Jak si vybrat notebook, když… rádi posloucháte hudbu

Pokud máte rádi muziku, pravděpodobně jste vždy měli na stole vedle monitoru dva reproduktory, někdy doplněné větší „dunící“ bednou u nohou. S nástupem notebooků řada z nás reproduktory ze stolů odstranila, protože každý přenosný počítač je má standardně vestavěné. Je však třeba podotknout, že se tímto krokem obvykle snížila kvalita reprodukce. Přesto zůstává faktem, že některé notebooky přehrávají hudbu výborně a jiné žalostně. V čem tkví rozdíl?

Obecně platí, že pokud mají reproduktory dobře hrát (a to platí především o basových tónech), musí být dostatečně velké. Skříně, do kterých jsou vestavěny, by měly být z akusticky vhodného materiálu (ideální je dřevo) a mít velký objem. Alternativně může basy obstarat samostatný „dunící“ reproduktor zvaný subwoofer. Druhým hlediskem je kvalita vlastních reproduktorů. Špičkový výrobce dokáže z malých „repráčků“ vykouzlit mnohem lepší zvuk, než jste zvyklí u průměrných beden.

Notebooky pochopitelně neumožňují výrobcům vestavět do tenkého šasi velké reproduktory. Proto přichází v úvahu druhý aspekt – kvalita. Malé notebooky určené pro firemní použití nenabídnou tak dobrý zvuk jako velké přenosné herní laptopy. Pokud chcete poslouchat z notebooku muziku ve vysoké kvalitě, věnujte při jeho výběru pozornost značce vestavěných reproduktorů. Jestliže vedle mřížky reproduktorů není uvedena značka, jedná se o „standardní“ zvukovou kvalitu. Naopak loga jako Onkyo nebo harman/kardon slibují mnohem lepší zvukové zážitky. Posledně jmenovaný výrobce dodává například své reproduktory do nejvyšších řad notebooků Toshiba a jejich zvuk vás velmi příjemně překvapí, ať už jde o dosažitelnou hlasitost, čistotu tónů v celém rozsahu zvuku, nebo prostorové podání. Filmy, hudba či prezentace s využitím hudebního doprovodu dostanou rázem jiný rozměr. Rozdíl zkrátka poznáte okamžitě.

[Best_Wordpress_Gallery id=“82″ gal_title=“Toshiba notebook pro muziku“]