Jak se vypořádat se zamrzlým zámkem

Asi každý z nás někdy zažil „horké“ chvilky se zamrzlým zámkem. Ať už se nemůžeme dostat do auta, do domu nebo třeba na chalupu, vždy se jedná o nepříjemný zážitek, který nás stojí mnoho času a často i peněz. V souvislosti se zamrzlým zámkem existuje mnoho doporučení, jak postupovat. Ne všechna se ale vyplatí zkoušet, a některá mohou být pro váš zámek až likvidační. Co tedy dělat, když zámek zamrzne, a jak takovým situacím předcházet?

Nahřívání

Jedna z nejčastějších rad doporučuje nahřát klíč a poté ho postupně dostat do zámku. Toto řešení však není vhodné, protože vlivem tepla narušujete strukturu klíče, což vede k jeho poškození nebo dokonce zlomení. Stejně tak se nevyplácí lít na zámek přímo horkou vodu. Pokud jsou teploty nízké, voda v zámku navíc velmi rychle opět zamrzne. Jako jeden z šetrnějších způsobů se jeví pozvolné nahřívání zámku fénem, ovšem málokdy se ocitneme v situaci, kdy stojíme před uzamčeným domem a máme po ruce fén a elektrický zdroj.

Rozmrazování

Rozpouštědla a rozmrazovače, které nejsou určené přímo na zámky, mohou nenávratně poškodit nejen uzamykací mechanismus, ale také okolí včetně barvy dveří. Na první pohled rychlé řešení vás pak může stát mnoho peněz. Používat byste měli pouze takové přípravky, které jsou určené přímo na zámky. Je to například mazivo Tokoz 3 v 1 na bázi ethanolové směsi s polárními a glycerinovými aditivy. Můžete ho použít na běžnou údržbu zámku v letních i zimních měsících a zvládne zámek namazat, vyčistit i rozmrazit.

Mechanické krytí

Mezi oblíbené rady patří i zakrytí klíčové dírky izolační páskou či plastovým krytem. Toto řešení je však už z principu velmi nepraktické. Páska nebo jiný krycí materiál může vlivem venkovních teplot přilnout k zámku tak, že ho zcela ucpe a mnohdy i poškodí. U pravidelně využívaného zámku bychom navíc museli při každém odemčení krytí znovu obnovovat.

Výměna

Ač se to na první pohled nezdá jako nejekonomičtější rada, pravdou je, že problémy se zamrzáním či zasekáváním zámku může vyřešit jeho výměna. Starší typy zámků s pružinkovým mechanismem mají tendenci se více zasekávat a zamrzat. Mnohdy je pak jedinou cestou úplné rozebrání zámku. Navíc je pravděpodobné, že pokud zámek „zlobí“, bude se situace brzy opakovat. Výměna za novější cylindrickou vložku, kterou už výkyvy počasí neohrozí, je pak nejvhodnějším řešením i pro vaši peněženku.

Co s visacími zámky?

Chalupy, chaty, kůlny – to jsou místa, kde často využíváme visací zámky. Ty jsou ale vystaveny náročným klimatickým podmínkám, a vzhledem k menší frekvenci používání zámku se často zasekávají a zamrzají. Stačí, aby byl zámek otočený klíčovou dírkou vzhůru, a vlhkost z okolí v kombinaci s nízkými teplotami udělají své. Pokud si nechcete znepříjemnit první chvíle na chatě bojem se zamrzlým zámkem, pořiďte si takový, který je určen i do extrémního počasí a odolá větru, dešti, sněhu i střídání teplot. Kvalitní visací zámek na petlici stojí řádově stokoruny, ale vydrží vám mnoho let.

————BOX————-

Mazivo 3 v 1 umí zámek namazat, vyčistit i rozmrazit. Funguje na bázi ethanolové směsi s polárními a glycerinovými aditivy a lze ho použít do teploty až -30°. Aplikace je jednoduchá, roztok jednoduše nastříkáte do otvoru zámku a necháte působit účinnou látku. Během několika vteřin tak snadno zámek odmrazíte nebo ho preventivně ošetříte.

Mazivo 3 v 1 je k dostání na e-shopu Tokoz.cz za 132 Kč.

 

visaci_zamek_Gama 50_lr cylindrická vložka v použití2 tokoz_golem GAMA 50 v použitímazivo 3v1_cz_hires