Na co nezapomenout při zabezpečení sklepa

Jaro je tu a do sklepů pomalu stěhujeme nepotřebné zimní vybavení. A právě sklepy se proto stávají oblíbeným cílem zlodějů. V předjaří v nich totiž najdou nejen uložené lyže, ale i sezonní jarní výbavu, kterou jsme ještě nestačili po zimě vytáhnout. Jak věci ve sklepě vhodně uskladnit a především zabezpečit?

I sklep by měl mít systém

Mnoho sklepů připomíná spíš nepřehledné skladiště plné polorozpadlých krabic a povalujícího se nářadí. V takovém chaosu ovšem jen stěží poznáme, že se něco cenného ztratilo, nebo na ztrátu přijdeme až s odstupem týdnů. Vypátrat pachatele je pak už víceméně nemožné. Proto bychom i věci ve sklepě měli mít uložené přehledně. Využít lze různé organizéry, krabice nebo boxy. Cennější věci je vhodné uzamknout pomocí bezpečnostních systémů jako X Safety box, či speciálními mechanismy přímo pro sklepy, jako jsou zámky Konti, které se napevno připevní ke zdi, stropu, dveřní zárubni nebo podlaze a pro zloděje jsou těžko překonatelnou překážkou. Mít v ukládání věcí systém se vyplatí, i když budeme postupně vybalovat potřebnou jarní výbavu.

Pozor na společné prostory

Sklepní prostory v bytových domech bývají pro zloděje zlatý důl. V domě se často pohybuje víc osob, takže mohou nepozorovaně proklouznout dovnitř. Sklepní kóje navíc neoplývají dobrým zabezpečením, mříž bývá chatrná a zámky nevyhovující. Pokud nemáme možnost skladovat cennější věci jinde, měli bychom zabezpečení kóje zlepšit. Stačí relativně málo – na mříž či dveře umístit bezpečnostní petlici a doplnit ji visacím zámkem, který odolá pokusům o vyražení nebo přeřezání. Takováto investice nás rozhodně finančně nezruinuje, a zloděje může od krádeže odradit. „Čím déle se zloděj musí potýkat se zámkem, tím větší je šance, že si krádež rozmyslí. Odborníci mluví o pravidlu pěti minut – když se během nich zloděj nedostane dovnitř, pravděpodobně pokusu zanechá,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Zabezpečte přístupové cesty

V rodinném domě máme oproti bytu tu výhodu, že zabezpečení leží čistě na nás. Spolu s tím je však v domě také více přístupových cest, kterými se může zloděj dostat dovnitř, a sklep je jednou z nejoblíbenějších. „Většina lidí si již uvědomuje důležitost kvalitní bezpečnostní vložky, ale poté s ní vybaví pouze hlavní vchodové dveře. Zloději přitom primárně zkouší vedlejší přístupové cesty – boční a zadní vchody – a vytipovávají si také sklepy, které jsou z hlediska zabezpečení slabou částí domu,“ upozorňuje Neuvirt. I na sklepních dveřích či vratech by neměla chybět kvalitní zámková vložka, případně petlice či závora. Vybíráme takovou, která je certifikovaná alespoň v třetí třídě odolnosti a zároveň bez problémů zvládne výkyvy počasí, takže nezrezne a nezasekne se. Navíc dobrý klíčař vám může uzpůsobit všechny cylindrické vložky na jeden klíč anebo do systému hlavního a generálního klíče. Jeden klíč vám tak bude stačit na odemknutí všech zámků.

Řiďte se rozumem

Ochránit majetek ve sklepě nám pomohou i zdánlivé drobnosti. Samozřejmostí by mělo být uklizení cenností mimo dohled. Mnoho zlodějů si objekt vytipovává předem a je zbytečné je lákat na nejnovější model kola vystavený naproti sklepnímu okénku. Větší věci se proto vyplatí schovat pod starou deku nebo alespoň z přímého dohledu. Pokud si pořídíme novou sezónní výbavu, odoláme pokušení vyfotit ji a umístit obratem na sociální sítě, kde zloději také s oblibou „loví“. Veškeré věci uložené ve sklepě nezapomínáme pravidelně kontrolovat, stejně jako funkčnost jejich zabezpečení. Vyhneme se tak nepříjemnému překvapení a budeme moci přivítat jarní sezonu v poklidu.

Tipy:

Zamykací systém Tokoz X Safety Box

https://eshop.tokoz.cz/X-SAFETY-BOX-_g261177065_11047.aspx

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu. Je určen do jakéhokoli klimatického prostředí – přečká tedy mráz, vlhkost, prach a další nepřízně počasí, Navíc je zapojitelný do cylindrického systému TOKOZ PRO a TOKOZ Tech a do systémů hlavního a generálního klíče.

x box II x box III PRO

Bezpečnostní závora TOKOZ UZ 220

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-220-PRO-A-1-KS-K-_d2496427_11047.aspx

 

Bezpečnostní uzamykatelná závora certifikovaná v 2. třídě odolnosti. Odolá přeřezání, odvrtání a páčení.

uz_pro220

Visací zámek TOKOZ Gama

http://eshop.tokoz.cz/Gama-PRO-60-8-CS-_d2497198_11047.aspx

 

Visací zámek TOKOZ Gama ochrání majetek i v náročných klimatických podmínkách. Krytý oblouk zámku o průměru 12 mm má zvýšenou odolnost proti přestřihnutí, přeřezání a vypáčení a tělo z kalené oceli odolá hrubému násilí, vrtání i pokusům o rozbití. Zámek je certifikovaný v bezpečnostní třídě odolnosti IV.

TOKOZ_GAMA_40

 

Sklepní a kontejnerové zámky Tokoz řady Konti

https://eshop.tokoz.cz/Seznam-zbozi.aspx?FullText=konti

Speciální zamykací systém s přídavným řetězem určený pro zabezpečení sklepních prostor a pro zabezpečení odpadových nádob, kontejnerů a objektů skladového hospodářství. Jedná se o certifikovaný zamykací systém, který je určen do náročného klimatického prostředí a je odolný nečistotám a prachu a je zapojitelný do cylindrického systému TOKOZ PRO a TOKOZ Tech a do systémů hlavního a generálního klíče.

konti_tech