Mezinárodní turnaj v LoL vyhrál tým z Maďarska, hráči využili nejrychlejší optiku a 5G síť od T-Mobile

Nejnovější technologie, téměř 400 GB přenesených dat a 120 hráčů ze tří zemí. V sobotu se v Magenta Experience Center na pražském Pankráci odehrálo finále mezinárodního esport turnaje ve hře League of Legends, kterého se zúčastnili hráči z Česka, Slovenska a Maďarska. Záštitu nad turnajem převzal operátor T-Mobile, který poskytl také technologické zázemí a svou ultrarychlou optickou síť. Vítězem turnaje se stal týmEz meg az z Maďarska.

Mezinárodní turnaj ve hře League of Legends v barvách T-Mobile navázal na loňský rok, kdy se turnaj konal lokálně pouze v Maďarsku. Letos se do turnaje zapojily tři evropské země a zázemí pro národní kolo i finálový souboj nabídlo pražské Magenta Experience Center společnosti T-Mobile. Vítěz národního kola Inside Games získal beamery Samsung Freestyle v celkové hodnotě 120 000 Kč a vítěz mezinárodního turnaje tým Ez meg az pak ceny v hodnotě 100 000 Kč v podobě brýlí pro virtuální realitu Oculus Quest 2.

Spolu se zápasem v League of Legends proběhl také turnaj na 5G síti ve hře Wild Rift, která je jeho mobilním ekvivalentem. Turnaje se zúčastnila dvě družstva, která si složily známé herní influencerky XOKaja a Shil0u. Vítězem se stal tým XOKaji se členy murydary, BoroCZ20, Palda, PEINsu.

Během turnaje hráči využili nejrychlejší optickou síť od T-Mobile, která byla pro potřeby turnaje navýšena na 10 Gbps a nabídla tak ultrarychlé připojení s latencí sítě 2,3 milisekund. Doplňkový turnaj ve Wild Rift zase ukázal sílu 5G technologií, které hráči vyhodnotili jako výrazně spolehlivější než 4G/LTE, což není divu pří odezvě sítě kolem 15 milisekund a s přenosovou rychlostí i přes 1 Gbps.

XOKaja (Karolína Kvízová) si pochvalovala prostředí Magenta Experience Centra i průběh zápasu: Game play šel naprosto v pohodě, nezaznamenala jsem žádné potíže a bylo to super, navíc je to tu hodně svěží a živé prostředí, hlavně protože se tu používají živé rostliny.”

„Herní průmysl pomáhá zdokonalovat technologie, protože hráči mají velmi vysoké nároky nejen na rychlost připojení, ale i latenci a další faktory. To dokáže zajistit právě optická síť, která je nejen pro profi hráče první volbou. Aktuálně je maximální rychlost optiky poskytované na trhu 1 Gbps, nicméně na turnaji se hrálo na ‚síti budoucnosti‘ schopné dosáhnout až symetrických 10 Gbps. Na tuto rychlost není většina běžných zařízení ještě připravena, ale věřím, že s rozvojem hardwaru se tato rychlost se v budoucnu stane dostupnou všem zákazníkům,“ doplňuje Vladan Peković, ředitel technologií a IT společnosti T-Mobile a Slovak Telekom.

Hráči mohli po celou dobu konání turnaje v inspirativním Magenta Experience Center využít profesionální zázemí a péči, a to i díky partnerům jako PLAYzone, který turnaj spoluorganizoval v ČR a na Slovensku, společnosti DX Racer, která zapůjčila všechny herní židle špičkové kvality a dalším. Jednotlivé zápasy komentovali Prokop Sojka a David Vogel a celou akci moderoval Jiří Johanides.