Kvalitní zabezpečení vás nezruinuje: Kolik si připravit a na co nezapomenout

Vložka ve dveřích se zasekává, petlice u sklepa nedrží a visací zámky na zahradě mají také to nejlepší za sebou? Pak přišel nejvyšší čas na jejich výměnu. Nebojte se, kvalitní zabezpečení váš rozpočet nezruinuje – pokud k němu přistoupíte zodpovědně. Na co si dát pozor a kde nešetřit?

Krádeže vloupáním plní policejní statistiky ve velkém. Jen za loňský rok napáchali zloději v bytech, domech a chalupách škody za téměř 300 milionů – o rok dříve to přitom bylo o desetinu méně. Důvod? Hodnota majetku roste, ale spolu s tím zapomínáme na dostatečné zabezpečení.

„Češi už mají poměrně dobré povědomí o tom, jak majetek zabezpečit, stále ale šetří na nesprávných místech. Do kvalitního zabezpečení bychom měli vložit přibližně 5 % ceny vybavení, které má chránit. Realita tomu ale neodpovídá a dle našich zkušeností se v ČR bavíme spíš o desetinách procent,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti TOKOZ.

Začněte u dveří

Kde jinde začít s revizí zabezpečení než u dveří. Ty vchodové (a je jedno, zda jde o přední či zadní vchod) by měla chránit bezpečnostní zámková vložka alespoň v 3., ideálně však ve 4. třídě odolnosti. Ta již odolá několik minut běžným zlodějským metodám a pokusům o překonání. A jak říká pravidlo pěti minut: Pokud se zloděj nedostane rychle dovnitř, je pravděpodobné, že půjde o dům dál. Kvalitními zámkovými vložkami vybavte všechny vchody v domě a nezapomeňte také na spojovací dveře mezi sklepem či garáží a obytnou částí. Právě ty bývají častým slabým místem zabezpečení a zloději je rádi využívají. Důležité je nezapomenout ani na samotné dveře. I ty by totiž měli mít vlastní bezpečnostní certifikaci.

Od brány po zahradu

Pokud se chcete co nejvíce přiblížit rčení Můj dům, můj hrad, nemělo by zabezpečení končit jen s kvalitními vchodovými zámky. Ochrana majetku začíná už u vstupní branky a vrat, která byste měli zamykat a chránit bezpečnostní závorou či petlicí. Zloději tak vytvoříte první překážku ještě předtím, než vůbec pronikne na pozemek. Dobrými visacími zámky vybavte také všechny stavby na zahradě – zahradní kůlnu, domek na nářadí nebo dřevník. Mnoho zlodějů se totiž do domu nakonec nevydá a vezme zavděk zahradním vybavením. „Při výběru petlic a závor je třeba si pohlídat, aby byly určené a certifikované do extrémních podmínek. To nám zaručí, že se zámek nezasekne a nezrezne a bude správně plnit svou funkci i v třeskutých mrazech,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel TOKOZ.

Cennosti patří pod zámek

Zabezpečili jste všechny dveře a objekty na zahradě? Pak přišel čas na ochranu majetku uvnitř domu, tzv. sekundární zabezpečení. Drobnější cennosti včetně např. nářadí či elektroniky můžete ukrýt do bytelné bezpečnostní bedny, větší kusy jako sportovní výbavu, pneumatiky či kola a kočárek je vhodné uzamknout do bezpečnostního systému jako X Safety box. Ten lze uchytit ke stropu, podlaze či stěně a pomocí lanka pak připevnit vše potřebné. Využijete ho třeba v garáži, kde věci často leží bez uzamčení. „U sklepů a garáží bychom neměli zapomenout také na zajištění oken. Využít lze uzamykatelné kličky, závory či rozpěry a dobrou službu prokážou také nalepovací bezpečnostní folie na sklo, které zároveň zabrání ve výhledu zvědavým očím,“ doplňuje Petr Neuvirt ze společnosti TOKOZ.

Pomůže odborník i průvodce zabezpečením

Ztrácíte se v nabídce zabezpečovacích systémů a typech zámků? Vyvarujte se impulzivním nákupům, kde je jediným vodítkem výhodná cena, a vyhněte se i „no name“ výrobkům na tržnicích či zahraničních e-shopech. S vhodným zabezpečením vám poradí specializované obchody nebo klíčaři. Výběr těch autorizovaných najdete třeba na webových stránkách tuzemských výrobců zámků a kování.  Dobrým průvodcem je i nezávislý katalog doporučených výrobků Bezpečná země. Vznikl ve spolupráci Policie ČR, Ministerstva vnitra a Cechu mechanických zámkových systémů a najdete v něm užitečné rady a tipy, jak majetek ochránit.

Tip: Doplňte mechanické zabezpečení i elektronikou v podobě pohybového čidla, spínače světel či alarmu s kamerou. Díky chytrým systémům pro domácnosti tak můžete mít přehled o tom, co se doma děje, kdykoliv a kdekoliv.

ProduktPoužitíOrientační cena
Cylindrická vložka IV. třída odolnostihlavní vchodové dveře2 000 Kč
Cylindrická vložka III. třída odolnosti (2x)zadní vchod + dveře do garáže2 700 Kč
Visací zámek III. třída odolnostikůlna1 000 Kč
X Safety Box III s řetězemvnitřní vybavení (nářadí, kola)4 300 Kč
Bezpečnostní závora II. třída odolnosti (3x)garážová vrata + zahradní domek, brána3 000 Kč
Bezpečnostní foliesklepní okna3 000
Pohybové čidlovchodové dveře1000
Časový spínačinteriér500
   
Celkem 17 500