Nedostalo vaše dítě hypotéku? 3 tipy, jak mu pomoci s financováním vlastního bydlení

Pořídit si vlastní bydlení se pro mladou generaci ve velkých městech stává nedosažitelným snem. Všeobecné zdražování, inflace i zásahy ČNB do úrokových sazeb zahýbaly v současné době s dostupností bydlení víc než kdy dřív. Získat hypotéku a zvládnout s ní ufinancovat koupi vlastní nemovitosti trápí v podstatě celou Evropu. Není tak překvapením, že 80 % třicátníků si myslí, že získat vlastní bydlení je pro ně těžší než před lety pro jejich rodiče. Jaké další možnosti financování se kromě hypotéky nabízí? A jak mohou svým dětem pomoci rodiče?

Prodej nemovitosti

Nejjednodušší variantou, jak financovat koupi nové nemovitosti, je prodej jiné. Máte nevyužitý byt? Přemýšleli jste, že odkážete dětem chalupu po babičce? Než držet dům na vesnici, kam se mladí zrovna nehrnou, bude lepší jej prodat a podpořit děti v cestě za bydlením podle jejich představ. A že vaši nabídku vezmou všema deseti, je jisté. Navíc prodejem můžete získat velkou část peněz k okamžitému použití. A moc koupit za „hotové“ je v dnešní době jedna z nezanedbatelných výhod. I prodejem automobilového stání nebo zahrádky můžete mladým významně pomoci. V Praze prodáte garáž i za 1 milion Kč. A to už může být hezký základ hypotéky.

Státní podpora s několika „ale“

Snahu podpořit mladé má i stát. Pokud vašim dětem není 40 let a nevlastní nebo nespoluvlastní žádnou nemovitost, mohou zažádat o úvěrový program „Vlastní bydlení“ od Státního fondu podpory investic. Ten nabízí půjčku s úrokem 2,49 %, což je v době stoupajících úrokových sazeb až k 7 % velmi lákavá nabídka. Bohužel už ne tak částky, které mohou mladí lidé čerpat. Na pořízení bytu si totiž mohou půjčit maximálně 3 miliony, na rodinný dům pak o půl milionu více. Z čehož plyne první „ale“ – za tuto cenu v žádném větším městě vlastní bydlení pořídit nelze. Byty v Praze stojí běžně pět a více milionů.

Splnit navíc musí ještě jednu podmínku – o úvěr mohou žádat jen sezdané páry, výjimku tvoří pouze samoživitelé nebo lidé z nesezdaného soužití, pokud trvale pečují o dítě mladší 15 let. A poslední „ale“? I když fond výši čerpané částky a finanční prostředky každoročně navyšuje, reálně je možné „státní hypotéku“ získat pouze první měsíce v roce, kdy se program spouští. Letos například byla podpora vyčerpána již v dubnu.

Z nájmu do vlastního

Jinou a neméně zajímavou možnost financování nabízí model fungující na odložení hypotéky, který je běžný například v USA nebo Anglii. U nás jej aktuálně nabízí Ownest. Služba je navržena pro mladé, kteří aktuálně nemají dostatek peněz na základ pro hypotéku, ale mají před sebou kariérní růst a předpoklad pro to, získat hypotéku do pěti let. Jak to funguje? Mladí si vyberou byt podle svých představ a Ownest jej za ně koupí. Oni v něm bydlí jako nájemníci s předkupním právem a odkládají si stranou na hypotéku. A s tím jim právě může pomoci rodina. Místo toho, abyste ukládali peníze na účet, kde je bude ukrajovat inflace, můžete mladým přispívat tisícovku nebo dvě, aby za pět let dosáhli na hypotéku. Čím víc budou mít našetřeno, tím větší slevu dostanou na nájmu.

Velkou výhodou je, že mladí mohou bydlet rovnou v bytě, který by si jinak mohli pořídit až za půl dekády, a za stejnou měsíční částku ve srovnání s hypotékou dosáhnou na až o 2/3 hodnotnější nemovitost – tedy větší byt, lepší dispozici nebo třeba lokalitu. V praxi to může vypadat třeba následovně. Domácnost má příjem 40 tisíc korun. S hypotékou dosáhne na byt ve výši 3,5 milionu, s Ownestem na byt za 5,5 milionu. Přesnou měsíční splátku na míru konkrétnímu platu lze na pár kliknutí zjistit na webu služby. A poslední, ale neméně důležitý faktor je vstupní částka. Není třeba mít našetřeno 10–20 % nemovitosti jako v případě hypotéky. „U nás stačí mít do začátku našetřena 3 % ceny nemovitosti, což je výrazně menší částka, než kterou vyžadují banky. Dáváme mladým čas a chceme pro ně být odrazovým můstkem k hypotéce. Za pět let se může z IT juniora stát vedoucí celého týmu a změní se i jeho finanční možnosti,“ přibližuje službu zakladatel Ownestu Martin Machala.