Nájemní smlouva i online podpis za pár vteřin. Bezrealitky reagují na rekordní množství uživatelů a ukazují budoucnost českých pronájmů

Automaticky ocenit byt, odprezentovat ho zájemcům tak, aby si udělali co nejrealističtější obrázek, z desítek zájemců vybrat ty nejvhodnější, poté vygenerovat nájemní smlouvu a podepsat ji přes internet. To už je dnes realita digitálních pronájmů přes největší český portál Bezrealitky. V Praze realizuje přes 40 % všech nájemních transakcí a v republice zhruba každou pátou, počet jeho uživatelů navíc výrazně roste. Své centrum služeb proto doplnil o novinku v podobě zmiňovaných digitálních podpisů nájemních smluv.

Bezrealitky vůbec poprvé umožní desítkám tisíc lidí vygenerovat a podepsat nájemní smlouvu čistě online. Nová služba digitálního podpisu bude řádově levnější a pochopitelně i rychlejší než alternativa v podobě běžného sestavení smlouvy a konzultace právníkem, která však i nadále zůstává v nabídce Centra služeb Bezrealitky. Portál očekává, že čistě digitálně bude v budoucnu smlouvy řešit nadpoloviční většinu ze zhruba 35 000 pronájmů, které se přes něj ročně sjednají.

Smlouvu mohou v rámci online platformy na Bezrealitky velice jednoduše podepsat obě strany takzvaným prostým elektronickým podpisem, aniž by bylo třeba instalovat jakoukoli aplikaci nebo certifikát. Podpis smlouvy probíhá prostřednictvím online formuláře, do kterého je nutné zadat jméno, rodné číslo a číslo dokladu totožnosti. Formulář lze obratem odeslat formou e-mailového avíza protistraně, která ho obdrží již podepsaný. Samotný podpis i vygenerování smlouvy je doslova otázkou vteřin.

Součástí podpisu ve smlouvě je také IP adresa zařízení a datum a čas podpisu. Díky tomu je jeho průkaznost totožná s běžným vlastnoručním podpisem a pochopitelně ji respektuje i zákon. Konkrétně podle § 562 občanského zákoníku totiž platí, že právní jednání je možné vést také elektronickými prostředky. Aby smlouva byla uzavřena dle zákona písemně, nemusí tedy být nutně sepsána na papíře a ručně podepsána.

„Pro více než sto tisíc lidí, kteří každoročně hledají pronájem nebo naopak nemovitost pronajímají, jsme připravili bezkonkurenčně nejrychlejší, nejlevnější a vysoce bezpečný způsob, jak vyřešit celý nájemní proces online. Řídíme se i nadále zásadou, že každý může z naší nabídky využít jen ty služby, které nezvládne výhodněji obstarat sám. Na druhou stranu však chceme být vždy ta nejlevnější varianta i v případě, kdy přes Bezrealitky bude chtít někdo zajistit kompletní proces,” zmiňuje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.

Právě kompletně digitální realitní transakce je jedním z cílů, který chtějí Bezrealitky v blízké budoucnosti naplnit. Portál proto vyvíjí a postupně nasazuje vlastní AI algoritmy a automatizuje jednotlivé procesy. Reaguje tak na rostoucí počet lidí, kteří využívají možnost prodeje nebo pronájmu na přímo. Jen za poslední rok jich bylo asi o 14 % více a koronavirová krize tento trend ještě urychlila. Již nyní je jasné, že druhé čtvrtletí bude pro Bezrealitky s ohledem na počet transakcí nejsilnější v historii.

Nabídka online smluv s digitálním podpisem: https://www.bezrealitky.cz/centrum-sluzeb/najemni-smlouva

Co je to Centrum služeb Bezrealitky?

Bezrealitky nenabízí pouze možnost inzerce nemovitosti a komunikace se zájemci či naopak majiteli. V rámci vlastního online Centra služeb nabízí doprovodný servis pro prodej i pronájem – například právní konzultace, fotografické služby, 3D prohlídky nebo odhad nájemních cen či ověření bezdlužnosti zájemce.

Centrum služeb je možné prohlédnout zde: https://www.bezrealitky.cz/centrum-sluzeb