Kupujete nemovitost? Buďte trpěliví a především připravení

Realitní trh v České republice má za sebou turbulentní rok, a i ten letošní bude pravděpodobně opět plný zvratů. Atraktivní nemovitosti k prodeji z nabídky rychle mizí, proto je dobré se na nákup domu nebo bytu důkladně připravit. Rozhodnutí o hledání vysněného bydlení je přitom jen prvním krokem.

Ideální dům

Jasná představa o budoucím bydlení ulehčí celý proces hledání a výběru nemovitosti. Proto si v klidu sepíšeme, jaké požadavky na dům či byt máme. Důležité je nejednat impulzivně a nesáhnout po první nemovitosti, která nás v nabídce zaujme. Plánujeme s ohledem na dalších pět, deset a patnáct let – budeme bydlet sami, nebo s dětmi, potřebujeme zahradu a sklep, budeme dojíždět do práce, nebo pracovat z domu na samotě mimo civilizaci? Přesné plánování nám ušetří řadu budoucích zklamání z příliš malého bytu, špatné dispozice nebo nedostupného zaměstnání v okolí.

Kdo hledá, najde

Internetových stránek s inzeráty nemovitostí je nepřeberné množství. Při hledání proto můžeme využít agregátory, které prohledají a vypíší nabídky z více realitních webů na jednom místě. Ideálním řešením je nastavit si funkci tzv. hlídacího psa – na základě námi zvolených parametrů pak dostáváme zprávy o přidání nového inzerátu a nemusíme denně proklikávat nabídku. Nabídky nemovitostí lze nalézt i na sociálních sítích nebo prodejních portálech. Využívají je především lidé, kteří preferují prodej nemovitosti bez zapojení třetí strany, tedy realitní kanceláře nebo makléře. Přímý prodejem se v České republice podle údajů portálu Bezrealitky prodá každou hodinu jeden byt či dům.

Starší nemovitosti jsou v kurzu

Ceny nemovitostí neustále rostou, a i proto je vhodné nedívat se jen po novém domě nebo bytu, ale zařadit do hledáčku i starší nemovitosti. Pokud víme, že bychom zvládli rekonstrukci, rázem se nám značně rozšíří nabídka. „Nemovitosti z druhé ruky u nás patří mezi nejvyhledávanější a díky široké nabídce je větší šance, že nalezneme takovou, která nám bude vyhovovat lokalitou, cenou i kvalitou,“ doplňuje Hendrik Meyer, výkonný ředitel Bezrealitky. „Velké množství jich zároveň prodávají sami majitelé, se kterými je možné domluvit se na případných kompromisech.“

U starší nemovitosti samozřejmě věnujeme velkou pozornost jejímu celkovému stavu. Rozhodně se vyplatí ji nechat zhodnotit odborníkem, který přijde i na možné skryté vady a může předejít nečekanému navýšení plánovaného rozpočtu oprav. Nikdy pak neplatíme zálohu na nemovitost nebo jakýkoliv poplatek dříve, než si nemovitost prohlédneme. Pokud na nás majitel nebo prodejce s rezervací a prodejem tlačí, měli bychom o to více zpozornět. Není od věci využít například advokátní úschovu peněz.

Finanční rezerva se vyplatí

Každý nákup nemovitosti s sebou ve výsledku přinese větší finanční výdaje, než jsme původně plánovali. Vyplatí se proto mít dostatečnou finanční rezervu na zálohy, poplatky i hypotéku, a plánovat tak, aby nebyl rozpočet příliš napjatý. Počítáme s tím, že ceny na trhu i úrokové sazby se mění, i s tím, že banka může nemovitost odhadnout jinak, než jsme čekali. Připravit se musíme také na další nečekané investice do již zakoupené nemovitosti.

Administrativní smršť

Ať už kupujeme byt či dům, určité míře „papírování“ se nevyhneme. Proto je vhodné zjistit si včas všechny náležitosti, které se k prodeji váží, a vyhnout se nedorozuměním a sankcím. Nebojíme se využít právních služeb při sestavení kupní smlouvy – některé portály nabízejí celé balíčky právních služeb od rezervační přes kupní smlouvu až po vklad do katastru. Nesmíme zapomenout ani na stávající nemovitost, ve které žijeme, a včas zařídit výpověď z pronájmu nebo její prodej.

Jděte prodeji naproti

Máte smartphone? Pak není nic jednoduššího, než si nainstalovat některou z realitních aplikací. Například Bezrealitky pak umožňují komunikovat s majiteli prostřednictvím jednoduchého chatu. Zároveň vám zobrazí všechny dostupné nemovitosti v lokalitě, kde se právě nacházíte. Hledáním vhodných nemovitostí tak můžete strávit třeba cestu do práce a reagovat hned, jak vás nějaká z nich osloví. Pokud si navíc vyplníte svůj profil a sdělíte něco málo o sobě, můžete získat sympatie majitele, který vám dá přednost před ostatními. Přece jen společné zájmy spojují.

 —

O Bezrealitky:

Bezrealitky jsou největší službou nabízející možnost přímého prodeje nebo pronájmu nemovitosti a zároveň jsou jedním z nejnavštěvovanějších českých realitních webů. Měsíčně portál navštíví více než půl milionu zájemců o bydlení a každý měsíc se jeho prostřednictvím prodá zhruba 800 a pronajme kolem 3000 nemovitostí. Lidem portál na provizích, které by jinak museli zaplatit realitním kancelářím, ušetřil za první polovinu roku 2018 přes miliardu korun.

Hendrik_Meyer