Maso na talíři – ano, nebo ne?

Patříte mezi lidi, kteří si jídlo bez masa nedovedou představit? Anebo se naopak snažíte jeho konzumaci omezit a hledat alternativy? Pravdou zůstává, že produkce masa je poměrně náročná na zdroje a zanechává za sebou velkou uhlíkovou stopu. Jak vykročit směrem k udržitelnosti úpravou jídelníčku?

Vliv našeho způsobu života na přírodu a planetu je téma, které ve společnosti už několik let rezonuje. Kritizován je zejména „západní“, konzumní styl, charakteristický zbytečným plýtváním a nadužíváním zdrojů. A palčivým problémem je také samotná produkce potravin. Každá potravina má totiž svou vlastní uhlíkovou stopu, tedy množství emisí, které se vyprodukují při výrobě, zpracování, likvidaci obalů i dopravě. Za jediný rok tak v rámci potravinového řetězce vznikne 13,7 bilionů tun CO2. A na pomyslném čele nelichotivého žebříčku stojí právě maso.

Problematické hovězí

Uhlíková stopa potravin, a tedy i hovězího masa se tvoří už při záboru půdy, nutné k pastvě dobytka a pěstování krmiva. Krávy dále produkují významné množství metanu, který patří mezi nejvýznamnější uhlíkové plyny. A emise vylučují také továrny, kde se maso zpracovává. Nesmíme ale zapomenout na dopravu a skladování masa a emise vzniklé při likvidaci a zpracování odpadů. Výsledek milovníky steaků nepotěší – na 1 kg hovězího připadá 60 kg emisí skleníkových plynů. Pro srovnání – kilogram jablek s sebou nese necelý 1 kg emisí.

Masem to nekončí

Které potraviny kromě hovězího zatěžují naši planetu nejvíc? Druhá příčka patří jehněčímu a skopovému masu s 24 kg emisí a na třetí nalezneme sýr. Vepřové a drůbeží maso si vede lépe než hovězí, ovšem i tak mu patří přední místo v produkci emisí. „Poráží ho jen potraviny náročné na pěstování jako čokoláda a káva a také nechvalně proslulý palmový olej. Obecně můžeme říci, že rostlinné produkty mají 10-50× nižší množství emisí CO2 než živočišné,“ říkáBohuslav Dvořák, specialista na vegetariánské a veganské výrobky z Košík.cz.

Oblíbená sója

Dá se produkce masa nějak nahradit? Většinu lidí napadne v první řadě sója, která si ovšem co do uhlíkové stopy s masem příliš nezadá. Její pěstování s sebou totiž nese velký problém odlesňování a významného záboru půdy. Pravdou ovšem zůstává, že tři čtvrtiny sóji se využívají jako krmivo a pouhá pětina slouží k produkci sójových výrobků, které dobře znají především vegetariáni či vegani.

Rostlinné alternativy

Velkou naději v oblasti snižování uhlíkové stopy a hledání alternativy k masu tak představují rostlinné náhražky. Světoznámá značka Beyond Meat dle svých údajů produkuje až o 90 % méně emisí než produkce klasického hovězího a výroba jednoho burgeru tak za sebou zanechá jen 0,68 kg CO2. Pozadu nezůstávají ani další alternativy masa jako je například Naturli, které deklaruje snížení uhlíkové stopy až o 60 %.

„Tyto produkty obsahují srovnatelné množství bílkovin jako hovězí maso, a celá filozofie značky stojí na udržitelnosti a šetrném přístupu k planetě. Výrobky neobsahují lepek a nabízí plnohodnotnou alternativu ke klasickému hovězímu,“ doplňuje Bohuslav Dvořák, specialista na vegetariánské a veganské výrobky z Košík.cz.

Pokud chceme ulevit planetě a alespoň trochu snížit zátěž, kterou přináší náš životní styl, můžeme začít střídmostí. Není nutné přestat konzumovat maso, ale alespoň trochu ho omezit a zkusit jednu porci nahradit nějakou z dostupných alternativ. Je možné, že objevíte nové zajímavé chutě a kombinace, které si ve vašem jídelníčku vydobydou trvalé místo.