Nebezpečná okna, neukotvený nábytek i záludné zámky: Víte, jak zabezpečit dětský pokoj?

Dětský pokoj by měl být bezpečným útočištěm, kde váš potomek může v klidu odpočívat, a především si hrát. A právě hraní a poznávání světa často vede k úrazům, které k dětem sice patří, ovšem nikdo jim nechce chodit naproti. Zabezpečte dětský pokoj tak, abyste předešli možným nehodám.

Okna, okna, okna

Svět za okny je pro malé děti ohromně lákavý. Chtějí pozorovat auta na silnici, dívat se na ptáčky v krmítku, a někteří odvážní prostě jen hledají různé „únikové“ cesty z pokoje. Okna by proto měla být vždy zabezpečena tak, aby je dítě nemohlo plně otevřít. Pokud chcete mít maximální jistotu, můžete na ně instalovat bezpečností kličky, které lze zamknout. Větrání nechte na dobu, kdy dítě není v pokoji, a rozhodně nenechávejte okno plně otevřené na noc. Malé děti se často v noci budí a mohou se vydat na výlet, který by nemusel skončit dobře.

„Ani střešní okna bychom neměli opomíjet – děti jsou zručné a rychle si dokáží přisunout židli či stoličku. Okno můžeme zajistit bezpečnostní uzamykatelnou okenní rozpěrou, která zafixuje a uzamkne ventilační polohu okna. Můžeme tak v klidu větrat a nehrozí, že by dítě např. vylezlo na střechu,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Nábytek patří ke stěně

Každoročně má řadu úrazů v domácnosti na svědomí převržený nábytek. I na pohled malá komoda váží desítky kilogramů a pro malé dítě představuje velké nebezpečí, zvlášť v případě, kdy se rozhodne použít vysunuté šuplíky jako schody. Zkontrolujte, zda je volně stojící nábytek ukotven ke zdi, a pokud ne, připevněte ho. Prodejci většinou dodávají toto kování přímo s nábytkem, popřípadě pro ně můžete zajít do nejbližšího hobbymarketu. Neměli byste skončit jen u dětského pokoje – stejnou pozornost si zaslouží i skříně a komody v celém domě či bytě.

Nebojte se zamykání

Zapomenutý klíč v zámku v kombinaci se zvídavým a bleskurychlým potomkem může přinést poměrně infarktové zážitky. A neplatí to jen pro dětský pokoj – takové dítětem zevnitř zamčené vchodové dveře jsou také noční můrou nejednoho rodiče. Není ale nutné hned vyhodit všechny klíče, někdy stačí je zvolit vhodný typ zámku. Do koupelen či dětských pokojů vyberte zámek s olivou, který lze zamknout zevnitř, ale zároveň ho pohodlně otevřete i z druhé strany. „U vchodových dveří se pak rozhodně vyplatí investovat do vložky s prostupovou spojkou. Ta totiž umožní odemknout dveře i v případě, že je z druhé strany klíč. Ocení to nejen rodiče malých dětí,“ doplňuje Petr Neuvirt z Tokoz.

Pozor na rohy a koberce

Mezi zabezpečovací minimum v dětském pokoji patří také ochrana ostrých hran a rohů. Cílem přitom není obalit nábytek do bublinkové folie a eliminovat jakýkoliv náraz, ale spíše vytipovat místa, která jsou frekventovaná a kde hrozí úraz. Ochranu rohů si zaslouží komody s hračkami či oblečením, případně hrací stolečky. Pozor dejte také na kusové koberce, o které může dítě snadno zakopnout. Vždy je podlepte páskou a průběžně kontrolujte, zda drží na svém místě.

Tip:

I předškolák už zvládne manipulaci s visacím zámkem. Svěřte vašemu potomkovi bedničku na poklady, kterou si bude moci sám zamykat, a pořiďte mu k ní barevný zámeček s oblíbeným motivem, kterých je na trhu obří množství. Dítě se tak snáz naučí zodpovědnosti i péči o cenné věci, což se mu po nástupu do školy rozhodně neztratí.

Uzamykatelná okenní rozpěra TOKOZ pro střešní okna

Rozpěra je určena k fixaci ventilačních poloh střešních oken s možností uzamčení v jednotlivých polohách. Zabezpečuje okenní křídlo z vnitřní i venkovní strany proti nežádoucímu otevření v době větrání. Rozpěra tak například zabrání dětem vylézt na střechu a zároveň umožní bezpečné větrání.

http://eshop.tokoz.cz/UZAM-OK-ROZP-STR-OKNA-SEDA-A10KS-K-_d2359951_11047.aspx

Cylindrická vložka TOKOZ PRO 300

Díkybezpečnostní certifikaci je 100 %odolná proti různým tichým zlodějským technikám. Zámek spolehlivě funguje i v klimaticky nepříznivých podmínkách, a navíc ho lze díky prostupové spojce otevřít i v případě, že jsou z druhé strany klíče.

http://eshop.tokoz.cz/Vlozka-PRO-300-30-40-s-posuvnou-spojkou-3BT-P-T04-Ni-_d440140672_11047.aspx

Visací zámek Tokoz Emotion

Zámky série Tokoz Emotion jsou ideální k zamykání dětských školních skříněk nebo domácích pokladů. Barevné varianty zaujmou malé děti i dospívající a vyberou si z nich kluci i holky. Zámečky ale poslouží i dospělým, a to při zabezpečení skříněk v posilovně a fitness centrech, na bazénech a jiných sportovištích.

https://eshop.tokoz.cz/Barevny-zamek-Emoji-_d929385565_11047.aspx

Visací zámek Duplo

Klasický a tradiční lehký plechový zámek, který je dostupný v několika barevných provedeních. Díky pokovenému oblouku a krytkám odolá i povětrnostním vlivům a hodí se na uzamčení drobnějších věcí.

https://eshop.tokoz.cz/Duplo-15-bar-smes-a-120-ks-K-_d2257034_11047.aspx