Jak si bez výčitek užít vánoční cukroví

Není žádným tajemstvím, že vánoční cukroví je plné bílé mouky, cukru a často také nepříliš kvalitních tuků. Bílá mouka nemá téměř žádnou výživovou hodnotu a tělu nedodá potřebné látky, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina. Cukr se při konzumaci „ve velkém“ přeměňuje v těle na tuk a způsobuje nepopulární kila navíc. Pokud se přidá sladká poleva, tak ujídáním cukroví naskakují kalorie závratnou rychlostí.

I cukroví se dá připravit, jako mnoho dalších jídel, ve zdravější formě. A není potřeba se oblíbených druhů vzdávat. Stačí nahradit část cukru medem nebo přírodním sirupem. Výživová poradkyně Košík.cz Veronika Hanzlíková říká: „Med na rozdíl od bílého cukru obsahuje stopová množství některých vitamínů skupiny B, vitamínu C a minerálních látek jako je vápník, hořčík, sodík, fosfor, draslík a železo. Navíc má med lehce vyšší sladivost, takže ho do cukroví můžete použít pouze 4 díly oproti 5 dílům cukru.“

Můžete vyzkoušet pár triků, jak cukroví připravit ve zdravější podobě. Třeba místo bílé mouky zkuste využít mouku špaldovou, která je lehce stravitelná. Pokud máte vy nebo někdo v rodině bezlepkovou dietu, tak můžete zkusit péct například z kukuřičné nebo rýžové mouky. Tuk se dá v mnoha receptech nahradit kvalitním olivovým olejem nebo jemně mletými ořechy. „Ořechy i olej dodají zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, omega-3 a omega-9, a vitamín E,“ doplňuje Veronika Hanzlíková.

Zdravá by měla být i poleva

Nejzábavnější fází přípravy vánočního cukroví bývá slepování a nanášení polevy – a tvoření konečné podoby většiny druhů. Když už se vám podařilo odlehčit samotné těsto, byla by škoda nezkusit zdravější postup i v posledním kroku. Přísun cukru se dá jednoduše omezit výběrem kvalitní marmelády – vybírejte ty, které mají co nejvyšší obsah ovoce. Čokoládovou polevu si připravte sami z poctivé hořké čokolády nebo kakaa.

Jak na alergii na ořechy?

Ořechy jsou neodmyslitelným základem mnoha vánočních receptů a cukroví a alergie na ně tak může zamotat hlavu nejedné hospodyňce. Mezi ořechy, a tudíž zdroje alergenů, patří nejen lískové, vlašské či kešu ořechy, ale také pistácie, mandle, makadamové nebo para ořechy. Problémy alergikům však často způsobují i jedlé kaštany a luštěniny v podobě plodů podzemnice olejné – arašídy. Zajímavostí je, že většině alergiků neškodí kokos nebo piniové oříšky – semínka z borovice pinie, ale to je potřeba zkonzultovat s alergologem..

Čím se dají ořechy nahradit?

Ovesnými vločkami – opražte ovesné vločky a použijte je při pečení namísto ořechů.

Pohankovou moukou – při pečení cukroví můžete vyzkoušet použít tuto bezlepkovou mouku, má více oříškovou chuť.

Pohankovou lámankou – pokud máte rádi chroupání, můžete si do müsli či do jogurtů nasypat trochu lámanky. Má oříškovou příchuť a když není tepelně zpracovaná, skutečně se chroupe jako oříšky.

Jak získat prospěšné látky z ořechů v jiných potravinách

Ořechy jsou ceněné pro svůj obsah kvalitních tuků, především zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, některých aminokyselin a minerálních látek. Obsahují také v tuku rozpustný vitamín E.

Kromě ořechů můžete vyzkoušet lněná, konopná, dýňová nebo sezamová semínka a jejich oleje. Do svého jídelníčku zařaďte za studena lisované oleje, jako je olivový olej nebo olej z pšeničných klíčků. Rostlinné aminokyseliny zase získáte v podobě bílkovin z luštěnin. Velkou úlohu ve stravě alergiků by také měla hrát konzumace ryb, případně rybího tuku kvůli obsahu prospěšných omega-3 mastných kyselin. Ryby a rybí tuk by však měl zařadit do svého jídelníčku pravidelně každý, alergik i nealergik.

Tip na závěr: Sladkosti můžeme „vyběhat“Tušíte, kolik kalorií do sebe vánočním cukrovím dostanete, a co je potřeba udělat, abyste svému tělu mlsání nějak vykompenzovali?

·         Malý talířek se 100 g lineckého cukroví znamená dávku přibližně 500 kcal. Spálit je můžete například hodinou tenisu nebo padesáti minutami středně intenzivní jízdy na kole.

·         Jeden perníček s cukrovou polevou si žádá 8 minut intenzivní jízdy na kole nebo čtvrthodinu aerobiku.

·         Kalorie z jedné rumové kuličky spálíte po 10 minutách běžkování.

 

 

Pohanku loupanou –  lámanku Bio Bonitas 400 g si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 60,90 Kč.

Hladkou pohankovou mouku Bio Harmonie 500 g si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 63,90 Kč.

Špaldovou mouku Bio Harmonie 1 kg – různé druhy si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu od 54,90 Kč.

Probio BIOHARMONIE Špaldová mouka celozrnná jemně mletá 1kg Probio BIOHARMONIE Špaldová mouka chlebová 1kg Probio BIOHARMONIE Špaldová mouka polohrubá 1kg pohanka lámanka pohanková mouka