Merk.cz: Vloni vzniklo přes 100 tisíc nových firem, nejvíc se zakládají v Praze

V roce 2018 v České republice vzniklo více než 100 000 nových společností. Přes polovinu nově vzniklých subjektů tvoří OSVČ, zatímco svou činnost ukončují nejčastěji společnosti s ručením omezeným. Vyplývá to z nejnovějších údajů největší online databáze českých firem, společnosti Merk.cz, která se zaměřila na profily vzniklých i zaniklých společností.

Nejvíce společností vzniklo v lednu

Nejvíc firem si pro start podnikání v loňském roce zvolilo měsíc leden, kdy vzniklo téměř 11 % nových společností. Na druhém konci se ocitly letní měsíce a prosinec, kde ale hrají roli prázdniny i vánoční svátky ve spojení s koncem roku. Naprostá většina nově založených společností neměla za sebou žádnou historii, vyčleněním z předchozích subjektů vznikly pouhé desítky z nich. Ke konci roku 2018 se už 64 z nově vzniklých společností ocitlo v insolvenčním řízení.

Přes 28 % nových společností vzniklo v Praze, následoval Jihomoravský a Středočeský kraj s přibližně 11 % a Moravskoslezský kraj s 9 %. „Podíl vzniklých firem odpovídá podílu počtu obyvatel, kdy se na horní příčky dostaly kraje s nejvyššími počty obyvatel. Praha jako hlavní město, v němž se soustředí řada podnikatelských aktivit, i tak v žebříčku významně utekla a předběhla nejpočetnější Středočeský kraj. Na posledním místě skončil Karlovarský kraj, kde opět můžeme vidět přímou souvislost s počtem obyvatel. V zahraničí pak vzniklo pouhých 11 firem,“ doplňuje Tomáš Berger, CEO Merk.cz.

Top 10 měst Počet vzniklých firem Top 10 měst Počet zaniklých firem
Praha 28352 Praha 7781
Brno 5533 Brno 1133
Ostrava 3054 Ostrava 712
Plzeň 1593 Plzeň 359
Olomouc 1076 České Budějovice 235
Liberec 978 Liberec 200
České Budějovice 871 Olomouc 157
Hradec Králové 809 Hradec Králové 152
Pardubice 807 Zlín 150
Zlín 739 Opava 150

 

Nejaktivnější jsou OSVČ

Z pohledu právní formy nově založených společností tvořily vloni více než polovinu (56 %) fyzické osoby podnikající podle živnostenského zákona. Zhruba třetina, 30 %, pak patří společnostem s ručením omezeným. S odstupem je následují zahraniční fyzické osoby (5 %), spolky (2 %) a společenství vlastníků jednotek (1,7 %). V loňském roce u nás vzniklo také 28 politických stran a hnutí, 98 příspěvkových organizací, 133 družstev, 136 nadačních fondů a 876 akciových společností.

Aktivním OSVČ odpovídá i to, že nejčastěji vznikaly firmy v zařazené pod ostatní profesní, vědecké a technické činnosti (přes 13 %), kam spadá drtivá většina poradenských služeb, ale i překladatelství, agenturní činnost apod. Na čelních pozicích se objevilo i zprostředkování velkoobchodu a pronájem a správa nemovitostí (obojí téměř 5 %). V návaznosti na stavební boom obsadily pátou pozici v žebříčku nově vzniklé firmy podnikající v oblasti přípravy staveniště (4,4 %).

Více než dvacet tisíc zaniklých firem

Na pomyslné druhé straně stojí firmy, které v loňském roce ukončily svou činnost. Bylo jich 21 311, ve srovnání s nově založenými subjekty jde tedy o cca jednu pětinu počtu. „Velký podíl loni zaniklých společností tvoří ty, které vznikly v živelných devadesátých letech minulého století – jde téměř o polovinu firem. Pomyslným rekordmanem je rok založení 1992, který se stal vloni osudným pro deset procent ze všech zaniklých subjektů,“ dodává Tomáš Berger.

Z pohledu oboru podnikání zaniklo nejvíc firem podnikajících v pronájmu a správě nemovitostí (10 %), další dvě pozice patří činnostem spojeným s velkoobchodem včetně jeho zprostředkování, tedy například obchodního zastoupení (dohromady téměř 15 %). Nedařilo se ani firmám podnikajícím v oboru maloobchodu (4,6 %) a pátým odvětvím, kde nejčastěji zanikaly společnosti, byla výstavba bytových a nebytových budov (3,9 %).

 

Nejčastěji končí pražská s. r. o.

U zaniklých firem lze oproti firmám nově založeným vidět opačné pořadí v žebříčku z hlediska právní formy. Svou činnost nejčastěji ukončily společnosti s ručením omezeným (53 %), na druhém místě jsou fyzické osoby (OSVČ) s téměř 29 %. S odstupem pak následují akciové společnosti, fyzické osoby podnikající dle jiných zákonů než živnostenského a zákona o zemědělství a spolky. V roce 2018 zaniklo také 428 družstev, 30 nadačních fondů, 10 společenství vlastníků jednotek a 7 politických stran a hnutí.

Stejně jako u nově vzniklých subjektů patří i u zaniklých přední příčky z geografického pohledu krajům s nejvyššími počty obyvatel. Na čele je opět Praha (téměř 37 %), následuje ji s výrazným odstupem Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Středočeský kraj, který má obyvatel nejvíce, se dostal na čtvrtou příčku, na pátém místě se umístil Ústecký kraj. Nejméně firem, pouze 566, zaniklo v Pardubickém kraji.