Na co si dát pozor při výběru petlice a závory

Kde najdeme největší slabinu domácího zabezpečení? V místech, kam zas tak často nechodíme a která otevíráme spíše příležitostně. Řeč je o petlicích a závorách, které chrání sklepy, zahradní domky nebo třeba brány. Jak poznat, že je čas na výměnu, a na co dát při výběru pozor?

Mírná zima jako nepřítel

Letošní zima moc nepotěšila milovníky sněhu, protože přinesla spíše řadu deštivých dnů. A právě takovéto počasí plné vlhkosti nesvědčí zámkům – a nejen visacím, ale také samotným petlicím a závorám. Často už řadu let přesluhují, šrouby pevně nedrží na svých místech anebo jsou připevněné na prknech, která trouchniví. Takováto petlice pak neplní svůj účel, ani když ji doplňuje sebelepší visací zámek. S koncem zimy je proto ideální čas všechny petlice a závory zkontrolovat a případně vyměnit.

Petlice nebo závora?

Jak rozlišit, jaký typ zabezpečení doma potřebujeme? Odrazit se můžeme od provedení dveří, které chceme uzamknout. Petlice jsou velmi variabilní a mohou být pomocí šroubů umístěné na jedno i dvoukřídlé dveře či vrata. V provedení s více klouby s nimi lze snadno uzavřít i tvarově složitější objekty. Tělo petlice je vyrobeno z odolné kalené oceli a standardem by měly být čepy chráněné proti vyražení, které brání pokusům o překonání.

Na garážová vrata či bránu můžeme použít také závoru, kterou většinou tvoří výlisek z ocelového plechu, ramena, jimiž se upevní na dveře, a zamykací mechanismus. Závory se vyrábí v pravém a levém provedení a ve variantě pro jedno a dvoukřídlé dveře.

Jak závory, tak petlice lze pořídit i v bezpečnostní variantě, která nabízí vyšší certifikaci odolnosti a většinou také vyšší ochranu proti vytržení či jiným oblíbeným zlodějským metodám. Bezpečnostní petlice stojí přibližně dva tisíce korun, za závoru pak zaplatíme částku okolo jednoho tisíce.

Kam s ní

Petlice a závory jsou velmi variabilní. Můžete s nimi uzavřít boční vchodové dveře, objekty na zahradě, ale také třeba vjezdovou bránu na chalupě. Oceníte je také při zabezpečování sklepních kójí ve společných prostorech. Při výběru se řiďte nejen typem objektu, ale také bezpečnostní certifikací a tím, zda je petlice určena i do náročných klimatických podmínek a nezradí vás ani při mrazech a dešti. Tyto podmínky splňují třeba petlice a závory od tradičního českého výrobce Tokoz. Jednou až dvakrát ročně pak nezapomeňte všechny petlice a závory očistit a promazat, aby vám sloužily co nejdéle.

Tipy:

Tokoz P 110

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-P-110-II-205-a-1-ks-S-_d2261716_11047.aspx

Petlice z ocelového plechu s čepy zajištěnými proti vyražení. Větší počet otočných kloubů umožňuje zajistit i složitější objekty a jednokřídlé i dvoukřídlé dveře.

Petlice Tokoz Golem

https://eshop.tokoz.cz/domacnost/397-bezpecnostni-petlice-tokoz-bp-golem-8590714510053.html

Petlice ve 4. bezpečnostní třídě z legované, povrchově cementované a kalené oceli, jištěná proti vyražení a vytržení.

Bezpečnostní závora Tokoz UZ 220

https://eshop.tokoz.cz/domacnost/230-bezpecnostni-zavora-tokoz-uz-220–8590714508074.html

Bezpečnostní závora certifikovaná v II. třídě odolnosti. Ramena z ocelového plechu tloušťky 4 mm, odolávají přeřezání, odvrtání a páčení.