Jiná stavba, jiný klíč aneb zabezpečovací minimum

Dům, byt, chalupa nebo garáž. Každá stavba má svá specifika, která musíme brát v potaz i při volbě zabezpečení. A protože opravdu univerzální zámek neexistuje, je dobré se v nabídce alespoň trochu zorientovat. Po jakém zámku sáhnout, když chceme ochránit panelákový byt, a jaký využijeme spíš v rodinném domě?

Můj dům, můj hrad

Majitelé rodinných domů mají se zabezpečením většinou nejvíc práce, protože veškerá odpovědnost leží na jejich bedrech, a navíc zloději mohou volit z více přístupových cest. Zabezpečit je proto třeba nejen vstupní dveře, ale i veškeré boční vchody, dveře z garáží či sklepů. Základem takového zabezpečení je cylindrická vložka s bezpečnostní certifikací nejlépe ve 3. či 4.třídě odolnosti a platné certifikace EN 1303, která už umí zloděje na několik minut zdržet nebo od loupeže odradit. „Kvalitní vložka patří na všechny dveře, které vedou do domu, a je jedno, zda jsou vchodové nebo spojují obytnou část s dílnou. Zloději si ke vstupu do domu vždy vyberou nejméně chráněnou cestu, a proto se nevyplácí dát dobrý zámek jen na jeden vchod,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Zapomenout nesmíme ani na vrata a bránu, které pro zloděje tvoří první překážku. Aby nebyla jen pomyslná, uzamkneme je na bytelnou petlici nebo závoru doplněnou visacím zámkem. Ideálně takovým, který zvládne rozmary počasí a nezrezne po prvním dešti.

Od dveří a vrat se můžeme posunout směrem k oknům. Ta bývají tradičním slabým místem, protože řada lidí má tendence nechávat trvale ventilaci. I drobná škvíra však zloději stačí k tomu, aby za pár vteřin okno otevřel. Obrana je jediná – důsledné zavírání oken, uzamykatelné kličky na balkonové dveře a kde je to možné, instalace bezpečnostních folií.

Zabezpečovací minimum pro rodinný dům: cylindrická vložka, visací zámek, petlice/závora, bezpečnostní kličky a folie na okna

Bytové dilema

Obyvatelé bytů se v oblasti zabezpečení musí v mnoha směrech spolehnout i na okolí, majitele nemovitosti či správce. Ovlivnit zabezpečení společných prostor totiž bývá nadlidský úkol, obzvlášť v případě, kdy je třeba jednat v rámci SVJ. Vhodně zabezpečit tak můžeme alespoň vchodové dveře do bytu, na které opět patří odpovídající certifikovaná bezpečnostní vložka.

Náleží k bytu i sklep nebo sklepní kóje? Pokud ano, měla by být uzamčena buď kvalitním zámkem nebo kombinací visacího zámku s petlicí. Čas od času je vhodné vstup do sklepa zkontrolovat, pozornost si zaslouží především klasické dveře z latí, které může zloděj snadno vylomit. Věci uložené ve sklepě můžeme zabezpečit i samostatně pomocí uzamykatelného systému typu X Safety box, který je vybaven lankem či řetězem a zloděj ho jednoduše nepřekoná.

Zabezpečovací minimum pro byt se sklepem: cylindrická vložka, petlice, uzamykatelný systém

Chaty a chalupy

Mezi nejoblíbenější cíle zlodějů patří víkendové chaty a chalupy. A jedním z důvodů je zcela nedostačující zabezpečení, na kterém majitelé šetří. „I na chalupu patří dobrý zámek – chrání nejen před loupeží, ale zabrání také vstupu různých individuí hledajících jídlo a bezplatný nocleh, kteří mohou vybavení chalupy zničit,“ upozorňuje na specifika rekreačních objektů Petr Neuvirt z Tokozu.

Při zabezpečení chalupy bychom proto měli aplikovat stejná pravidla jako u rodinného domu, tedy ochránit všechny přístupové cesty do objektu. Ale pozor – ani ten nejkvalitnější zámek nám nepomůže, když bude nasazený na staré, polorozpadlé a netěsnící dveře. To samé platí i pro uzamykání kůlen, dřevníků nebo zahradních domků. Vždy je třeba nejprve zkontrolovat pevnost dveří či prken, a až poté instalovat petlice, závory a další bezpečnostní prvky.

Pokud víme, že v nejbližší době se chalupa lepších dveří nedočká, můžeme alespoň odvézt cennější věci pryč, aby zloděje nelákaly. Drobnější elektroniku a ostatní vybavení je vhodné uzamknout do bezpečnostní bedny a sezonní výbavu a větší věci připevnit X Safety box mechanismem.

Zabezpečovací minimum pro chalupu: cylindrická vložka, visací zámek, petlice, bezpečnostní mechanismus

Tipy:

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus, který lze připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

https://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Petlice Tokoz P 110

Petlice z ocelového plechu s čepy zajištěnými proti vyražení. Odolá pokusům o vytržení a zvládne i náročné klimatické podmínky.

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-P-100-350-a-1-ks-S-_d2261779_11047.aspx

Cylindrická vložka TOKOZ Pro 300

http://eshop.tokoz.cz/Cylindricka-vlozka-TOKOZ-PRO-300-_d157252444_11047.aspx

Vložka Tokoz Pro 300 je certifikovaná ve 3. bezpečnostní třídě a odolá planžetování, bumpingu i odvrtání. Funguje i v extrémních klimatických podmínkách.

Uzamykatelná bezpečnostní závora UZ 240

Bezpečnostní závora certifikovaná v II. třídě odolnosti. Prodloužená ramena zvyšují pevnost uchycení závory. Odolná proti bumpingu a vyhmatání, zvládne i náročné klimatické podmínky.

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-240-PRO-a1ks-K-prodl-ram-_d798765551_11047.aspx