Nářadí pod kontrolou: Jak zabezpečit zahradní domky a kůlny

Zahradní sekačky, elektrické nářadí, ale i drahá sportovní výbava… To vše ukládáme do zahradních domků, kůlen i dílen, které jsou zvlášť přes léto hojně využívané. Na jejich správné zabezpečení ale často zapomínáme. Jaký typ zámku se na zahradní stavby hodí a na co si dát při výběru pozor?

Zahradní stavby bývají pomyslnou Achillovou patou domácího zabezpečení. I proto si je s oblibou jako svůj cíl vybírají zloději, kteří vědí, že se do nich dostanou s minimálním úsilím. Staré petlice, zrezlé zámky a nefunkční okénka jim práci výrazně ulehčují. Uvnitř chatek i dílně přitom může být nářadí a vybavení v hodnotě desítek až stovek tisíc.

Prověřte stavbu ze všech stran

Ani nejlepší zámek nepomůže, pokud bude mít váš zahradní domek vzadu řadu uvolněných prken a okna, která nejdou pevně uzavřít. Proto byste měli nejprve zkontrolovat kvalitu stavby a případné nedostatky opravit. Vyměňte shnilá prkna, ověřte, jak doléhají okna a dotáhněte všechny povolené kličky. Na okna můžete instalovat bezpečnostní folii – zlodějům výrazně ztíží rozbití okna, a navíc přes ni neuvidí dovnitř, pokud si vytipovávají kořist předem. Naučte se všechna okna zavírat – okno otevřené na ventilaci zloděj otevře naplno během minuty.

Petlice musí vydržet

Uzavírání u kupovaných montovaných domků většinou funguje na jednoduchou petlici, která zabrání tak maximálně náhodnému otevření dveří. Nekvalitní závory ale najdeme i na podomácku postavených dílničkách a letitých kůlnách. Kvalitní petlice přitom nepředstavuje žádný velký finanční výdaj a ve spojení s visacím zámkem vytvoří pro zloděje jen těžko překonatelnou překážku. „Volit bychom měli bezpečnostní závoru či petlici, která je certifikovaná alespoň v 2. třídě odolnosti a lépe tak zvládne pokusy o překonání,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. „Petlice a připojený zámek či cylindrická vložka by měly odolat i náročným klimatickým podmínkám, působení deště, mrazu či naopak vyšších letních teplot. Jen tak se nebudeme muset trápit se zrezlým či zaseklým zámkem.“

Není zámek jako zámek

Stejně jako petlice by i visací zámek měl bez problémů zvládnout teplotní výkyvy, dlouhodobé působení vody či mrazu. Při výběru byste proto neměli šetřit, protože bezejmenný výrobek z Asie není zárukou funkčnosti ani dobrého zabezpečení. „Nákupem levného zámku ze zahraničního e-shopu možná na začátku ušetříme pár stokorun, ale o ty záhy brzy přijdeme, až budeme muset zaseklý nebo nefunkční zámek bez certifikace opět měnit,“ upozorňuje Neuvirt. Certifikovaný zámek odolá dostatečnou dobu pokusům o vypáčení či přestřihnutí a díky speciálním odtokovým drážkám na vodu se nemusíte bát ho použít i v náročných klimatických podmínkách.

Ochraňte věci uvnitř

Kůlny a domky nabízí pro zloděje řadu lákadel, od nářadí přes sekačku až po sportovní vybavení, a všechny tyto věci navíc mohou snadno zpeněžit v každé zastavárně. Pokud je to možné, snažte se cennosti ukládat mimo dosah zvědavých očí. Nenechávejte drahou zahradní výbavu povalovat přes noc na zahradě a nechlubte se novou robotickou sekačkou na sociálních sítích. V kůlně přikryjte uložené nářadí starou dekou, aby nepřitahovalo pozornost. „Pro ještě větší zabezpečení lze do domku či dílny nainstalovat bezpečnostní mechanismus typu X safety box, který se pevně připevní k podlaze, stěně nebo stropu. Jde vlastně o speciální závoru certifikovanou ve 3.či 4. bezpečnostní třídě, kterou běžný zloděj nemá šanci jednoduše překonat,“ dodává Neuvirt. V dílně můžete pomocí X safety boxu zabezpečit dražší elektrické nářadí, ale i sportovní výbavu, kola nebo motorku.

 

Tip:

Visací zámek Record+

https://eshop.tokoz.cz/113-50-RECORD-a-12-ks-Krab-6-klicu-_d132176116_11047.aspx

Visací zámek certifikovaný v 2. bezpečnostní třídě, který odolá náročným klimatickým podmínkám i pokusům o vytržení, přestřihnutí, přeřezání či vypáčení.

record

Visací zámek Tokoz Gama 40

Zámek má masivní lité těleso odolné proti hrubému násilí a uražení. Krytý kalený oblouk se vyznačuje zvýšenou odolností vůči přestřihnutí, přeřezání a vypáčení. Mechanismus ZÁMKU je uzamčen pomocí otočných stavítek a je tak zabezpečen proti bumpingu, vyhmatání a odvrtání a zaručuje spolehlivost v extrémních klimatických podmínkách.

https://eshop.tokoz.cz/Gama-PRO-40-OS-TOKOZ-blistr-a-12-_d317307322_11047.aspx

TOKOZ_GAMA_40

Bezpečnostní závora TOKOZ UZ PRO 220

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-220-PRO-A-1-KS-K-_d2496427_11047.aspx

Bezpečnostní uzamykatelná závora certifikovaná v 2. třídě odolnosti. Odolá přeřezání, odvrtání a páčení a lze ji zkombinovat s ostatními produkty řady Tokoz Pro do systému hlavního a generálního klíče.

uz_pro220

Tokoz X Safety Box III

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Uzamykatelný mechanismus se hodí k zabezpečení objektů, ve sklepě, na stavbách, chalupách apod. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

x box III PRO BOX III bedna, kolecko a michacka