Motorkářská sezona začíná. Jak zabezpečit svůj jednostopý poklad?

Jaro vyhlížejí nejen vášniví zahrádkáři, ale také milovníci silných strojů. Motorkářská sezona začíná a jako každý rok i letos čeká na některé majitele nepříjemné překvapení v podobě ukradeného stroje. A protože prevence je vždy lepší než hašení požáru, přinášíme vám několik tipů, jak motorku zabezpečit doma i na cestách.

V loňském roce „zmizelo“ českým majitelům 517 motorek a zloději při tom napáchali škody přesahující 32 milionů. A nekradou se jen motorky – lákavou kořistí bývají také náhradní díly motocyklů a aut z garáží, které lze velmi dobře zpeněžit. „Náhradní díly se kradou ve velkém – vloni zmizely součástky za 87 milionů. Zloději sází především na to, že ukradené náhradní díly rychle prodají a původní majitel je jen stěží dohledá. Ze stejného důvodu je pro ně jednodušší rozebrat ukradený stroj na díly a prodat jednotlivě. Customizovanou motorku tak dokáží rychle znehodnotit,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz

Nedobytná garáž

Pokud parkujete motorku doma v garáži, můžete zlodějům připravit „hradbu“ v podobě hned několika úrovní zabezpečení. Základem jsou dobře zajištěné dveře – na garáž či sklep patří cylindrická bezpečnostní vložka alespoň ve 3. třídě odolnosti. Pokud garáž zavíráte na petlici, zkontrolujte, zda není zrezlá a zda na vratech pevně drží. „Zajistit bychom měli všechny přístupy do objektu, a to včetně dveří spojujících garáž s obytnou částí domu. Kdyby se zloděj dostal dovnitř, nechceme mu ulehčovat ještě cestu do dalších místností,“ doplňuje Petr Neuvirt z Tokoz.

Kromě vchodových dveří byste neměli podceňovat ani sekundární zabezpečení. Samotnou motorku proto rovněž dobře uzamkněte – využít můžete některý z bezpečnostních mechanismů typu X Safety box. Jednoduše jej připevníte na stěnu, strop či podlahu a pak k němu pomocí ocelového lanka či řetězu motorku připevníte. A zloděj, který by se dostal dovnitř, uděláte výraznou čáru přes rozpočet.

Ani náhradní díly by se neměly v garáži jen tak volně povalovat. Když si totiž nenechavec neporadí s motorkou, vezme zavděk i součástkami, které snadno odnese i prodá. Proto všechny náhradní díly uzamkněte za visací zámek nebo je uložte do bezpečnostní bedny, která je téměř nedobytná.

Na výlet jen se zámkem

Při výjezdech za krásami Česka i zahraničí nikdy nezapomínejte přibalit dobrý zámek. Klasikou jsou bytelné moto zámky s pevnými lany či řetězy, dobrou službu prokáže také kotoučový zámek na přední kolo, který díky vestavěnému čidlu s alarmem hlasitě upozorní na jakoukoliv manipulaci s motorkou. A pokud vyrážíte dodávkou a motorku se chystáte parkovat uvnitř, vybavte ji odolným zámkem na dveře. Základní pravidlo se však nemění – nikdy nenechávejte motorku bez dozoru.

Chlubení může zabolet

Naleštěné chromy se na fotkách rozhodně vyjímají. A kdo by se nechtěl pochlubit novým jednostopým přírůstkem? Při sdílení byste však měli být obezřetní. Motoristická fóra, diskuzní skupiny na sociálních sítích i další komunity jsou rajónem zlodějů, kteří stále častěji obhlížejí kořist online. A mnoho majitelů motorek jim to svým sdílením výrazně usnadňuje. Pamatujte proto, že i z uzavřené skupiny informace snadno uniknou. Fotkami z výletu se chlubte, až když jste v pořádku doma, a fotografie garáže si raději nechte jen pro sebe.

Nebojte se investice do zabezpečení

Do splněného snu v podobě motorky lidé často vkládají mnohaleté úspory v řádech statisíců korun a šetřit by neměli ani na zabezpečení. „Celková investice do opravdu kvalitního a spolehlivého zabezpečení garáže nebo motorky na cestě stojí v průměru okolo 1 % její celkové pořizovací ceny. To je určitě více než rozumná částka vzhledem k tomu, co je v sázce,“ dodává Petr Neuvirt z Tokoz.

Tipy:

TOKOZ VanLock

Univerzální a vysoce odolný přídavný zámek na dveře nákladového prostoru dodávek a užitkových vozidel.

http://eshop.tokoz.cz/VANLOCK-TOKOZ-BLACK-S-PULVLOZKOU-PRO-A1KS-_d608163789_11047.aspx

Kotoučový zámek s alarmem

http://eshop.tokoz.cz/Kotoucovy-zamek-s-alarmem-_d145900791_11047.aspx

Bezpečný a skladný moto zámek s tělem ze zinkového odlitku. Pohybové čidlo s alarmem 110 dB.

Moto zámek Tokoz Tech 1000

https://eshop.tokoz.cz/Moto-50-TECH-1000-a-_d436588560_11047.aspx

Visací zámek odolá hrubému násilí, bumpingu i odvrtání a zvládne i náročné klimatické podmínky.

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

https://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx