Nároky studentů na bydlení rostou, byty k pronájmu ale rychle mizí

S blížícím se začátkem akademického roku vrcholí snaha studentů najít si co nejvýhodnější bydlení. Vysokoškolským kolejím konkurují jak soukromé ubytovny pro studenty, tak i klasické pronájmy, kdy se cena dělí mezi více osob. Nároky studentů na bydlení se zvyšují, na trhu zároveň stále převyšuje poptávka nad nabídkou a vhodné byty k pronájmu mizí téměř obratem.

Kolejní klasika

Nejlevnější typ bydlení na koleji, kdy za cenu kolem 80 Kč/noc získá student suterénní pokoj bez oken se sociálním zařízením na patře, patří spíše mezi nouzová řešení. V univerzitních městech se průměrná cena za lůžko v dvoulůžkovém pokoji s příslušenstvím pohybuje okolo 100-130 Kč na den a za měsíc tak student zaplatí minimálně 3 000 Kč. K tomu je však třeba připočíst i některé další poplatky za služby včetně internetu a určitý diskomfort, který může přinést sdílené bydlení – především pak u společných prostor a sociálního zařízení.

Koleje se proto snaží vycházet vstříc požadavkům studentů, kteří i od společného bydlení vyžadují určitou úroveň služeb, a procházejí postupnou modernizací. Rekonstrukce však dočasně snižuje ubytovací kapacity a mnozí studenti, kteří jsou v pořadníku „pod čarou“, musí hledat bydlení jinde a sáhnout hlouběji do peněženky. Někteří volí kompromis mezi kolejním a soukromým ubytováním v podobě soukromých kolejí. Za nadstandard si ale připlatí – v Praze vyjde místo v dvoulůžkovém pokoji na cca 300 Kč za noc, což je víc než dvojnásobek oproti průměrné ceně za kolej a za měsíc se student dostane na částku téměř devíti tisíc korun.

Soukromí jako cesta za klidem

Řada studentů volí místo kolejí pronájem soukromého bytu. Důvodů může být několik – nedostatečná kapacita kolejí nebo jejich nevyhovující lokalita, touha po soukromí či větším ubytovacím komfortu. Sehnat vhodný byt ale není jednoduché. Ačkoliv i ceny nájmů byly ovlivněny turbulentním vývojem trhu s nemovitostmi a v posledním roce rostly, tak se volné byty stále pronajímají velmi rychle. „Největší zájem je o středně velké byty, tzn. s dispozicí 2+kk, 2+1 a 3+kk, které tvoří 54 % všech pronajímaných bytů,“ komentuje situaci na trhu s pronájmy Hendrik Meyer z portálu Bezrealitky. „Ceny na trhu momentálně spíše stagnují a majitelé zatím nemají důvod zlevňovat, protože se jim daří najít zájemce o pronájem obratem. V Praze se polovina bytů pronajme za dobu kratší než dva týdny a v ostatních větších krajských a univerzitních městech je situace obdobná.“

Mezi studenty patří k nejvyhledávanějším byty typu 2+1. Cenu za pronájem si mezi sebe rozdělí čtyři lidé, kteří mohou sdílet společné prostory, aniž by docházelo ke kolizím, jako tomu může být u více lidí ve větších bytech. Za lůžko v dvoupokojovém bytě student zaplatí od pěti tisíc korun v závislosti na lokalitě, v Praze pak přibližně kolem šesti až sedmi tisíc. Vyšší nájem vynahrazuje vyšší komfort a větší soukromí než na kolejích. Soukromé byty bývají navíc lépe vybaveny, mají plnohodnotnou kuchyň a zázemí a často zahrnují i sklepní prostory na uložení věcí.

Za kolik lze bydlet

koleje* byt**
Praha 3900 6000
Brno 3300 4600
Olomouc 2700 3570
Ostrava 3000 3100
Plzeň 2800 3775
Hradec Králové 3090 3475
Pardubice 3060 3475
České Budějovice 3000 3280
Liberec 2700 3500
Ústí nad Labem 2970 2970
Zlín 2790 3500

 

*Kolej: dvoulůžkový pokoj se sociálním zařízením

**Byt: 3+1 – cena za osobu při obsazenosti 4 osob