Našli jste pod stromečkem 3D pero? Přinášíme 5 tipů, co si s jeho pomocí vyrobit

3D pera jsou stále oblíbenější a pod stromečkem je každoročně nacházejí nejen modeláři, ale i děti. Pomáhají totiž rozvíjet dětskou kreativitu i schopnost soustředění a probouzejí nadšení pro techniku. Jejich výhodou je i to, že se práce s 3D perem nemusíte bát. I když se jeho náplň (takzvaný filament) taví, tak rozhodně nehrozí žádné popálení nebo zranění a manipulace s ním je naprosto bezpečná. Abyste dosáhli nejlepších výsledků, nanášejte filament vždy v jedné vrstvě a před tou druhou počkejte, až ztuhne. 

3D pera nabízí téměř neomezené možnosti tvoření. Kde ovšem začít? Přinášíme vám 5 návodů a tipů, co s pomocí takového pera doma vyrobit. Nudit se u toho určitě nebudete!

3D obrázky pro začátečníky

Pokud s 3D perem začínáte, nemusíte se hned pouštět do složitých modelů. K odzkoušení, jak vůbec takové pero funguje, skvěle poslouží plastické obrázky. Stačí si jakýkoliv nakreslit a následně jeho části zvýraznit pomocí filamentu. Můžete si zkusit vytvořit třeba úžasného slona jako v tomto videu:

Rozhledna s pomocí šablony

Pokud se necítíte na to, abyste modely tvořili podle vlastní představivosti, můžete vždycky sáhnout po šabloně. Ta vám umožní si každý díl přesně obkreslit a následně spojit do výsledného modelu. Díky oblíbenosti 3D per vám stačí chvilka na internetu, kde si můžete stáhnout nepřeberné množství šablon a popustit uzdu své fantazii. Doma si tak klidně postavíte třeba model Petřínské rozhledny.

Maska superhrdiny pro děti i mazlíčky

Komiksoví superhrdinové jsou i díky úspěchům jejich filmů z poslední dekády velmi oblíbení a na Kapitána Ameriku nebo Iron Mana si hraje téměř každé dítě. Pomocí 3D pera můžete vyrobit originální masku a doplňky superhrdiny nejen pro ně, ale i pro vašeho čtyřnohého mazlíčka. Vaše děti tak získají parťáka pro boj proti zločinu a všichni se budou náramně bavit.

Kuličková dráha pro otce se synem

Kromě klasických 3D per existují i takzvané multitooly, které v sobě kromě 3D pera skrývají i další nástroje, jako je třeba pilka, šroubovák nebo vrtačka. Ty nabízí širokou paletu možností, co pomocí nich vyrobit. Pokud máte dlouhou chvíli, tak můžete zkusit třeba kuličkovou dráhu, které bude bavit nejen děti, ale i nejednoho tatínka. Pokud nevlastníte přímo multitool, ale pouze 3D pero, tak nezoufejte. Jednotlivé nástroje najdete doma v dílně.

Akční figurky pro náročné

Pokud nejste v práci s 3D perem žádný nováček nebo si rovnou troufáte na mety nejvyšší, můžete si zkusit vyrobit akční figurku. Nejen že ušetříte spoustu peněz, které by vás taková figurka stála, ale po úspěšném dokončení budete opravdovým mistrem, kterého nezaskočí ani ty nejsložitější 3D výzvy.

Tip na závěr

Pokud hledáte inspiraci, podívejte se třeba na stránky českého výrobce 3Dsimo, kde v sekci komunita najdete nejen návodná videa, ale i galerii s nápady a šablony, které si můžete vytisknout a vyrobit si podle nich téměř vše od jednoduchých brýlí až po da Vinciho létající stroj. Podívat se na ně můžete tady: https://3dsimo.com/cz/komunita/sablony