Jak si poradit se zamrzlým zámkem

Mrazivá rána sice umí hezky navodit zimní atmosféru, ovšem jen do té doby, než zjistíme, že nám zamrzl zámek u dveří auta nebo u vrat. Jak si poradit v infarktových situacích, kdy čas běží neúměrně rychle a vy potřebujete rozvézt děti do škol a odjet do práce?

Rozmrazujte opatrně

Zamrzlý zámek rozmrazujte velmi opatrně. Pro ty, kdo mají po ruce prodlužovací kabel a přístup do domu, je dobrým řešením pozvolné rozmrazení za pomoci fénu. Pamatujte, že každý teplotní šok mechanismu škodí a neprospějí mu ani agresivní chemikálie. Vyplatí se mít po ruce speciální maziva – například Tokoz 3 v 1 funguje na bázi ethanolové směsi s polárními a glycerinovými aditivy a zámku neuškodí.

Nepodceňujte celoroční údržbu

Zamrznutí zámku nejlépe předejte poctivou celoroční údržbou. Nemusíte zámky promazávat každý týden, zkuste ale párkrát do roka všechny zámky doma, na zahradě i na chalupě zkontrolovat a vyčistit. Používejte mazadla, která jsou přímo určená na péči o zámky – klasická olejová se totiž snadno spojí s nečistotami v zámku a zanesou ho ještě víc.

Narazili jste při údržbě na zámek, který se o přes veškerou péči zasekává? V takovém případě je jediným řešením výměna, která vám ve výsledku ušetří nervy při zápolení s nefunkčním mechanismem.

Vybírejte vhodný typ zámku

Na trhu je k dispozici nepřeberné množství zámků, drtivá většina z nich přitom funguje na principu pružinových stavítek. Tento mechanismus má však tendenci se v náročnějších podmínkách tendenci zasekávat, protože se v něm snáz usazují nečistoty a vlhkost. Řešením vedle kvalitního maziva můžou být i zámky a cylindrické vložky s vnitřními stavítky bez pružinek. „Tyto vložky jsou vyvíjené tak, aby zvládly výkyvy počasí, a to jak letní horka, tak vlhkost, mráz a prudké výkyvy teplot. Navíc jsou oproti klasickým pružinovým bezpečnější a se správnou péčí nám i déle vydrží,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Co rozhodně nedělat

Nerozmrazujte horkou vodou. Teplotní šok může poškodit jak přilehlé sklo, tak samotný zámek.

Nepoužívejte agresivní chemikálie. Pozor na rozmrazovací spreje, které nejsou určené na zámky.

Nepoužívejte hrubou sílu. Všichni máme v napjaté situaci tendenci vyřešit problém škubáním za kliku nebo lomcováním s dveřmi, tudy ale cesta nevede.

Nenahřívejte klíč. Některé mají i nekovové části, které můžete roztavit nebo se při tom popálit.

Tip: Mazivo 3 v 1

Mazivo 3 v 1 umí zámek namazat, vyčistit i rozmrazit. Funguje na bázi ethanolové směsi s polárními a glycerinovými aditivy a lze ho použít do teploty až -30°. Aplikace je jednoduchá, roztok jednoduše nastříkáte do otvoru zámku a necháte působit účinnou látku. Během několika vteřin tak snadno zámek odmrazíte nebo ho preventivně ošetříte. 

Mazivo Tokoz 3 v 1 je k dostání na e-shopu Tokoz.cz za 130 Kč.