Jak ochránit sklep před nezvanými hosty

Mizí váš sklep pod hromadami nepotřebných věcí, které by se ještě někdy „mohly hodit“? Právě nyní, s posledními letními dny, je ideální čas si v něm udělat pořádek. A při té příležitosti můžete zkontrolovat i zabezpečení, které je u sklepů často zanedbávané.

Věděli jste, že do zabezpečení byste měli vložit přibližně 5 % hodnoty majetku, který chcete ochránit? V řadě českých domácností to zní jako sci-fi, a sklepy se ocitají na spodních místech žebříčku zabezpečovacích priorit. V mnoha domech navíc slouží sklep především jako bezedné odkladiště věcí, které je nám líto vyhodit. Chaos a uložené cennosti ovšem lákají také zloděje – a my pak ani nemusíme přijít na to, že se nám něco ztratilo. Zkuste proto před koncem letní sezony udělat ve sklepě generální úklid a posvítit si i na zámky.

Rodinné domy ukrývají „poklady“

Sklepy v rodinných domech, zvláště starších, bývají studnicí pokladů a věcí, které už měly mnoho let ležet na skládce. Spolu s nářadím, sezonní výbavou a sportovním vybavením se hodnota majetku uloženého ve sklepě může z desetitisíců rázem vyšplhat i na statisíce. A i proto jsou právě sklepy častým cílem zlodějů. „Je třeba si uvědomit, že zloději si vybírají vždy cestu nejmenšího odporu. Nebudou zbytečně páčit vchodové dveře s bezpečnostním zámkem, když se mohou dostat dovnitř přes deset let starý zrezlý zámek do garáže a do sklepa. A z něj spojovacími dveřmi až do obýváku,“ upozorňuje na obvyklou mezeru v zabezpečení Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Sklep spojený s rodinným domem by měl mít dveře vždy adekvátně zabezpečené – ideálně zámkovou vložkou s bezpečnostní certifikací v III. třídě, která odolá pokusům o vypáčením. Bezpečnostním zámkem vybavte i dveře spojující garáž s obytným prostorem, a důsledně je zamykejte. Zapomenout byste neměli ani na sklepní okna, na která patří bezpečnostní kličky nebo folie, která ztíží rozbití i pohled dovnitř.

Nezapomeňte na samostatné sklepy

Řada lidí si staví sklepy samostatně mimo rodinný dům, případně je spojuje s kůlnou. V takovém případě je třeba zabezpečit důkladně všechny dveře zámkovou vložkou, případně kvalitní petlicí s visacím zámkem. Petlice by měla na dveřích dobře sedět, nesmí být uvolněná a viklat se. Pozor si dejte na přesluhující dřevěná okna a okenice – zkontrolujte jejich funkčnost a případně je včas opravte, než přijde zima. Volně ležící věci ve sklepě můžete uzamknout do speciální bedny nebo využít bezpečnostní systém x safety box, který lze navrtat do stěny, podlahy nebo dveří.

Ošemetné společné prostory

Obyvatelé bytových domů mají zabezpečení komplikovanější. Nebytové a suterénní prostory jsou často společné, a tím pádem i hůře chráněné. Správce domu se navíc většinou do výměny zámků či instalace lepších dveří nehrne. „Pokud SVJ nechce investovat do bezpečnostních prvků, je nejjednodušším řešením cennosti ve společných prostorech neukládat. Rozhodně se nespoléháme na tvrzení, že v domě se všichni znají a nikdy se tam nikomu nic neztratilo,“ upozorňuje Neuvirt.

Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří disponují vlastní uzamykatelnou sklepní kójí, zaměřte se v první řadě na kvalitu mříží či dřeva. Nemá smysl vyměňovat zámky na plaňkách, které s trochou síly zloděj snadno vypáčí. Vstup do kóje by měl být chráněn bezpečnostní petlicí či mechanismesmem doplněným visacím zámkem, který zvládne i vlhké sklepní prostředí a nezrezne. Věci uvnitř skládejte pokud možno do krabic či boxů – ochráníte je před vlhkostí i hlodavci a navíc je můžete dodatečně zabezpečit.

Průběžná kontrola

Velký úklid a nové zámky vašemu sklepu rozhodně prospějí, vy se však nenechte ukolébat pocitem, že máte na několik měsíců vystaráno. Alespoň jednou za 14 dní sklepní prostory zkontrolujte, pověřte, že zámky nejsou poškozené a přesvědčte se, že nic ze sklepa nechybí.

Cylindrická vložka Tokoz Pro 300

Vložka Tokoz Pro 300 je certifikovaná ve 3. bezpečnostní třídě a odolá planžetování, bumpingu i odvrtání, navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří.

Petlice Tokoz P 110

Petlice z ocelového plechu s čepy zajištěnými proti vyražení. Odolá pokusům o vytržení a zvládne i náročné klimatické podmínky.

Tokoz X Safety Box III

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů ve sklepě. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu. Nabízí vysoký stupeň zabezpečení.

Kontejnerový zámek Konti Pro

Zámek učený k zabezpečení kontejnerů a popelnic poslouží stejně dobře i jako zabezpečení sklepní kóje. Odolá i hrubému násilí, pokusům o odvrtání či vytržení. Zvládne výkyvy počasí včetně extrémních teplot a je možné ho přidat na společný uzávěr s dalšími výrobky řady Tokoz Pro.