Nadělte vašemu domu lepší zabezpečení

V předvánočním období věnujeme naší domácnosti pozornost především velkým úklidem nebo vánočním dekorováním. Možná by si ale váš dům nebo byt letos zasloužil i novou „výzdobu“ a dárek v podobě kvalitnějšího zabezpečení. Vždyť málokdo z nás by si chtěl kazit poklidnou sváteční atmosféru řešením vloupání.

Zkusili jste někdy spočítat cenu vybavení vaší domácnosti? Výsledná částka by vás pravděpodobně překvapila. Elektronika, nábytek, vybavení kuchyně, dekorace, to vše dá v průměrné české domácnosti dohromady hodnotu přes čtvrt milionu korun a od výše této částky by se měla odvíjet i cena vložená do zabezpečení nemovitosti. Jak ale potvrzují bezpečnostní experti, realita je jiná. „Do kvalitního mechanického zabezpečení bychom měli vedle kvalitních dveří a oken investovat přibližně 3-5 % ceny průměrného vybavení domácnosti. V České republice to jsou dle našich zkušeností jen zlomky těchto částek,“ odpověděl Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz. „Ačkoliv se povědomí Čechů o možnostech zabezpečení zlepšuje, stále ho často podceňují nebo si ve snaze ušetřit sáhnout po nevhodných produktech. Kvalitní zámek nás přitom nemusí finančně zruinovat, stačí jen dobře vybírat.“

Bezpečnostní třídy mají smysl

Většina zabezpečovacích prvků je dnes certifikovaná v různých bezpečnostních třídách a každá třída má pevně danou charakteristiku, kterou musí produkty splňovat, aby certifikaci získaly. Při výběru zámkové vložky ke vchodovým dveřím byste měli sáhnout minimálně po bezpečnostní třídě 3, nejlépe však 4. Takové zámky už poskytují velmi vysokou ochranu a k jejich zdolání by nezvaný návštěvník musel sáhnout pro opravdu profesionálním nářadí. S vyšším stupněm bezpečnostní třídy roste navíc i čas nutný na překonání zámku. V této souvislosti mluví odborníci o pravidlu pěti minut – když se do té doby nepodaří zloději dostat dovnitř, je velká šance, že to vzdá úplně.

Zabezpečte opravdu všechny cesty

Máte pod kontrolou všechny přístupové cesty, které k vašemu domu a dovnitř něj vedou? Často opomíjené bývají vstupní a vjezdové brány, přitom to jsou první pomyslné překážky, které stojí zloději v cestě. Proto je nikdy nenechávejte odemčené a vybavte je zámkem s bezpečnostní vložkou – na bránu můžete použít odolný visací zámek. Vždy si pohlídejte, aby zámky zvládaly i výkyvy počasí. Nebudete pak muset řešit rozmrazování ve chvíli, kdy ráno spěcháte do práce. Další lákavou skulinku v zabezpečení představují sklepní okénka. Zdatný lupič se jimi protáhne a otevře se mu tak cesta do celého domu. Dobrou službu v tomto případě prokáží bezpečnostní folie, které nenechavce odradí nebo alespoň zpomalí.

Nezapomínejte na zahradu

Mnoho zlodějů se s vidinou snadné kořisti vydá nejdříve na obhlídku zahradních domků a kůlen. Vědí totiž, že jejich zabezpečení nebývá věnovaná příliš velká pozornost. A to je velká chyba na straně majitelů domů – vždyť kůlny často ukrývají drahou zahradní techniku nebo sezonní věci, které se do domu nevejdou. I zahradní domky by tak měly dostat naděleno odpovídající zabezpečení v podobě bytelné bezpečnostní závory, která odolá pokusům o vyražení a odvrtání.

Ani uvnitř nemusí mít vyhráno

Pokud se zloděj dostane dovnitř domu, nejčastěji se ocitá ve sklepě nebo garáži, které bývají zabezpečené hůře než zbytek domu. Právě zde přitom může najít mnoho cenných věcí včetně vašeho nářadí nebo sportovního vybavení. Měli bychom proto myslet i na zabezpečení věcí uvnitř domu. Osvědčené jsou systémy typu X-Box, které lze přivařit či přišroubovat na podlahu, dveře nebo stěnu garáže. Věci, které chceme ochránit, k němu pak jednoduše připevníme ocelovým lankem nebo řetězem.

 

Kolik stojí základní zabezpečení?

Produkt Použití Orientační cena
Cylindrická vložka certifikovaná v 4. bezpečnostní třídě hlavní vchodové dveře 1 200 Kč
Cylindrická vložka certifikovaná v 3. bezpečnostní třídě 2× – vstupní branka a dveře do garáže 1500 Kč
Visací zámek certifikovaný v 3. bezpečnostní třídě brána / zahradní domek 700 Kč
Speciální mechanismy jako X Safety Box vnitřní vybavení 3 000 Kč
Bezpečnostní závora certifikovaná v 2. bezpečnostní třídě garážová vrata / zahradní domek 1 000 Kč
Celkem 7400 Kč

 

Visací zámek TOKOZ Gama

http://eshop.tokoz.cz/Gama-PRO-50-8-OS-_d15686165_11047.aspx

Visací zámek TOKOZ Gama ochrání majetek i v náročných klimatických podmínkách. Jeho mechanismus je uzamčen pomocí otočných stavítek, a díky tomu je zabezpečen proti bumpingu, vyhmatání a odvrtání. Krytý oblouk zámku o průměru 10 mm má odolnost proti přestřihnutí, přeřezání a vypáčení a masivní zinkové tělo má zvýšenou odolnost proti přestřihnutí, přeřezání a vypáčení. Zámek je certifikovaný v bezpečnostní třídě odolnosti III. a je dodáván s bezpečnostní kartou zabraňující nežádoucímu okopírování klíče. Díky systému hlavního a generálního klíče ho lze jednoduše sjednotit s dalšími produkty ze série TOKOZ PRO.

Tokoz X Safety Box III

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů ve sklepě. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu. Nabízí vysoký stupeň zabezpečení.

Cylindrická vložka TOKOZ PRO 300

https://eshop.tokoz.cz/Cylindricka-vlozka-TOKOZ-PRO-300-_d157252444_11047.aspx

Bezpečnostní cylindrická vložka TOKOZ PRO 300 funguje na patentovaném mechanismu otočných stavítek. Má 100% odolnost proti bumpingu a planžetování a spolehlivě funguje i v extrémních klimatických podmínkách. Těleso zámku je ze zinku a vnitřní části z nerezového materiálu. Lze ho zapojit do systému hlavního a generálního klíče se všemi produkty TOKOZ PRO.

TOKOZ_GAMA_50 x box III PRO s poh tokoz_pro_oliva