Každý den je ukradeno 11 kol. Co dělat, aby mezi nimi nebylo i to vaše?

Češi jsou nadšení cyklisté a v každé domácnosti určitě najdeme minimálně jedno jízdní kolo. Ať už u vás jezdí celá rodina nebo jen jeden vášnivý biker, o kolo nechce přijít nikdo. Jak zajistit, aby od vás zloději odešli s prázdnou, a jak ochránit kola během cyklovýletů?

Ačkoliv již skončil extrémní boom cyklistiky, který jsme zažili během pandemie, je jízda na kola stále jeden z nejoblíbenějších způsobů trávení volného času. A velký počet kol samozřejmě vede i k jejich častým krádežím – jen v loňském roce bylo každý den odcizeno průměrně 11 kol a zloději celkem způsobili škodu přesahující 126 milionů. Kola se přitom kradou jak venku, tak z uzavřených prostor.

„Reálně budou čísla z krádeží kol ještě vyšší, protože ne všechna zcizená kola majitelé nahlásí. Často po nich zkouší pátrat na vlastní pěst v bazarech a zastavárnách nebo nad krádeží mávnou rukou – i vzhledem k nízké objasněnosti, která se u kol odcizených z vnitřních prostor pohybuje jen mírně nad dvaceti procenty,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Kolo patří do sklepa nebo garáže

Majitelé rodinných domů často hřeší na falešný pocit bezpečí a kola tak nechávají opřená volně pod terasou za domem nebo je schovají do špatně zabezpečeného zahradního domku. Zloději pak nemají s odcizením vůbec žádnou práci.

Pokud nechcete o kolo přijít, vždy ho zamykejte ho sklepa, garáže nebo jiných uzamykatelných prostor. Dveře by měla chránit zámková vložka v alespoň třetí třídě odolnosti nebo visací zámek s bezpečnostní petlicí či závorou.

Pozor na společné prostory

Žijete v bytovém domě? Pak musíte být v zamykání obzvlášť důslední. Pokud nemáte možnost umístit kolo přímo do bytu, je jediným řešením kóje. Ti šťastnější ji mají poblíž bytu, ostatní musí do sklepa nebo suterénu. A tady se ukazuje úskalí společných prostor, kde musíte počítat se zvýšeným pohybem neznámých osob i s tím, že ne každý soused je v zamykání důsledný. Vlastní kóji zajistěte kvalitní závorou či petlicí, u kočárkárny či kolárny opravdu dobře zvažte, zda nemůžete umístit kolo raději jinam, případně vsaďte na sekundární zabezpečení.

Využijte lanka i řetězy

V domě a bytě vám sekundární zabezpečení pomůže ochránit i ten majetek, který máte ukrytý za zamčenými dveřmi. Jde vlastně o další úroveň zabezpečení, kterou zloděj musí překonat. Jízdní kola můžete připevnit k některému z bezpečnostních systémů typu X Safety box, které se dají navařit k podlaze, stropu, zdi či dveřím. Kolo pak pomocí ocelového lanka nebo řetězu uzamknete a zloději výrazně ztížíte práci. Systém navíc využijete i k ochraně dalšího sportovního vybavení, pneumatik nebo třeba zahradní techniky.

Na výletě buďte důslední

Vyrážíte na cyklovýlet? Pak kolo nenechávejte nikdy neuzamčené a bez dozoru, a to ani na pár minut. Povinnou výbavou by kromě helmy a sady na opravu duší měl být i kvalitní zámek. Vyzkoušejte kódový zámek s lankem, který je velmi skladný a lehký, nebo sáhněte po bytelnějším moto zámku. Je sice objemnější, ale pro zloděje bude představovat těžko překonatelnou překážku. „I na kolo můžeme využít zámek s alarmem, který při manipulaci s kolem začne vydávat velmi výrazný zvuk o hlasitosti 110 dB a zloděje velmi pravděpodobně odradí,“ doporučuje Petr Neuvirt.

Pozor v online prostoru

Obzvlášť zapálení cyklisti by si měli dávat pozor na to, jak moc se svými jednostopými poklady chlubí na sítích. Tu nějaká ta fotka z výletu, tu zase ze sestavování super nového kola, a zloděj už má jasno, kam zamířit na další vloupání. Myslete na to, že každá fotografie žije svým online životem a může se dostat i mimo původně zamýšlený okruh lidí. Není nutné hned opouštět všechny zájmové skupiny, ale spíše dobře zvažte, co vše o sobě a svém kole chcete prozrazovat. Obzvlášť kola za desítky tisíc stavěná na míru se zloději hůř prodají vcelku, a po rozložení už se s nimi rozhodně nesetkáte.

Tip: Abyste zvýšili šanci nalezení ukradeného kola, můžete ho vybavit mikročipem nebo GPS trackerem, který je schovaný uvnitř a zloděj si ho tak nevšimne.

Tipy:

Uzamykatelný mechanismus Tokoz X Safety Box III

https://eshop.tokoz.cz/x-safety-box-iii/447-uzamykatelny-mechanismus-x-safety-box-iii-8590714511036.html

Vysoce odolný bezpečnostní mechanismus, který se hodí do garáží nebo skladových a sklepních prostor. Lze ho navrtat do zdi, podlahy či navařit na kovové povrchy.

Kódový lankový zámek TOKOZ

https://eshop.tokoz.cz/moto-zamky/328-kodovy-lankovy-zamek-8590714294571.html

Kvalitní ocelové lanko doplňuje plastový obal, díky kterému se kolo nepoškrábe. Numerické kódování je osvětleno LED světlem.

Kotoučový zámek s alarmem

https://eshop.tokoz.cz/moto-zamky/326-kotoucovy-zamek-s-alarmem-8590714294533.html

Zámek na motorky i kola, který se umisťuje na kotoučovou brzdu. Je vybaven pohybovým čidlem a alarmem o hlasitosti 110 db.