Jízdních kol je letos nedostatek: Chraňte to své před krádeží

Letošní cyklistická sezona je opět trochu jiná než obvykle. Doléhají na ni epidemiologická opatření, která se ovšem neprojevují jen nejrůznějšími omezeními. Pandemie se totiž velmi nepříznivě odrazila i v dostupnosti jízdních kol, ze kterých se stalo téměř podpultové zboží – a také lákadlo pro zloděje.

V loňském roce bylo v České republice v průměru ukradeno každý den 14 jízdních kol a zloději při tom napáchali škodu téměř 135 milionů. Za letošní rok budou účty pravděpodobně ještě vyšší, protože kola všeho druhu se stala vlivem nedostatečné nabídky žádaným zbožím. S jarním sluníčkem tak nastal čas oprášit nejen kolo, ale také jeho zabezpečení.

Neparkujte na zahradě

Řeč není o parkování vozidel, ale o lehkomyslném odložení kola pod přístřeškem na zahradě, ledabylém opření o kůlnu či postavení před garáž. Zlodějům tím dáváte vítanou možnost si kolo nejdřív zdálky obhlédnout a pak ho během chvilky bez problémů odcizit. Nespoléhejte nikdy na to, že na váš pozemek se nikdo neodváží. „Pokud někdo skladuje kola například ve sklepě nebo v garáži, je vhodné sáhnout po bezpečnostním mechanismu X Safety box, ke kterému lze pomocí ocelového lanka či řetězu připevnit větší předměty jako kola, motorky nebo třeba dětské kočárky. Běžný zloděj se přes tento typ zabezpečení nedostane, případně ho odradí i od samotného pokusu o krádež,“ dodává Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz. Místnost a objekt, ve kterém kola parkujete, pak nezapomeňte důkladně uzamknout visacím zámkem s bezpečnostní petlicí nebo závorou.

Pozor na společné prostory

Bydlíte v bytě? Pak pravděpodobně mnoho možností na úschovu kola nemáte – a poněkud nepraktickou variantu s kolem na balkoně si mohou dovolit jen obyvatelé vyšších pater. Pokud jste nuceni využívat sklepní prostory, kolárnu či kočárkárnu, vždy si ověřte zabezpečení všech přístupových dveří. Samozřejmostí by měl být zámek s bezpečnostní vložkou, na sklepních kójích pak kvalitní visací, který odolá pokusům o vyražení či vypáčení. Kolo uvnitř sekundárně zabezpečte zámkem na kola, případně na motorky, který bývá ještě bytelnější.

Jak zabezpečit kolo na cestách a výletech?

Až vás jarní sluníčko vytáhne na cyklovýlet, zabalte si krom tekutin i dobrý zámek. Jestliže má vaše kolo kotoučové brzdy, vyzkoušejte zámek na ně speciálně určený. Můžete sáhnout i po modelu s alarmem, který reaguje na pohyb a zloděje potrápí 110 decibely. Kotoučové brzdy mývají ovšem různé rozměry otvorů, která vždy nejsou kompatibilní s těmito zámky. Proto je potřeba si s prodejcem zámku nebo výrobcem dopředu ověřit, že je tento zámek vhodný právě pro vaše kolo. Dobrou službu prokáže i klasický lankový zámek s kódem, který se bude hodit při nečekaných zastávkách. Nezapomeňte však kolo zamknout k pevnému objektu, abyste po návratu z posezeni na zahrádce nebo prohlídky zámku nebyli nemile překvapeni. Na kole také nikdy nenechávejte snadno zcizitelnou výbavu včetně helmy, držáků, tašek a batohů. Mnohým zlodějům totiž i tyto drobnosti jako kořist postačí.

Na sítích opatrně

Udělali jste si radost nákupem nejnovějšího modelu kola vaší oblíbené značky? Nedrážděte zbytečně zloděje, pro které jsou sociální sítě oblíbeným lovištěm a semeništěm tipů. Vzhledem k tomu, že objasnit se podaří jen každou pátou nahlášenou krádež kola, je lepší nepokoušet štěstí a fotky sdílet jen s nejbližší rodinou a přáteli. Pokud už se rozhodnete pro širší okruh, nefoťte, kde kolo uschováváte nebo kdy vyrážíte pryč – radost z nového kola vám vydrží mnohem déle.

Tipy:

Kódový lankový zámek TOKOZ

https://eshop.tokoz.cz/Kodovy-lankovy-zamek-_d169465758_11047.aspx

Kvalitní ocelové lanko doplňuje plastový obal, díky kterému se kolo nepoškrábe. Numerické kódování je osvětleno LED světlem.

Kotoučový zámek s alarmem

https://eshop.tokoz.cz/Kotoucovy-zamek-s-alarmem-_d145900791_11047.aspx

Zámek na motorky i kola, který se umisťuje na kotoučovou brzdu. Je vybaven pohybovým čidlem a alarmem o hlasitosti 110 db a vybírat můžete z několik barev. 

Uzamykatelný mechanismus Tokoz X Safety Box I

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-I-s-vlozkou-PRO-a1ks-KR-_d43089906_11047.aspx

Vysoce odolný bezpečnostní mechanismus, který se hodí do garáží nebo skladových a sklepních prostor. Lze ho zašroubovat do dveří či navařit na kovové povrchy.

Zde bych doplnil X Safety BOX III

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení volně stojících objektů pomocí řetězu nebo ocelového lanka. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.