Jeden klíč vládne všemu: Sjednoťte si zámky doma i na chalupě

Vyznat se ve změti klíčů, kterou často nosíme v tašce či kabelce, není jednoduché. Jiný klíč od branky, vchodu do domu, dveří na chalupu nebo do sklepa… Každý z nás také někdy zažil horké chvilky, když se takový svazek klíčů ztratí. Pokud máte doma neposedného potomka, kvůli kterému už jste několikrát, měli byste vyzkoušet systém hlavního a generálního klíče. Ušetří vám spoustu času i nervů, a navíc zredukuje počet potřebných klíčů.

Jak funguje hlavní a generální klíč

Systém hlavního a generálního klíče pracuje na principu přístupových práv, a i když slouží primárně pro větší objekty a firmy, ocení ho i vlastníci rodinných domů, chat a chalup. Můžete díky němu rozhodnout a přidělit oprávnění ke vstupu do jednotlivých místností nebo dveří a mít kontrolu nad tím, kdo má doma kam přístup. Hlavní klíč odemkne všechny „podřazené“ klíče, ty jsou zase „naprogramované“ tak, aby odemkly jen příslušný zámek. Generální klíč k tomu zvládne odemknout všechny zámky v objektu. Dohromady tvoří kombinaci zabezpečení, s pomocí kterého můžete dát sbohem objemným a nepřehledným svazkům klíčů a spát zase o něco klidněji, i když je vaše dítě chronický „průzkumník“.

Domov pod kontrolou

Systém hlavního klíče oceníte mimo jiné v případě, kdy chcete určité místnosti v domě uzamknout a nenechat z bezpečnostních důvodů volně přístupné menším dětem, zapomětlivým prarodičům nebo někomu jinému. Týkat se to může třeba půdy, sklepa, dveří do garáže nebo vstupu na balkon a terasu. Dítě nebo zvolená osoba dostane svůj klíč, který má přístupová práva jen k vybraným dveřím v domě, a nedostane se s ním nikam, kam to nepovolíte. Generální klíč se zase hodí mít po ruce pro případy pohotovosti, kdy je třeba rychle jednat – umí otevřít veškeré zámky, které pod něj schováte a v případě požáru nebo zabouchnutých dveří se vám bude víc než hodit.

Klíč jako pojistka

Sjednocení zámků oceníte i na chatě nebo chalupě, kde staré letité zámky už mnohdy dávno neplní svou funkci. Díky systému hlavního klíče můžete na jeden uzávěr zkombinovat třeba visací zámek od kůlny, petlici na vratech i cylindrickou vložku na dveřích – přesně podle vašich potřeb a navíc s lepším zabezpečením. „Do systému hlavního a generálního klíče se využívají cylindrické vložky ve 3. nebo 4. třídě bezpečnosti, které splňují veškeré potřebné normy a odolají i hrubému násilí. S konkrétním nastavením systému pak pomůže firma, která zabezpečení dodá a nainstaluje podle konkrétních požadavků,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. Infarktové situace, kdy po příjezdu na chatu zjistíte, že klíče leží doma, jsou tak s hlavním klíčem minulostí. Klíčem, kterým před odjezdem na chalupu zamknete dům, můžete totiž snadno otevřít dveře na chatě a nestane se vám, že byste se museli vracet desítky až stovky kilometrů zpět.

komplexni_zabezpeceni_tokoz tokoz_pro_400_s olivou zlodej