravinami Kolonial.cz za akční cenu cca 119 Kč za 350 g.

https://www.kolonial.cz/masove-speciality/jeleni-kostky-na-gulas-cca-350-gr

Drůbež

Drůbeží maso patří mezi nejčastější masa v našem jídelníčku. Kromě obligátního kuřecího ovšem existují i další zajímavé druhy.

Perlička

Maso perliček je chuťově podobnější divokým ptákům než domácím druhům drůbeže. Navíc obsahuje více sušiny, bílkovin a méně tuku než klasická kuřata. Maso perliček ukrývá velké množství vitamínu B a E, železa a nenasycených mastných kyselin a má také velice nízký obsah cholesterolu, díky čemuž se řadí mezi nejzdravější drůbeží masa. Nejlepší způsob úpravy masa perliček je jeho dušení nebo pečení.

Chlazenou celou perličku si můžete objednat na e-shopu s potravinami Kolonial.cz za akční cenu cca 219 Kč za 1 300 g.

https://www.kolonial.cz/drubezi-maso/perlicka-chl-cca-1300g

Pštros

Maso z exotického pštrosa se dá upravovat mnoha způsoby, ať už vařením, dušením nebo pečením. Nejznámějším a nejchutnějším způsobem je příprava steaku. Pštrosí maso se svou chutí i strukturou překvapivě podobá masu telecímu se slabým nádechem chuti zvěřiny. Nejlépe maso chutná dochucené pepřem a solí, více ochucovadel mu spíše uškodí. Pštrosí maso je málo tučné a obsahuje velké množství draslíku a hořčíku.

pstros

Pštrosí maso si můžete objednat na e-shopu s potravinami Kolonial.cz za akční cenu cca 199 Kč za 350 g.

https://www.kolonial.cz/drubezi-maso/pstros-steak-chl-cca-350g

Kohout

Kohoutí maso je na rozdíl od toho kuřecího tmavší a výraznější. Obsahuje velké množství bílkovin. Příprava kohoutího masa se od toho kuřecího zase tolik neliší, z kohouta se dá uvařit výborný vývar, usmažit řízky, nebo ho upéct v troubě. Je výborný ve stylu á la bažant, tedy prošpikovaný špekem nebo slaninou a dochucen bobkovým listem, celým pepřem a jalovcem. Ve Francii patří kohout na červeném víně mezi vyhlášené speciality.

kohout

Chlazeného celého kohouta si můžete objednat na e-shopu s potravinami Kolonial.cz za akční cenu cca 319 Kč za 2,9 kg.

https://www.kolonial.cz/drubezi-maso/kohout-chlazeny

Králík

Králičí maso je jemné a lehce stravitelné. Svým složením je podobné drůbežímu masu, výhodou je kratší doba potřebná pro tepelné zpracování. Je zdrojem velkého množství bílkovin a obsahuje také méně tuku, který je tvořen pro člověka příznivými nenasycenými aminokyselinami. Je také bohaté na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Králičí maso se hodí na pečení, dušení a vaření a utvoří chutný základ pro zeleninové nebo smetanové omáčky.

Chlazeného celého králíka bez hlavy si můžete objednat na e-shopu s potravinami Kolonial.cz za akční cenu cca 239 Kč za 1,2 kg.

https://www.kolonial.cz/masove-speciality/kralik-bez-hlavy-chl