Na svatého Martina, nejlepší je husina. Připravte si tradiční svatomartinské menu

Svatomartinské hody, to je především husa na talíři, tradiční rohlíčky i dobré víno. A i když Martin většinou první sníh nepřinese, můžeme si jeho svátek užít i tak. Co by nemělo na stole chybět a jak si jídelníček odlehčit?

Svatomartinská legenda jako inspirace jídelníčku

Sv. Martin je patronem vojáků, jezdců, tkalců, ale třeba i vězňů, cestovatelů či vinařů. Narodil se okolo roku 316 v dnešním Maďarsku a brzy vstoupil po vzoru otce do armády. A právě k ní se pojí legenda, podle níž se Martin v nepříznivém počasí podělil o svůj plášť s žebrákem, kterým měl být samotný Kristus. Poté Martin vystoupil z armády, dal se pokřtít, a nakonec se stal biskupem.

Svatomartinská tabule se skutky i legendami spojenými se svatým Martinem inspiruje. Husy, které ho měly prozradit, když se skrýval, se proto ocitnou 11. listopadu na pekáči. A i pečivo připravované na svátek symbolizuje věci se světcem spojené – mívá tvar rohlíků či podkov. 

Dopřávejte si s rozumem

Pokud si chcete na svatého Martina dopřát tradiční hostinu, připravte se na poměrně velkou kalorickou zátěž. Husa patří mezi velmi tučná jídla, a ve spojení s houskovým knedlíkem vás čeká jídlo, po kterém vám pravděpodobně bude těžko. Pokud si jako dezert dopřejete svatomartinské rohlíčky a vše zapijete vínem, asi vás od dietního prohřešku nespasí ani poobědová procházka.

Jestli letos chcete jídelníček trochu odlehčit, řiďte se pravidlem „všeho s mírou“. Redukujte počet knedlíků, přidejte si více zelí nebo salátu a víno omezte na jednu skleničku. Není nutné se některým chodům úplně vyhýbat – stačí, když rohlíčků nepadne celý talíř.

„Dobrou alternativou tradiční husy je i stále oblíbenější kachna, které je oproti huse méně tučná, a přitom chuťově obdobná. Kachní maso je navíc po upečení šťavnatější a křehčí než to husí,“ doporučuje Pavel Šilhánek, specialista na maso a uzeniny z Košík.cz.

Ušetřete rozpočet s online nákupem

Jak naplánovat svatomartinskou večeři, abyste ji mohli připravit bez stresu?Celé menu si rozvrhněte včetně potřebných surovin a vše si sepište. Pokud nakupujete online, plňte si nákupní seznam postupně, abyste na nic nezapomněli – typicky pak doma chybí ocet do zelí, jablka do nádivky nebo koření či ořechy do rohlíčků – a nezapomeňte také na nápoje.

Aby vás nákup nezruinoval, využijte množstevní slevy – budou se hodit na nákup nealko pití, ale i surovin na vaření, pokud se chystáte pozvat širší rodinu. Třeba na Košík.cz můžete využít sekci Multikup, kde najdete výhodné slevy už od dvou kusů. A nákup online má ještě jednu zásadní výhodu – těžkou husu a pití nemusíte vláčet z obchodu sami. Kurýr vám vše doveze domů až ke dveřím.

Využijte i přebytky

Nechali jste se při plánování menu tak trochu „unést“ a teď se na vás z lednice smutně dívá polovina husy? Využijte i tyto přebytky. „Husí maso oberte, natrhejte a použijte jako náplň do tortil, wrapů nebo sendvičů. Stačí maso doplnit čerstvou zeleninou a dresinkem. Přidat ho ale můžete i do rizota nebo těstovinových jídel. Z výpeku zase můžete připravit třeba výbornou pomazánku nebo si ho dopřejte s čerstvým kváskovým chlebem,“ radí Pavel Šilhánek z Košík.cz

Jak napárovat víno

Jaká by byla svatomartinská hostina bez dobrého vína? A samozřejmě by to mělo být to svatomartinské. Jak ho poznáte? Jde o víno z raných letošních odrůd, které poznáte díky logu sv. Martina na koni na etiketě. Víno může být bílé, červené i růžové a vždy ho musí „odsouhlasit“ jako svatomartinské odborná komise.

K huse si dopřejte červené svatomartinské víno, které se hodí i ke zvěřině, k paštikám a sýrům si vychutnáte bílá vína a růžová se hodí například k drůbeži. Na své si tak u svatomartinské tabule přijde opravdu každý.

Svatomartinská inspirace

Husa by na slavnostní tabuli neměla chybět. Jak ji upéct, aby byla šťavnatá? Vsaďte na pozvolné pečení – nebojte se nechat ji v troubě přes noc na mírnou teplotu a poté jen dopéct. Husu můžete péct s nádivkou nebo jablky, aby se vyzdvihla chuť masa.

Svatomartinská husa
1/2 lžíce soli
1/2 lžíce mletého pepře
2 ks cibule, rozpůlené
1 lžíce olivového oleje
150 ml červeného vína
1 ks husy
Troubu předehřejte na 180°C. Kůži husy propíchejte vidličkou, potřete solí a poprašte pepřem. Polovinu cibule vložte do krčního otvoru a druhou do břišního. Potřete olivovým olejem. Husu vložte prsy dolů na mřížku v pekáči, přikryjte alobalem a pečte podle hmotnosti husy.
Asi 40 minut před koncem pečení vyjměte husu z trouby a sejměte alobal. Přebytečné sádlo odlijte a husu pečlivě potřete zbylým sádlem. Vraťte do trouby a husu dopečte, každých 15 min potírejte vypečenou šťávou, až bude krásně zlatohnědá.
Vyzkoušejte propečení tak, že do nejsilnější části stehna vpíchnete jehlu, aby vyteklo trochu šťávy. Je-li růžová, pečte ještě 15 minut, pak znovu otestujte.
Husu vyjměte, volně překryjte alobalem a nechte před porcováním 15-20 minut stát. Ze šťávy odstraňte přebytečný tuk, vlijte víno a na mírném žáru odvařte přípečky. Svařte, aby šťáva zhoustla, a podávejte k huse.

Nejen děti, ale i dospělí si po obědě rádi dopřejí sladké svatomartinské rohlíčky, typicky ve tvaru podkovy. Tradičně mají ořechovou náplň, ale můžete využít i povidla, mák nebo tvaroh.

Svatomartinské rohlíčky
300 g hladké mouky
250 g tvarohu
½ prášku do pečiva
130 g cukr krupice
5 lžic oleje
2 vejce
150 g vlašských ořechů (jádra)
plátky mandlí
200 ml mléka
1 lžíce medu
40 ml rumu
V hrnci ohřejeme mléko, do něho přidáme 50 g cukru a necháme ho rozpustit. Pak vsypeme namleté ořechy a necháme je asi 5 minut prohřát. Poté přidáme med a rum, vše promícháme, odstavíme ze sporáku a necháme zchladnout.
Hladkou mouku promícháme s práškem do pečiva a zbývajícím cukrem, přidáme tvaroh, olej a jedno vejce a vše důkladně (zpracujeme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme do kruhové placky o průměru cca 25 cm, to rozdělíme na 8 dílů ve tvaru trojúhelníků. Do nejširší části dáme náplň a zarolujeme rohlíček.
Rohlíčky vyskládáme na plech s pečícím papírem a necháme je cca 30 minut odpočívat. Pak potřeme vaječným bílkem a posypeme plátky mandlí. Rohlíčky pečeme při 180 stupních asi 20 – 30 minut.