Nepořádek v obci a černé skládky: Komu a jak je hlásit

Silný vítr nebo přímo orkán, ale i zvířata, vandalové a nepořádní spoluobčané. Ti všichni jsou častým důvodem nepořádku okolo kontejnerů na tříděný odpad nebo odpadkových košů na veřejných prostranstvích. Samostatnou kapitolou jsou pak černé skládky, jimiž se někteří lidé i firmy snaží vyhnout platbě za odpad a jeho odvozu do sběrného dvora. Mnoho z nás se ale nechce smířit s pohledy na znečištěný a neúhledný prostor v obci. Kam a jakým způsobem můžete podobná místa hlásit?

Komu hlásit nepořádek v obci

Zodpovědnost za veřejné odpadkové koše a kontejnery na recyklovaný odpad mají většinou technické služby nebo soukromé firmy, které si jednotlivé obce na svoz odpadu najímají. Ty však mají pevně stanovený harmonogram, podle kterého jednotlivá místa objíždí a nádoby na odpad vyprazdňují. Proto je nejlepší se obrátit přímo na obec nebo městskou část, které mohou vyslat úklidovou četu, aby se o nepořádek postarala. V případě nebezpečného nebo zapáchajícího odpadu ale hraje svoji roli čas. Po úředních hodinách se na úřad nedovoláte a na odpověď na e-mail můžete, hlavně ve větších městech, čekat i několik dní. Elegantním řešením tak může být nahlášení podnětu přes mobilní aplikaci Mobilní Rozhlas. Stačí inkriminované místo vyfotit a poslat takzvanou fotohlášku do aplikace, která zaznamená i polohu místa. Operátor pak předá podnět k řešení kompetentnímu člověku v dané obci. Že se tento systém osvědčil, potvrzuje i jeho zakladatel Ondřej Švrček:

„Špatné zacházení s odpady, jako jsou černé skládky, ale i drobnější nepořádek, patří mezi nejčastější podněty hlášené přes Mobilní Rozhlas. Navíc při situacích, jako byly nedávné orkány, nejsou obce z vlastních zdrojů schopné monitorovat všechny události. Zapojení občanů a rychlejší sběr informací jsou pro ně v tomto ohledu nedocenitelné.“

Jak na černé skládky

Černé skládky vznikají většinou tak, že se snaží jednotlivci nebo firmy zbavit objemnějších věcí, které se nevejdou nebo nepatří do popelnic. Jde například o starý nábytek, elektrospotřebiče, pneumatiky nebo suť ze stavby. V horším případě se jedná o nebezpečný odpad. I tady pomohou fotohlášky z aplikace Mobilní Rozhlas. Jejich nespornou výhodou je určení polohy místa, kde fotografie vznikla, protože černé skládky se často nachází na odlehlých místech na kraji obcí nebo lesů. Samotné nahlášení skládky by mělo směřovat opět na obec, v jejímž katastru se skládka nachází: „Černé skládky spadají do kompetence obecních úřadů, které mohou viníkovi uložit pokutu až 50 000 Kč. Další instancí je pak inspekce životního prostředí, která může také uložit pokutu, a to až do výše 1 milionu korun. Ta se ale většinou zabývá opravdu velkými nebo nebezpečnými skládkami, a proto doporučujeme se vždy nejdřív obrátit na obec, která dokáže nejlépe vyhodnotit, kdo by měl zahájit správní řízení,“ doplňuje Švrček.

Přínosem hlášení černých skládek z Mobilní Rozhlasu je i jejich ukládání do databáze ZmapujTo, ze které pak dobrovolníci vybírají místa, která uklidí v rámci projektu Ukliďme Česko.

     mr_vyreseny_podnet mr_vyreseny_podnet_1mr_vyreseny_podnet_2  mr_app_1 mr_app_fotohláška mobilni-rozhlas-app